Cara Melumpuhkan Akses Pantas di File Explorer pada Windows 10

Windows 10 memperkenalkan paparan Akses Pantas ke File Explorer. Setiap kali anda membuka tetingkap Penjelajah Fail, anda akan melihat senarai folder yang kerap dan fail yang baru diakses, serta menunjukkan folder yang kerap di bawah item Akses Pantas di panel navigasi. Tetapi anda boleh mematikan semua itu jika anda tidak mahu melihatnya.

Akses Pantas berfungsi seperti senarai "Kegemaran" lama di versi Windows sebelumnya, yang membolehkan anda menyematkan folder kegemaran anda untuk akses mudah. Itu tentu saja berguna, tetapi banyak orang tidak menyukai senarai Akses Pantas itu secara automatik diisi dengan folder yang sering mereka gunakan. Banyak juga yang memilih untuk tidak melihat senarai folder yang kerap dan fail baru setiap kali mereka membuka File Explorer - atau paling tidak, untuk membuka File Explorer secara lalai ke "PC ini" sebagai gantinya. Sekiranya anda tergolong dalam salah satu kumpulan ini, maka baca terus kerana kami menunjukkan kepada anda cara mengendalikan ciri Akses Pantas.

BERKAITAN: Tambahkan Folder Anda Sendiri ke Kegemaran (Akses Pantas) di Windows 7, 8, atau 10

Jadikan File Explorer terbuka ke "PC ini" dan bukannya akses pantas

Setiap kali anda membuka tetingkap Penjelajah Fail, anda akan melihat paparan Akses Pantas, yang menyediakan akses ke folder yang sering digunakan dan fail yang baru digunakan. Sekiranya anda lebih suka pergi ke laluan yang lebih tradisional dan melihat "PC ini", anda boleh. "PC ini" lebih menyerupai paparan My Computer tradisional pada versi Windows yang lebih lama yang memaparkan peranti dan pemacu yang bersambung. Ia juga memaparkan folder akaun pengguna anda — Desktop, Dokumen, Muat Turun, Muzik, Gambar, dan Video.

Untuk menjadikan File Explorer terbuka ke tampilan "PC ini", klik menu File, dan kemudian pilih "Ubah folder dan pilihan carian."

Di tetingkap "Folder Options", klik dropdown "Open File Explorer to" dan pilih "PC ini" dan bukan "Akses cepat."

Dan sebelum anda bertanya: tidak, Windows masih tidak menyediakan cara mudah untuk membuka File Explorer secara automatik ke folder selain Akses Pantas atau PC ini.

Berhenti Menampilkan Folder Kegemaran atau Fail Terkini dalam Akses Pantas

Senarai Akses Pantas menggantikan senarai Kegemaran lama. Ia berfungsi sama — membiarkan anda menyematkan folder kegemaran — tetapi menambahkan folder yang sering dikunjungi secara automatik ke senarai. Anda boleh mematikannya, dan menggunakannya seperti senarai Favorit yang dicuba dan benar jika anda mahu.

Dalam File Explorer, klik menu File, dan kemudian pilih "Ubah folder dan pilihan carian."

Di bahagian "Privasi" di bahagian bawah, nonaktifkan pilihan "Tunjukkan folder yang sering digunakan dalam Akses cepat".

Anda sekarang boleh menambahkan folder kegemaran anda sendiri ke daftar akses cepat dengan menyeret-dan-menjatuhkannya di sana atau dengan mengklik kanan folder dan memilih pilihan "Pin to Quick Access". Untuk mengeluarkan folder dari akses cepat, klik kanan dan pilih pilihan "Lepas pin dari akses cepat".

 

Perhatikan bahawa menonaktifkan menunjukkan folder yang sering digunakan akan menghapusnya dari menu Akses Pantas di panel navigasi dan dari pandangan Akses Pantas utama yang anda dapat ketika anda membuka File Explorer atau mengklik folder Akses Pantas.

Ketika Anda berada di tetingkap "Folder dan Search Options", Anda juga dapat menonaktifkan opsi "Tampilkan file yang baru digunakan dalam akses cepat" untuk mencegah tampilan akses Pantas utama dari menampilkan fail baru-baru ini.

Sekiranya anda melumpuhkan folder yang kerap dan fail yang baru dari Akses Pantas, paparan Akses Pantas utama hanya akan menunjukkan folder kegemaran yang telah anda pasangkan di sana.

Paparan Akses Pantas juga muncul di tetingkap Simpan dan Buka tradisional. Mengambil salah satu pilihan yang telah kami bahas akan mempengaruhi cara Akses Cepat berfungsi di jendela tersebut, dan juga di File Explorer.