Cara memuat turun sarikata secara automatik dengan Plex Media Server

Sama ada anda memerlukan sari kata untuk mengelakkan bangun dari anak-anak atau anda mahir memahami aksen daerah, Pusat Media Plex memudahkan memuat turun dan menggunakan sari kata dengan semua filem dan rancangan TV anda.

Secara lalai, Plex tidak menggunakan sari kata yang ada secara automatik atau memuat turun yang baru bagi pihak anda. Tetapi dengan beberapa perubahan kecil, anda dapat mengatur Plex untuk memuat turun dan menggunakan sari kata secara automatik dalam proses yang begitu lancar sehingga anda tidak perlu bersusah payah untuk memahami apa yang dikatakan pelakon lagi. Lebih baik lagi, kerana Plex menggunakan pangkalan data terpusat, perubahan yang anda buat dan sari kata yang anda muat turun tersedia di semua peranti anda.

Plex dapat melakukan sihir automasi ini dengan berkat agen pengikis media . Ejen adalah aplikasi pembantu kecil yang terdapat di Plex (dan platform pelayan media lain) yang menganalisis media anda dan menggunakan pangkalan data internet untuk mencari maklumat mengenai media tersebut — dalam hal ini mengenal pasti apa itu filem atau episod TV tertentu dan kemudian merebut sari kata yang sesuai untuknya .

Mari kita lihat cara mengaktifkan sokongan sari kata, menyiapkan ejen sari kata, dan memastikan perpustakaan kita dikemas kini dengan sari kata untuk semuanya.

Cara Menghidupkan Subtitle Plex Secara Lalai

Langkah ini tidak perlu - anda boleh menghidupkan dan mematikan sari kata menggunakan menu di skrin sambil menonton media Plex anda - tetapi jika anda menghadapi masalah untuk mencari artikel mengenai sari kata Pelayan Media Plex, mungkin cukup selamat untuk menganggap bahawa anda banyak menggunakan sari kata.

Sekiranya anda mahu sari kata secara lalai sepanjang masa (daripada menukarnya setiap kali anda menonton video), anda boleh melakukannya dengan satu tetapan pelayan. Semasa log masuk ke antara muka web Plex Media Server anda, klik pada ikon Tetapan di sudut kanan atas bar alat, pilih "Server" dari bar navigasi atas.

Di menu Pelayan, pilih "Bahasa" di lajur navigasi sebelah kiri.

Di dalam menu Languages, anda akan menemui satu kotak centang untuk "Pilih trek audio dan sari kata secara automatik". Tandakan kotak. Sahkan bahawa kotak pilihan "Pilih trek audio dalam" ditetapkan ke bahasa audio pilihan anda. Di bawah "Mod sari kata", Anda dapat mengaturnya untuk menggunakan sari kata hanya dengan audio asing atau dengan semua media. Sebilangan besar orang ingin memilih yang pertama, tetapi jika anda membaca artikel ini dan menggunakan sari kata untuk semua rancangan anda, anda mungkin ingin memilih yang terakhir. Pastikan memilih "sentiasa diaktifkan". Akhirnya, pilih bahasa sari kata pilihan anda dan kemudian klik "Simpan Perubahan".

Pada ketika ini, Plex akan menggunakan sari kata secara automatik — jika ia menemuinya. Sekiranya media anda tidak mempunyai sari kata, anda perlu melakukan langkah lain untuk menyelesaikan teka-teki.

Cara Mengaktifkan Muat Turun Subtitle Automatik

Semasa masih berada di menu Pelayan dari langkah terakhir, pilih "Ejen" dari lajur navigasi sebelah kiri.

Dalam menu tetapan Ejen, klik pada "Filem" kemudian "Plex Movie" untuk melihat ejen mana yang aktif dan dalam urutan apa yang diakses. Secara lalai, satu-satunya yang diperiksa adalah "Plex Movie", ejen Plex asli.

