Cara Memilih Skema Partition untuk PC Linux Anda

Takut dengan perkataan "p" yang ditakuti? Kamu tidak keseorangan. Partition boleh menjadi rumit, jadi berikut adalah penjelasan tentang apa itu, bagaimana ia digunakan, dan templat mudah untuk digunakan untuk pemasangan Linux anda sendiri.

Gambar oleh dmyhung

Apakah Bahagian itu?

Partisi adalah pembahagian dalam pemformatan cakera keras. Ini adalah logik - berbanding pembahagian fizikal, jadi anda boleh mengedit dan memanipulasinya untuk pelbagai tujuan. Fikirkan memecahkan cakera menjadi dua bahagian konfigurasi. Partisi sangat berguna kerana berfungsi sebagai kotak pasir. Sekiranya anda mempunyai cakera keras 1 TB yang dipartisi menjadi partisi 250 GB dan partisi 750 GB, apa yang anda ada pada bahagian kedua tidak akan mempengaruhi yang lain, dan sebaliknya. Anda boleh berkongsi salah satu partisi tersebut di rangkaian dan tidak perlu risau orang mengakses maklumat di bahagian lain. Seseorang boleh memasang Windows, penuh dengan virus dan trojan. Yang lain mungkin menjalankan pemasangan Linux yang sangat usang dan berlindung. Kedua-duanya tidak akan mengganggu, kecuali jika anda membuatnya atau cakera keras itu sendiri mati secara fizikal.

Perkara lain yang berguna ialah anda boleh mempunyai beberapa partisi, masing-masing diformat dengan "sistem fail" yang berbeza. Sistem fail adalah pemformatan disk ke dalam jadual yang dapat dibaca, ditafsirkan dan ditulis oleh sistem operasi. Hanya mempunyai satu cakera keras? Tidak mengapa, kerana anda masih boleh memasang banyak sistem operasi di dalamnya tanpa benar-benar mempunyai cakera fizikal yang lain.

Walaupun terdapat banyak jenis sistem fail, hanya terdapat tiga jenis partisi: utama, diperpanjang, dan logik. Sebarang cakera keras yang diberikan hanya boleh mempunyai maksimum empat partisi utama. Batasan ini disebabkan oleh sesuatu yang disebut Master Boot Record yang memberitahu komputer dari mana partisinya dapat boot, dan oleh itu partisi utama biasanya dikhaskan untuk sistem operasi. Tetapi bagaimana jika kita mahukan lebih dari empat? Di situlah partisi yang diperluaskan dimainkan. Ia berfungsi sebagai bekas berongga untuk sebilangan partisi logik yang lebih kecil. Anda boleh membuat seberapa banyak yang anda suka di sana, dan juga menjadikannya rumah untuk bahagian bukan OS anda.

Sekiranya partisi lanjutan sangat bagus, mengapa tidak menggunakannya? Ini kerana anda tidak dapat melakukan boot secara langsung dari mana sahaja di dalam partition yang diperluas. Terdapat cara untuk mengatasi ini, tetapi perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah merancang terlebih dahulu dengan partition utama dengan betul. Selain itu, cara partisi diberi nombor oleh sistem bergantung pada jenis ini. Pertama, mesin akan bernombor berdasarkan semua partisi utama, dan kemudian berdasarkan partisyen logik. Ini boleh menyebabkan perubahan huruf pemacu jika anda beralih antara OS atau menambah atau menghapus partisi kemudian.

Titik Gunung di Linux

Gambar oleh MethodDan

Di Windows, perkara-perkara dipotong dengan jelas: ia tinggal di cakera anda, biasanya pada satu partisi, dan itu sahaja. Sekiranya anda mempunyai pemacu lain, dan mereka mempunyai sistem fail yang serasi, maka ia juga akan membacanya. Sekiranya tidak, biasanya akan mengabaikannya, atau menawarkan anda kemampuan untuk memformat semula. Linux - dan apa sahaja yang menyerupai Unix, sebenarnya - tidak berfungsi seperti itu.

