Chrome Mempunyai Pengimbas Perisian Perisian Malas, Inilah Cara Menggunakannya

Banyak perisian hasad cuba menyekat penyemak imbas anda, tetapi Google Chrome tidak berdaya — di Windows terdapat pengimbas bawaan yang disebut Cleanup.

Perisian ini berjalan di latar belakang secara berkala, tetapi anda boleh menjalankan imbasan secara manual sekarang dengan menuju ke URL chrome://settings/cleanupdi penyemak imbas anda, atau dengan pergi ke Tetapan> Tetapkan semula dan bersihkan> Bersihkan komputer. Cubalah, terutamanya jika penyemak imbas anda kelihatan lembap.

BERKAITAN: Penyemak Imbas Lambat? Cara Membuat Google Chrome Cepat Lagi

Ini bukan pengimbas perisian hasad umum: fokus pada perkara yang mempengaruhi Chrome. Dari catatan blog yang mengumumkan perisian pada bulan Oktober 2017:

Kami bekerjasama dengan syarikat keselamatan IT ESET untuk menggabungkan mesin pengesanan mereka dengan teknologi kotak pasir Chrome. Kami kini dapat mengesan dan membuang lebih banyak perisian yang tidak diingini daripada sebelumnya, yang bermaksud lebih banyak orang boleh mendapat manfaat daripada Pembersihan Chrome. Perhatikan bahawa mesin kotak pasir baru ini bukan antivirus tujuan umum - hanya membuang perisian yang tidak mematuhi dasar perisian yang tidak diingini.

Senang mengetahui bahawa anda mempunyai alat untuk mempertahankan penyemak imbas anda, dan ada baiknya anda mencuba ketika Chrome berjalan dengan perlahan. Terima kasih kepada Lawrence Abrams di Bleeping Computer kerana menunjukkan perkara ini kepada kami.