Periksa "OpenSubtitles.org" dan seret ke bahagian atas senarai untuk mengaktifkan dan mengutamakannya., Seperti:

Setelah anda memeriksa dan meletakkan entri, klik pada gear yang terletak di paling kanan entri OpenSubtitles.

Ini akan membuka menu pilihan untuk muat turun sari kata anda. Anda boleh mengabaikan bit nama pengguna dan kata laluan dan hanya memilih bahasa atau bahasa yang anda mahu muat turun sari kata. Penting untuk anda melakukan langkah ini, kerana pilihan bahasa yang kami tetapkan di atas di menu Pelayan> Bahasa tidak dikongsi dengan OpenSubtitles ejen.

Ulangi proses ini dalam kategori "Rancangan" dengan memilih entri "TheTVDB" dan periksa / pindahkan entri OpenSubtitles sekali lagi:

Pemilihan bahasa OpenSubtitles anda dari bahagian Filem harus berterusan, tetapi periksa juga dengan mengklik gear tetapan di sebelah entri ejen lagi.

Pada ketika ini, anda telah memberitahu Plex bahawa anda mahu memuat turun sari kata untuk filem dan rancangan televisyen secara automatik melalui OpenSubtitles.org. Hanya ada satu langkah terakhir.

Segarkan Perpustakaan Anda untuk Memuat turun Sarikata

Setelah anda mengatur semuanya, anda mungkin menyedari sesuatu. Tidak ada sari kata yang terdapat di entri filem dan rancangan TV anda. Pilih mana-mana rancangan atau filem secara rawak dari koleksi anda dan, dalam paparan perpustakaan panel kawalan Plex Media Server, anda akan melihat entri seperti ini di mana-mana:

Masalahnya ialah Plex hanya mengaktifkan ejen metadata apabila 1) media memasuki koleksi anda untuk pertama kalinya atau 2) anda memulakan penyegaran manual setiap item, musim / koleksi di dalamnya, atau seluruh perpustakaan. Walaupun semua media baru akan mendapat muat turun sari kata automatik tanpa campur tangan bagi pihak anda, anda perlu mencetuskan penyegaran semula perpustakaan anda sehingga ejen OpenSubtitles akan diaktifkan pada semua media lama anda.

Pilih mana-mana dan semua perpustakaan yang ingin anda muat semula dengan sari kata dan cari ikon tetapan di sudut kanan atas. Klik ikon dan pilih "Refresh All". Perhatikan bahawa mengklik ikon kemas kini, anak panah bulat kecil, tidak akan mencukupi kerana hanya akan mencari item baru yang memerlukan metadata dan sari kata, tidak memeriksa semua media yang ada untuk sari kata.

Anda hanya perlu melakukannya sekali setiap perpustakaan kerana, mulai sekarang mengikut tetapan yang kami konfigurasikan di bahagian sebelumnya, media masuk akan mendapat sari kata secara automatik.

Setelah anda menyegarkan semula perpustakaan anda, cukup pilih rancangan TV atau filem untuk ditonton dan nikmati sari kata automatik yang, berdasarkan pilihan kami di awal tutorial, secara lalai:

Sekiranya sari kata tidak dihidupkan kerana anda memilih untuk membiarkannya secara lalai, jangan risau - mereka masih ada. Walaupun prosesnya sedikit berbeza berdasarkan klien media yang anda gunakan untuk menyambung ke Plex Media Server anda (mis. Rasplex, aplikasi iOS Plex, menonton di penyemak imbas anda semasa disambungkan ke pelayan Plex), anda akan melihat sedikit gaya buku komik gelembung ucapan dalam menu semasa anda menjeda media, seperti:

Pilih ikon itu untuk menghidupkan dan mematikan sari kata atau untuk menukar antara sari kata yang tersedia.

Itu sahaja yang ada: dengan beberapa penyesuaian dalam menu tetapan, anda dapat menikmati sari kata yang dimuat turun secara automatik di semua filem dan rancangan TV anda.