Cara Linux berfungsi ialah meletakkan semuanya di atas pokok. Sekiranya anda mempunyai partisi atau cakera lain, ia akan "dipasang" sebagai cabang dalam folder tertentu, biasanya / media atau / mnt. Direktori yang akan dipasang partisi disebut "titik pemasangan." Kaedah ini berfungsi lebih baik dengan struktur pokok Linux, dan anda boleh memasang partisi sebagai folder hampir di mana sahaja. Di Windows, ini tidak mudah dilakukan; partisi baru biasanya muncul sebagai pemacu yang berasingan. Sebagai tambahan, Linux boleh berfungsi dengan lebih banyak jenis sistem fail secara asli daripada Windows.

Ingat bagaimana hanya terdapat empat partisi utama? Sekiranya anda ingin boot 145 OS seperti yang dilakukan oleh seseorang di forum JustLinux, anda boleh menyediakan partition utama untuk / boot, yang menempatkan boot-loader, seperti GRUB atau LiLo, yang mengendalikan fungsi awal dan kemudian terus boot ke partisi yang diperluas .

Skim Apa yang Perlu Saya Gunakan?

Skema partition standard untuk kebanyakan pemasangan Linux di rumah adalah seperti berikut:

  • Partisi 12-20 GB untuk OS, yang dipasang sebagai / (disebut "root")
  • Partisi yang lebih kecil digunakan untuk menambah RAM anda, dipasang dan disebut sebagai swap
  • Partition yang lebih besar untuk kegunaan peribadi, dipasang sebagai / rumah

Keperluan ukuran yang tepat berubah berdasarkan keperluan anda, tetapi secara umum anda bermula dengan pertukaran. Sekiranya anda melakukan banyak penyuntingan multimedia, dan / atau mempunyai jumlah RAM yang lebih kecil, anda harus menggunakan jumlah pertukaran yang lebih besar. Sekiranya anda mempunyai banyak memori, anda boleh memintasnya, walaupun sebilangan pengedaran Linux mempunyai masalah untuk bersiap sedia atau hibernasi tanpa banyak pertukaran. Peraturannya ialah anda memilih antara 1.5 hingga 2 kali jumlah RAM sebagai ruang pertukaran, dan anda meletakkan partisi ini di tempat yang cepat dijangkau, seperti pada awal atau akhir cakera.

Walaupun anda memasang perisian tan, maksimum 20 GB untuk partisi root anda sudah mencukupi. Sebilangan besar pengedaran Linux menggunakan ext3 atau ext4 sebagai sistem fail mereka pada masa kini, yang mempunyai mekanisme "membersihkan diri" bawaan sehingga Anda tidak perlu melakukan defrag. Agar ini dapat berfungsi dengan baik, harus ada ruang kosong antara 25-35% partisi.

Akhirnya, apa sahaja yang anda ada harus pergi ke partition / rumah anda. Di sinilah barang peribadi anda disimpan. Secara fungsional, ini setara dengan direktori "Pengguna" di Windows, yang menempatkan tetapan aplikasi Anda, muzik, muat turun, dokumen, dll, dan pengguna lain yang ada di sistem anda. Ia berguna untuk memiliki / rumah di partisi yang terpisah kerana ketika anda menaik taraf atau memasang semula OS anda, anda tidak perlu membuat sandaran apa pun dalam folder ini! Bukankah itu senang? Untuk menyelesaikannya, sebahagian besar tetapan yang berkaitan dengan program dan UI anda juga disimpan!

Sekiranya anda menjalankan pelayan dengan banyak pengguna dan / atau banyak media, anda boleh mengoptimumkan prestasi dengan menggunakan dua cakera keras. Pemacu keadaan pepejal kecil sangat sesuai untuk OS hidup, mungkin maksimum 32 GB, dan anda boleh membuang partisi pertukaran pada permulaan pemacu "hijau" 1 atau 2 TB yang dipasang di / rumah.

