Cara Sideload Aplikasi di Android

Hanya kerana aplikasi tidak tersedia dari Google Play Store tidak bermaksud sama sekali tidak tersedia — anda boleh memasang aplikasi bukan Play Store secara berkesan di mana-mana telefon Android, tablet, atau peranti lain dengan mengaktifkan satu togol mudah. Amalan ini disebut "sideloading."

Mengapa anda perlu melakukan ini? Lagipun, kebanyakan aplikasi yang anda mahukan lebih cenderung di Google Play Store. Tetapi ada kalanya bahkan aplikasi "rasmi" ini tidak tersedia untuk beberapa sebab — mungkin aplikasi tersebut dilarang di wilayah anda, tidak sesuai dengan telefon anda, atau yang lain sama seperti perkara ketiga yang tidak penting. Dalam mana-mana kes tersebut, anda mungkin ingin memunggah aplikasi ke telefon anda. Salah satu aplikasi kegemaran saya, Skitch, telah dihentikan beberapa tahun yang lalu, tetapi versi lama masih berfungsi. Oleh itu, saya mengesampingkannya. Ini juga dapat membantu anda mendapatkan versi aplikasi terbaru dan terhebat jika kemas kini terbaru dilancarkan secara berperingkat.

Tetapi Pertama, Penafian

Namun, sebelum kita memulakan cara melakukannya, mari kita bincangkan terlebih dahulu mengapa tetapan ini dilumpuhkan secara lalai, dan implikasi keselamatan yang mungkin anda hadapi dengan membiarkan telefon anda menerima pemasangan di luar Play Store.

Pada asasnya, apabila anda membenarkan sebarang aplikasi dipasang di telefon anda, pada dasarnya anda melewati protokol keselamatan yang diaktifkan di Play Store — perkara yang dilakukan oleh Google di belakang tabir untuk memastikan semua aplikasi yang anda pasang dari saluran rasmi adalah selamat untuk anda, telefon dan data anda. Sudah tentu, itu adalah panggilan anda - itulah sebabnya ada pertukaran untuk membolehkan aplikasi lain dipasang.

BERKAITAN: Memahami Dasar Pemuatan Sideload Baru Android Oreo

Tetapi itu membawa saya ke titik lain: jika anda akan memasang aplikasi di luar Play Store, pastikan mereka dari sumber yang dipercayai seperti APK Mirror. Ini benar-benar penting sekiranya anda ingin memastikan barang anda selamat. Terdapat banyak orang jahat / laman web / dll. di luar sana yang tidak lebih dari merampas data anda, jadi jika anda akan memuatkan aplikasi secara perlahan, berhati-hatilah. Sekiranya anda memilih sumber anda dengan betul, anda boleh memasang aplikasi ini dengan selamat seperti aplikasi dari Play Store.

Terakhir, perlu diperhatikan bahawa Google mengubah cara aplikasi sideloading ditangani pada Android 8.0, jadi kami akan membahagikan kepada dua bahagian di bawah: satu untuk Android 7.0 ke bawah, dan satu untuk Android 8.0.

Bagaimana Mengaktifkan Sideloading di Android 8.0

  1. Buka Tetapan> Aplikasi & Pemberitahuan
  2. Kembangkan menu Lanjutan
  3. Pilih Akses Aplikasi Khas
  4. Pilih "Pasang Aplikasi Tidak Dikenal"
  5. Beri kebenaran pada aplikasi yang diinginkan

Seperti yang saya katakan sebelumnya, Google mengubah cara aplikasi sideloaded dikendalikan di Oreo. Daripada mempunyai satu tetapan universal untuk hanya memasang aplikasi tidak rasmi, "sumber yang tidak diketahui" kini dibenarkan atau tidak dibenarkan  berdasarkan aplikasi . Contohnya, jika anda ingin memasang sesuatu dari APK Mirror, anda harus membenarkan Chrome memasang aplikasi dari sumber yang tidak diketahui. Bagi mereka yang berminat, kami mempunyai penjelasan lebih mendalam mengenai perubahan di sini.

Kami akan menggunakan Chrome sebagai contoh di sini, tetapi prosesnya akan sama untuk mana-mana aplikasi yang anda mahu benarkan pemasangan aplikasi.

Catatan: Tidak semua aplikasi memiliki kemampuan ini — itu adalah bagian dari kod, dan Android hanya akan menawarkan pilihan untuk aplikasi yang memiliki kemampuan untuk mengunduh dan memasang aplikasi.

Pilihan untuk membenarkan aplikasi sambilan boleh didapati di beberapa tempat yang berbeza, tetapi cara termudah untuk mengatasinya adalah dari tetapan "universal" yang akan menunjukkan semua aplikasi yang memiliki pilihan ini tersedia untuknya. Mulakan dengan menarik bayangan pemberitahuan dan mengetuk ikon gear.

Dari sana, ketik "Aplikasi & Pemberitahuan", kemudian kembangkan menu Lanjutan.

Pilih "Akses Aplikasi Khas."

Pilihan bawah di sini ialah "Pasang Aplikasi Tidak Dikenal." Ketik ini.

Semua aplikasi yang mempunyai pilihan untuk memuat turun dan memasang aplikasi akan disenaraikan di sini. Sekali lagi, kami menggunakan Chrome dalam contoh ini, tetapi anda boleh memilih aplikasi yang cuba anda izinkan.

Setelah anda membuka pilihan aplikasi, togol "Izinkan dari sumber ini" yang ringkas perlu dicentang. Hidupkannya, dan anda sudah selesai.

Cara Mengaktifkan Slideloading pada Android 7.0 dan Ke Bawah

  1. Pergi ke Tetapan> Keselamatan
  2. Dayakan "Sumber Tidak Dikenal"
  3. Muat turun fail APK aplikasi, dan ketuk untuk memasangnya.

Saya tahu, itu adalah sedikit penjelasan lama, tetapi penting. Secara keseluruhannya, prosesnya sangat mudah. Tarik bayangan pemberitahuan ke bawah dan ketuk ikon roda gigi.

Dari sana, tatal ke bawah dan ketik Keselamatan.

Tatal ke bawah halaman ini sehingga anda melihat "Sumber Tidak Dikenal." Itulah tetapan anda - hidupkan.

Amaran akan muncul untuk memberitahu anda apa yang anda hadapi. Sekiranya anda berasa seronok, ketik OK.

Cara Sideload Aplikasi di Semua Versi Android

Sekarang anda sudah bersedia untuk memunggah aplikasi yang anda mahukan. Yang perlu anda lakukan ialah mencari APK dan memuat turunnya ke peranti anda — Chrome biasanya akan memberi amaran yang memberitahu anda bahawa fail jenis ini boleh membahayakan, ketuk OK untuk menerimanya dan mulakan muat turun.

Setelah selesai, ketuk pemberitahuan muat turun untuk memasang aplikasinya. Munculan akan muncul bertanya jika anda mahu memasangnya — ketik “pasang.” Biarkan ia berjaya dan anda sudah selesai!