Cara Menukar PC Lama Menjadi Pelayan Fail Utama

Adakah anda mempunyai PC desktop lama di almari di suatu tempat? Gunakan dengan memasang FreeNAS. FreeNAS adalah sistem operasi sumber terbuka percuma yang akan menukar PC lama menjadi peranti storan yang dilampirkan di rangkaian.

Gunakan NAS anda sebagai pusat penyimpanan fail atau lokasi sandaran untuk setiap PC di rangkaian anda. FreeNAS juga menyokong pemalam, jadi anda juga boleh menjalankan klien BitTorrent atau pelayan media di dalamnya.

Apa yang Anda Perlu

BERKAITAN: Cara Mengubah Raspberry Pi menjadi Peranti Penyimpanan Rangkaian Berkekuatan Rendah

Kami memberi tumpuan untuk menggunakan perkakasan lama di sini, tetapi FreeNAS lebih suka komputer moden. Anda tidak akan menggunakan PC kuno untuk ini. FreeNAS didasarkan pada FreeBSD, jadi ia harus menyokong sebarang perkakasan yang disokong oleh FreeBSD. Ingatlah bahawa PC lama tidak akan cekap tenaga seperti sesuatu yang ringan seperti Raspberry Pi, jadi anda akan menghabiskan lebih banyak wang untuk mendapatkan tenaga daripada yang anda lakukan dengan peranti NAS yang lebih ringan.

FreeNAS berjalan pada CPU 32-bit dan 64-bit, tetapi CPU 64-bit sangat sesuai. Dokumentasi rasmi mengatakan FreeNAS lebih suka RAM sekurang-kurangnya 8 GB untuk memberikan kestabilan yang baik dengan sistem fail ZFS - jika anda mempunyai RAM yang lebih sedikit, anda harus menggunakan sistem fail UFS. Anda masih memerlukan RAM sekurang-kurangnya 2 GB, walaupun menggunakan UFS.

FreeNAS berjalan lebih baik apabila anda memasangnya pada pemacu USB atau kad denyar padat yang tetap dimasukkan ke dalam komputer anda. FreeNAS kemudian akan dijalankan dari media luaran itu, membiarkan cakera fizikal komputer anda tersedia untuk penyimpanan.

Muat turun FreeNAS dari sini. Bakar ke cakera dan boot cakera di komputer anda. Halaman ini juga mempunyai gambar USB yang dapat anda gunakan, jika anda mahu.

Pasang FreeNAS

Boot pemasang FreeNAS pada komputer yang ingin anda pasangkan dan pergi melalui wizard. Sekiranya anda ingin memasang FreeNAS pada pemacu denyar USB atau kad denyar padat - ini disyorkan - masukkan peranti yang boleh ditanggalkan ke dalam komputer anda.

Pilih Pasang / Naik taraf apabila wizard pemasangan muncul dan pilih pemacu yang ingin anda pasang di FreeNAS. Sebarang pemacu USB yang dilampirkan akan muncul dalam senarai ini.

Pemasang akan menulis fail sistem operasi FreeNAS ke pemacu yang anda pilih. Proses pemasangan kini selesai - keluarkan CD (atau pemacu USB, jika anda memasang dari USB) dan but semula komputer anda.

Sediakan FreeNAS

Anda akan melihat skrin persediaan Konsol setelah komputer anda boot. Anda boleh mengubah tetapan dari sini, tetapi anda tidak perlu. Cari URL di bahagian bawah skrin dan pasangkannya ke penyemak imbas web di komputer lain untuk mengakses antara muka web grafik FreeNAS.

(Anda sekarang boleh mencabut monitor anda dari kotak FreeNAS anda, jika anda mahu. Tidak perlu lagi.)

FreeNAS akan segera meminta anda menetapkan kata laluan root, yang mana anda perlu log masuk ke antara muka web pada masa akan datang. Tetapkan kata laluan yang akan anda ingat.

Anda kini boleh menggunakan antara muka web untuk mengatur keadaan. Ini adalah antara muka yang sama seperti yang anda lihat jika anda membeli peranti NAS khusus.

Persediaan NAS asas

Anda mungkin mahu menyediakan sedikit storan terlebih dahulu. Klik ikon Penyimpanan pada bar alat untuk membuka panel penyimpanan. Gunakan ZFS Volume Manager untuk membuat partisi ZFS atau gunakan UFS Volume Manager untuk membuat partisi UFS (Ingat, anda memerlukan sekurang-kurangnya 8 GB RAM jika anda menggunakan ZFS atau 2 GB jika anda menggunakan UFS, jadi pilih UFS jika anda menggunakan PC lama dengan RAM yang kurang).

Anda kini ingin mengunjungi panel Sharing supaya anda dapat membuat volume storan baru anda dapat diakses melalui rangkaian. Sistem operasi yang berbeza menyokong protokol yang berbeza, jadi FreeNAS membolehkan anda mengatur saham Windows (CIFS), Unix / Linux (NFS), atau Apple (AFP).

Sudah tentu, beberapa sistem operasi menyokong pelbagai protokol - Linux dan Mac OS X termasuk beberapa sokongan untuk mengakses saham Windows CIFS, misalnya.

Apa sahaja protokol yang anda gunakan, folder kongsi anda akan dapat diakses seperti folder kongsi yang lain. Sebagai contoh, ia akan muncul secara automatik di bawah Rangkaian dalam Windows Explorer atau File Explorer jika anda membuat bahagian CIFS.

Lebih Banyak Ciri

FreeNAS dipenuhi dengan pilihan, dan kami tidak dapat merangkumi semuanya. Anda boleh menggunakan alat pengguna bersepadu untuk menyiapkan skema kebenaran yang berbeza untuk mengakses folder yang berbeza atau membuatnya tersedia untuk semua orang. Anda boleh menyediakan perkhidmatan FTP, Rsync, SSH, atau dinamik DNS.

Skrin Plugin sangat menarik, memegang pelbagai pakej pihak ketiga. Anda boleh memasang klien Transmission BitTorrent atau Plex Media Server dari sini, mengubah PC lama anda menjadi pemuat turun BitTorrent dan pelayan media rangkaian serta NAS.

Lihat dokumentasi rasmi FreeNAS untuk perincian lebih mendalam mengenai semua perkara yang boleh anda lakukan.

FreeNAS adalah kaedah terbaik untuk meletakkan PC lama untuk digunakan. Sekiranya PC lama anda tidak dapat menjalankan FreeNAS dengan baik, anda mungkin ingin mencuba menghidupkannya semula sebagai PC desktop dengan sebaran Linux yang ringan.

Kredit Gambar: Rob DiCaterino di Flickr