Microsoft Meninggalkan Kemasukan Paksa Windows 10

Microsoft mempunyai pengumuman besar hari ini: Windows 10 tidak lagi secara automatik memasang kemas kini ciri besar itu setiap enam bulan. Pengguna rumah juga boleh menjeda kemas kini yang lebih kecil. Sebenarnya, Windows bahkan akan membolehkan anda menjeda kemas kini setelah memeriksanya!

Ini sangat besar. Ini adalah perubahan terbesar dalam strategi Windows oleh Microsoft sejak perusahaan melepaskan Windows 10. Microsoft menyerah pada "Windows sebagai perkhidmatan" yang secara automatik diperbarui di luar kendali anda.

Inilah Yang Berubah dalam Windows 10

Dalam catatan blog di blog Windows rasmi, Mike Fortin dari Microsoft menjelaskan apa yang berubah dengan Windows Update:

  • Bermula dengan Kemas kini Mei 2019 (sebelumnya disebut Pembaruan April 2019), anda akan melihat pemberitahuan bahawa kemas kini tersedia apabila Microsoft menganggapnya sudah siap untuk PC anda. Namun, ini adalah pilihan anda bila - dan adakah - untuk memasangnya. Windows 10 tidak hanya akan mula memuat turun dan memasangnya tanpa kata-kata anda. Anda harus mengklik "Muat turun dan pasang sekarang."
  • Apabila anda mengklik "Periksa Kemas Kini" di Windows 10, Anda dapat memilih apakah anda ingin memasang kemas kini yang dihasilkan atau menjeda kemas kini hingga 35 hari. Ciri jeda ini baru untuk Windows 10 Home, dan sebelumnya hanya tersedia di Windows 10 Professional. Sebelum ini, Windows memasang kemas kini secara automatik setelah diperiksa. Dan ya, ini juga berlaku untuk keselamatan, kestabilan, dan kemas kini pemandu yang lebih kecil. (Anda hanya dapat menjeda tujuh hari pada satu masa, tetapi anda boleh menjeda hingga lima kali berturut-turut.)
  • Windows 10 masih akan memasang kemas kini ciri secara automatik apabila versi semasa anda mencapai "akhir perkhidmatan." Ini berlaku setiap 18 bulan — lihat helaian fakta kitaran hidup Windows. Ini bermaksud, jika anda menggunakan Kemas kini Kejatuhan Pencipta Windows 10 (1709), PC anda akan memasang kemas kini ciri — tetapi anda tidak perlu memasang beberapa kemas kini ciri terakhir. (Jadi ya, beberapa kemas kini ciri paksa tetap ada - tetapi hanya sekali setiap 18 bulan atau lebih, setelah banyak ujian.)
  • Microsoft berjanji akan melakukan lebih banyak kerja untuk menguji kemas kini ciri. Sebagai contoh, Microsoft mengatakan bahawa "akan meningkatkan jumlah masa yang dikeluarkan oleh Pembaruan Mei 2019 dalam fasa Pratonton Rilis." Itu semestinya mudah, kerana Kemas kini Oktober 2018 yang tidak jelas menghabiskan waktu dalam Pratonton Rilis sama sekali sebelum dilancarkan! Sayangnya, kemas kini yang akan datang ini sudah mempunyai bug layar biru yang tidak akan dapat diperbaiki sepenuhnya.

Microsoft Surrenders dan Pengguna PC Menang

Microsoft memberi kami — dan pengguna PC — banyak yang kami minta di sini! Kami mengatakan Windows bukan perkhidmatan dan Microsoft harus memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna PC. Kami meminta Microsoft untuk menguji kemas kini dengan lebih mendalam daripada Kemas kini Oktober 2018 yang gagal, yang menghapus fail beberapa orang dan mempunyai pepijat lain. Kami memperingatkan orang-orang untuk tidak mengklik "Periksa Pembaruan" kerana Microsoft akan memperlakukan anda sebagai "pencari" dan memaksa kemas kini pada PC anda sebelum mereka menjalani ujian. Kami mengatakan bahawa pengguna Rumah harus mendapat lebih banyak kawalan terhadap kemas kini, termasuk kemampuan menjeda kemas kini apabila dikehendaki.

Kami bukan satu-satunya yang meminta Microsoft melambatkan, tentu saja. Rasanya semua orang yang menutup Windows telah melakukannya pada satu ketika atau lain-lain-contohnya, lihat hasil karya Paul Thurrot. Kini, Windows 10 akhirnya berubah menjadi lebih baik.