Cara Selalu Memulakan Penyemak Imbas Dalam Mod Penyemakan Imbas Peribadi

Mod penyemakan imbas peribadi tidak menawarkan privasi sepenuhnya, tetapi menghalang penyemak imbas anda daripada menyimpan sejarah, carian, kuki, dan data peribadi anda yang lain di antara sesi melayari. Anda boleh memastikan penyemak imbas anda selalu dimulakan dalam mod penyemakan imbas peribadi jika anda suka.

Kebanyakan orang tidak mahu menggunakan mod penyemakan imbas peribadi secara kekal. Anda harus masuk ke laman web yang anda gunakan setiap kali membuka penyemak imbas anda, kerana penyemak imbas anda tidak akan menyimpan kuki yang mengekalkan keadaan log masuk anda.

Google Chrome

Untuk mengaktifkan mod penyamaran Google Chrome secara lalai, anda mesti menambahkan pilihan baris perintah ke jalan pintasnya.

Pertama, cari jalan pintas yang anda gunakan untuk melancarkan Google Chrome — sama ada di bar tugas, desktop, menu Mula. Klik kanan dan pilih "Properties".

Sekiranya anda menggunakan pintasan bar tugas, anda harus mengklik kanan pintasan Google Chrome pada bar tugas anda, klik kanan "Google Chrome" di menu yang muncul, dan kemudian pilih "Properties".

Tambahkan  -incognito ke akhir teks di kotak Sasaran. Itu ruang, satu tanda hubung, dan kemudian kata penyamaran.

Klik "OK" untuk menyimpan perubahan anda setelah menambahkan pilihan ini.

Google Chrome kini akan bermula dalam mod penyamaran apabila anda melancarkannya dari jalan pintas ini. Sekiranya anda menggunakan jalan pintas lain untuk melancarkan Google Chrome, anda juga perlu mengubahnya.

Untuk membuat asal perubahan ini pada masa akan datang, edit pintasan anda dan buang  -incognito teks yang anda tambahkan.

Mozilla Firefox

Firefox membolehkan anda mengaktifkan mod penyemakan imbas peribadi secara automatik melalui tetingkap pilihannya. Klik menu> Pilihan untuk membukanya.

Klik tab "Privasi" di sebelah kiri tetingkap untuk mengakses tetapan privasi anda. Di bawah Sejarah, klik kotak "Firefox will" dan pilih "Jangan ingat sejarah". Anda akan diminta untuk memulakan semula Firefox.

Firefox sekarang akan selalu menggunakan tetapan yang sama dengan yang digunakan dalam mod penyemakan imbas peribadi, walaupun tidak akan memaparkan antara muka penyemakan imbas peribadi yang biasa. Ia akan kelihatan seperti tetingkap penyemak imbas Firefox biasa.

Untuk membuat asal perubahan ini pada masa akan datang, kembali ke panel ini dan beritahu Firefox untuk mengingat kembali sejarah anda.

Apple Safari

Penyemak imbas Safari di macOS menyertakan pilihan yang membolehkan anda selalu membukanya dalam mod penyemakan imbas peribadi. Untuk mencarinya, buka Safari dan klik Safari> Keutamaan.

Pada panel Umum, klik kotak "Safari terbuka dengan" dan pilih "Tetingkap peribadi baru". Apabila anda membuka Safari pada masa akan datang, ia akan dibuka dalam mod penyemakan imbas peribadi.

Untuk mengurungkan perubahan ini di masa depan, kembali ke sini dan suruh Safari membuka dengan "Tetingkap baru".

Microsoft Edge

Keupayaan untuk selalu membuka Edge dalam mod InPrivate Browsing adalah salah satu daripada banyak ciri yang belum ditawarkan oleh Microsoft Edge. Microsoft suatu hari nanti akan menambahkan ciri ini ke Edge dalam kemas kini yang akan datang ke Windows 10.

Kemas kini : Versi baru Microsoft Edge berdasarkan Chromium kini menawarkan ciri ini. Anda boleh mengaktifkannya seperti di Google Chrome.

Pertama, klik kanan jalan pintas Microsoft Edge anda dan pilih "Properties." Pada tab Pintasan, tambahkan -inprivateke hujung kotak Sasaran. Itulah ruang, satu titik, dan kemudian "tidak sesuai".

Klik "OK" untuk menyimpan perubahan anda. Edge akan sentiasa dibuka dalam mod InPrivate Browsing semasa anda melancarkannya dari jalan pintas ini.

internet Explorer

Sekiranya anda menggunakan Internet Explorer, anda perlu menambahkan pilihan baris perintah ke jalan pintas Internet Explorer anda untuk mengaktifkan InPrivate Browsing secara lalai.

Cari jalan pintas yang anda gunakan untuk melancarkan Internet Explorer, klik kanan, dan pilih Properties. Sekiranya anda menggunakan jalan pintas bar tugas, anda perlu mengklik kanan Internet Explorer pada bar tugas, klik kanan "Internet Explorer" sekali lagi, dan pilih Properties.

Tambahkan  -private ke hujung kotak Sasaran. Itu ruang, satu tanda hubung, dan kemudian perkataan peribadi. Klik OK untuk menyimpan perubahan anda.

Internet Explorer kini akan dimulakan dengan InPrivate Browsing diaktifkan semasa anda melancarkannya melalui jalan pintas ini. Sekiranya anda menggunakan jalan pintas lain untuk melancarkan Internet Explorer, anda perlu mengubahnya.

Untuk mengurungkan perubahan ini pada masa akan datang, edit pintasan Internet Explorer anda dan buang  -private teks yang anda tambahkan dari kotak sasaran.

Ingat bahawa penyemak imbas anda tidak akan dapat menyimpan keadaan log masuk, pilihan laman web, atau jenis data lain jika anda melakukan ini. Ini boleh menjadi berkat dan kutukan.