Sekiranya anda lebih suka bermain-main, anda bahkan boleh mengatur partisi yang berbeza untuk perkara seperti direktori sementara (/ tmp), untuk kandungan pelayan web anda (/ var / www), untuk program (/ usr), atau untuk fail log ( / var / log).

Menentukan Titik Pemasangan Semasa Pemasangan

Dalam contoh kami, kami akan menggunakan menunjukkan penyediaan partisi semasa pemasangan Ubuntu Maverick Meerkat. Apabila anda sampai di tempat yang tertera "Alokasikan ruang pemacu", pilih "Tentukan partisi secara manual (lanjutan)."

Jangan panik hanya kerana anda melihat "maju"; sebenarnya tidak begitu sukar dan anda akan mendapat ganjaran sebenar dari proses tersebut Klik ke hadapan dan anda akan melihat jadual partition.

Klik pada baris ruang kosong di dalam jadual dan kemudian klik pada “Tambah…” Jika anda tidak memiliki ruang kosong, klik pada partisi Windows anda, tekan “Change…” dan kecilkan ke ukuran yang lebih enak. Ini akan memberi anda ruang kosong untuk bekerja.

Di sini, anda dapat melihat bahawa saya telah membuat partisi Utama kira-kira 11.5 gd GB pada awal cakera dan saya telah menetapkannya untuk menggunakan root sebagai titik pemasangan. Anda mesti menggunakan sistem fail yang serasi dengan Linux, jadi saya menggunakan ext4 lalai, walaupun anda boleh menggunakan ext2, ext3, ReiserFS, atau apa sahaja. Lakukan penyelidikan dalam talian dan anda akan dapat memilih yang terbaik, tetapi jika anda ragu-ragu, ikuti lalai. Anda boleh menyesuaikan ruang anda dengan lebih banyak ruang jika anda memilikinya, tetapi sekali lagi, anda mungkin tidak memerlukan lebih dari 20 GB melainkan anda memasang / menyusun banyak perisian. Klik "OK" dan anda akan membuat partisi lain.

Kali ini, seperti yang anda lihat, saya telah memilih partition logik (program partition secara automatik membuat partition yang diperpanjang untuk ini). Oleh kerana mesin ini mempunyai RAM 512 MB, saya kira-kira 1.5 kali dari itu, dan menetapkannya sebagai "kawasan pertukaran." Perhatikan juga bahawa saya telah meletakkan ini di hujung cakera, yang akan membantu memastikan masa mencari cakera minimum. Klik "OK" dan mari buat partition lain.

Saya telah memilih semua ruang selebihnya di bahagian tengah untuk menjadi partisi rumah / rumah saya. Sistem fail yang serasi yang saya pilih lagi ext4. Sekarang di sini adalah kawasan kelabu: haruskah itu utama atau logik? Saya pergi dengan yang utama kerana saya tahu bahawa saya tidak akan memasang OS lain di sini, jika tidak, saya akan pergi dengan logik. Sekiranya anda tidak merancang untuk memasang lebih daripada tiga OS, anda boleh menjadikannya utama untuk kesederhanaan.

Apabila anda selesai, anda boleh menyambung semula pemasangan. Inilah jadual partition yang saya hasilkan:

Sekiranya kaki anda sejuk, anda boleh berhenti dari pemasangan pada masa ini tanpa perlu takut kehilangan data. Tidak ada yang benar-benar dilakukan pada cakera anda sehingga anda menekan "Pasang Sekarang", jadi anda boleh kembali dan mengedit perkara yang anda mahukan.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu partisi dan bagaimana mengatur pemasangan Linux anda secara optimum, jangan ragu untuk meneruskan carian anda dalam talian. Masih banyak lagi yang perlu dipelajari! Ada nasihat atau muslihat untuk proses tersebut? Mungkin beberapa pengalaman berguna untuk dikongsi? Pastikan anda memberikan komen!