Cara EQ dan Campurkan Mikrofon Anda Tanpa Perkakasan

Peralatan audio boleh mahal. Pengadun audio, digunakan untuk mengimbangi dan audio EQ, berharga ratusan dolar dengan mudah, dan walaupun mereka sangat bagus di meja anda, anda dapat memperoleh banyak kesan yang sama melalui perisian.

VoiceMeeter adalah aplikasi percuma yang berfungsi sebagai papan pengadun dalam perisian. Walaupun agak rumit, ini adalah pengalaman yang sama seperti yang anda dapat daripada penyelesaian perkakasan. VoiceMeeter mempunyai dua versi, versi sederhana yang disebut VoiceMeeter, dan versi "pro" yang disebut VoiceMeeter Banana. Mereka berdua percuma, jadi demi tutorial kami akan menggunakan Pisang. Anda boleh memuat turun salah satu dari laman web VB-Audio. Adalah baik juga untuk memasang Kabel VB.

Setelah anda dimuat turun dan dipasang, teruskan dan jalankan VoiceMeeter. Setelah melakukan persediaan awal, anda akan melihat banyak peranti audio baru dalam tetapan suara. Jangan bimbang; ini adalah perkara biasa, dan masing-masing mempunyai kegunaan. Sekiranya anda ingin melumpuhkan VoiceMeeter, anda hanya boleh kembali ke tetapan suara lalai.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengkonfigurasi input dan output. "Input Perkakasan 1" di kiri atas adalah mikrofon anda, jadi klik dan pilih mikrofon anda dari menu lungsur.

Seterusnya, konfigurasikan output di sebelah kanan. Terdapat tiga output utama, dan semuanya akan bercampur untuk membentuk satu output mikrofon akhir. Anda boleh menggunakan "Intellipan" dan kesan di bawah untuk melakukan beberapa pemprosesan asas, atau anda boleh menggunakan penyamaan grafik penuh yang dibina di VoiceMeeter.

Ini memberi anda kawalan penuh terhadap audio mikrofon anda. Anda bahkan boleh EQ audio desktop anda dan menghantarnya ke garis mikrofon. Pilih "Input Suara SuaraMeeter" sebagai peranti output suara utama anda, dan ia akan muncul di bawah Voicemeeter Aux di bawah input maya.

Langkah pencampuran terakhir cukup mudah. A1-3 dan B1-2 adalah saluran yang berbeza, dan anda boleh mengaktifkan dan mematikan output yang anda mahukan dalam campuran terakhir.

Voicemeeter juga mempunyai banyak ciri lain, seperti hotkeys yang dapat dikonfigurasi, pemetaan MIDI, dan banyak pilihan konfigurasi audio tahap rendah. Jadi, anda boleh melakukannya dengan lebih banyak lagi, tetapi ia mengendalikan EQ asas ini dengan baik. Sekiranya anda seorang pakar audio, anda mungkin menghargai beberapa aplikasi lain yang ditawarkan VB-Audio. Semuanya percuma, jadi patut dicuba.