Cara Melumpuhkan dan Menyahaktifkan iMessage pada iPhone atau iPad

Apple iMessage adalah salah satu platform pemesejan paling popular di sekitar, dan ini adalah kaedah yang baik untuk Apple untuk mengunci orang ke dalam ekosistemnya. Sebesar iMessage, mungkin masih ada masa yang anda perlukan untuk melumpuhkan atau melumpuhkannya.

Beberapa ketika itu mungkin disebabkan oleh penyelesaian masalah kuno (atau mungkin anda benar-benar melakukan lompatan ke Android) Apa pun alasan anda, anda bukan sahaja perlu mematikan iMessage pada iPhone atau iPad anda tetapi berpotensi menyuruh Apple untuk membuang nombor dari iMessage di sisi pelayan juga.

Kedengarannya menakutkan, bukan? Jangan risau, kami sedia membantu.

Cara Melumpuhkan iMessage pada iPhone atau iPad Anda

Melumpuhkan iMessage pada iPhone atau iPad anda sering merupakan langkah pertama yang harus diambil jika anda menghadapi masalah dengan menghantar atau menerima mesej. Tombol yang mudah dimatikan dan kemudian dihidupkan kembali sering kali dapat membangunkan iMessage, dan walaupun kita mungkin tidak mahu mengakuinya, cadangan lama untuk mematikan sesuatu dan kemudian menghidupkan semula berfungsi lebih kerap daripada tidak.

Untuk menonaktifkan iMessage, masuk ke aplikasi Tetapan dan ketuk "Mesej."

Selesaikan proses mematikan iMessage dengan menjentikkan suis. Sekiranya anda perlu menghidupkannya semula, di sinilah anda akan melakukannya juga.

Cara Menyahaktifkan iMessage

Sekiranya anda beralih dari iPhone dan mahu dilakukan sepenuhnya dengan iMessage, nyahaktifkan nombor telefon anda dan mengeluarkannya dari perkhidmatan iMessage secara terpusat adalah cara yang tepat. Untuk mencapainya, lawati selfsolve.apple.com/deregister-imessage dan masukkan nombor telefon anda setelah memilih negara anda. Tekan "Kirim Kod" untuk memulakan proses.

Apple akan menghantar kod pengesahan kepada anda melalui SMS dan setelah sampai, masukkan ke dalam kotak "Kod Pengesahan" sebelum menekan "Kirim".

Setelah semua langkah ini selesai, nombor telefon anda tidak akan dikaitkan lagi dengan iMessage. SMS tidak akan terjejas dan akan terus berfungsi seperti biasa.