Lihat dan Padam Kata Laluan yang Disimpan di Firefox

Firefox membolehkan anda menyimpan nama pengguna dan kata laluan dengan selamat untuk laman web dalam Pengurus Kata Laluan. Apabila anda mengunjungi salah satu laman web lagi, Firefox secara automatik mengisi nama pengguna dan kata laluan untuk log masuk anda.

Sekiranya anda perlu mengetahui apa kata laluan anda untuk laman web tertentu di mana anda menyimpan maklumat log masuk anda, anda boleh melakukannya dengan mudah. Untuk melihat kata laluan yang anda simpan di Firefox, pilih Pilihan dari menu Firefox.

CATATAN: Anda boleh membuka kotak dialog Pilihan dengan memilih Pilihan pada menu Firefox utama atau pada submenu.

Pada kotak dialog Pilihan, klik butang Keselamatan di bahagian atas. Dalam kotak Kata Laluan, klik Kata Laluan yang Disimpan.

Kotak dialog Kata Laluan Tersimpan memaparkan setiap laman web yang anda telah menyimpan nama pengguna dan kata laluan anda, dan memaparkan nama pengguna. Kata laluan disembunyikan secara lalai. Untuk melihat kata laluan, klik Tunjukkan Kata Laluan.

Kotak dialog pengesahan dipaparkan untuk memastikan anda mahu menunjukkan kata laluan anda. Klik Ya jika anda masih mahu melihat kata laluan anda.

Lajur Kata Laluan dipaparkan dan semua kata laluan anda ditunjukkan. Adalah idea yang baik untuk memastikan tidak ada orang yang mengintai di dekat anda kerana kata laluan dipaparkan dalam teks biasa di kotak dialog.

Untuk menghapus kata laluan dari Pengurus Kata Laluan, pilih laman web yang sesuai dan klik Buang. Untuk menghapus semua kata laluan anda, klik Buang Semua. Untuk menyembunyikan kata laluan anda sekali lagi, klik Sembunyikan Kata Laluan.

CATATAN: Anda boleh mencari laman web tertentu menggunakan kotak Carian. Semasa anda menaip istilah carian, hasilnya dipaparkan di kotak senarai. Untuk membersihkan carian anda dan menyenaraikan semua laman web, klik butang X.

Sekiranya anda akan menggunakan Firefox Password Manager, kami sangat mengesyorkan agar anda menggunakan kata laluan utama pada nama pengguna dan kata laluan yang disimpan. Tanpa kata laluan utama, jika seseorang mendapat akses ke akaun anda, mereka dapat dengan mudah membuka Pengurus Kata Laluan dan melihat kata laluan anda. Untuk menambahkan kata laluan induk, buka kotak dialog Pilihan sekali lagi dan pilih kotak centang Gunakan kata laluan induk.

Kotak dialog Change Master Password dibuka. Masukkan kata laluan induk di dalam kotak Masukkan kata laluan edit baru dan sekali lagi di kotak Masukkan semula kata laluan edit. Klik OK.

Klik OK untuk menutup mesej yang memberitahu bahawa kata laluan utama anda telah berjaya diubah.

Sekiranya anda ingin menukar kata laluan induk anda pada masa akan datang, klik Tukar Kata Laluan Induk pada skrin Keselamatan pada kotak dialog Pilihan. Untuk menutup kotak dialog Pilihan dan menyimpan perubahan anda, klik OK.

Sekarang, apabila anda mengklik Kata Laluan yang Disimpan pada kotak dialog Pilihan untuk melihat kata laluan anda, anda mesti memasukkan kata laluan utama anda terlebih dahulu.

Beberapa laman web tidak membenarkan penyimpanan nama pengguna dan kata laluan, oleh itu, Pengurus Kata Laluan Firefox tidak akan berfungsi dengan laman web tersebut. Juga, beberapa laman web memberikan pilihan, dalam bentuk kotak centang, yang membolehkan anda terus masuk di laman web tersebut. Ini adalah fungsi bebas dari laman web dan berfungsi sama ada anda telah menyimpan maklumat log masuk anda untuk laman web tersebut di Firefox.