Apakah Perbezaan Antara Wi-Fi 5G dan 5GHz?

Wi-Fi 5G dan 5 GHz kedua-duanya digunakan untuk sambungan tanpa wayar, tetapi mereka tidak mempunyai persamaan. Sesiapa yang merujuk kepada "5G Wi-Fi" sebenarnya bermaksud 5 GHz Wi-Fi, yang berbeza dengan standard selular 5G.

5G Adalah Standard Selular Baru

Anda akan mendengar lebih banyak lagi mengenai 5G tidak lama lagi. Ini adalah standard selular dan merupakan penerus 4G LTE dan 3G. 5G bermaksud "generasi kelima" kerana ini adalah generasi kelima dari standard selular ini.

5G direka untuk lebih pantas dan mempunyai latensi lebih rendah daripada 4G LTE. Anda akan mula melihat telefon pintar 5G pertama pada tahun 2019, dan pembawa selular seperti AT&T, T-Mobile, Sprint, dan Verizon akan melancarkan rangkaian mudah alih 5G mereka. 5G dapat mengubah sambungan Internet rumah anda dengan memberikan perkhidmatan Internet jalur lebar pantas juga.

Walaupun 5G adalah standard baru yang menarik, ia tidak ada kaitan dengan Wi-Fi. 5G digunakan untuk sambungan selular. Telefon pintar masa depan mungkin menyokong Wi-Fi 5G dan 5 GHz, tetapi telefon pintar semasa menyokong Wi-Fi 4G LTE dan 5 GHz.

BERKAITAN: Apakah 5G, dan Berapa Pantas?

5GHz Merupakan Satu daripada Dua Jalur Untuk Wi-Fi

Wi-Fi mempunyai dua jalur frekuensi yang dapat anda gunakan: 2.4 GHz dan 5 GHz. 5 GHz adalah yang lebih baru. Ini digunakan secara meluas dengan standard Wi-Fi 802.11n, yang pada awalnya diterbitkan pada tahun 2009. Ia masih merupakan sebahagian daripada standard Wi-Fi moden seperti 802.11ac dan Wi-Fi 6.

Wi-Fi 5 GHz hebat. Ia menawarkan lebih banyak saluran yang tidak bertindih, yang menjadikannya kurang sesak. Ia sangat baik di tempat-tempat dengan banyak kesesakan Wi-Fi, seperti bangunan pangsapuri di mana setiap apartmen mempunyai penghala dan rangkaian Wi-Fi sendiri. Wi-Fi 5 GHz juga lebih pantas daripada Wi-Fi 2,4 GHz.

Tetapi, di sebalik kelajuan yang lebih perlahan dan peningkatan kesesakan, Wi-Fi 2,4 GHz masih mempunyai kelebihannya. 2.4 GHz meliputi kawasan yang lebih besar daripada 5 GHz dan lebih baik melalui dinding berkat gelombang radio yang lebih panjang. Gelombang radio 5 GHz yang lebih pendek menghasilkan sambungan yang lebih pantas, tetapi tidak dapat menutupi tanah.

Sekiranya anda mempunyai penghala yang cukup moden, ia mungkin penghala dwi-jalur yang menyokong Wi-Fi 5 GHz dan 2.4 GHz pada masa yang sama.

Kami telah melihat orang menggunakan istilah "5G Wi-Fi" untuk merujuk pada 5 GHz Wi-Fi, tetapi itu tidak betul. Mereka bermaksud "Wi-Fi 5GHz."

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Wi-Fi 2.4 dan 5-Ghz (dan Mana Yang Harus Saya Gunakan)?

Mengapa Beberapa Rangkaian Wi-Fi Mengatakan Mereka "5G"?

Untuk membuat perkara menjadi lebih membingungkan, orang kadang-kadang menamakan rangkaian mereka seperti "Rangkaian Saya" dan "Rangkaian Saya - 5G". Itu cukup mengelirukan, tetapi tidak terlalu membingungkan sebelum 5G muncul. Di sini, "5G" hanya pendek untuk "5 GHz."

Ini kerana router Wi-Fi yang menyokong Wi-Fi 5 GHz dapat dikonfigurasi dengan pelbagai cara. Router ini dapat menampung jaringan 2,4 GHz dan 5 GHz sekaligus, yang berguna untuk perangkat yang lebih tua yang hanya mendukung 2,4 GHz, atau area yang lebih besar di mana peranti mungkin bergerak keluar dari julat 5 GHz tetapi masih berada dalam julat 2,4 GHz.

Sekiranya kedua-dua rangkaian Wi-Fi diberi nama yang sama — contohnya, jika kedua-dua rangkaian 2.4 GHz dan 5 GHz anda dinamakan “Rangkaian Saya” —setiap telefon pintar, komputer riba atau peranti lain yang disambungkan akan beralih antara rangkaian secara automatik, memilih 5 Rangkaian GHz dan turun ke rangkaian 2.4 GHz apabila perlu. Itulah tujuannya. Sebenarnya, banyak peranti tidak melakukan ini dengan betul dan mungkin hanya menyambung ke rangkaian 2,4 GHz, atau mereka mungkin cuba menyambung ke rangkaian 5 GHz dan gagal.

Itulah sebabnya orang sering mengkonfigurasi penghala mereka untuk mempunyai dua nama rangkaian Wi-Fi yang berasingan. Seseorang boleh diberi nama seperti "Rangkaian Saya - 2,4 GHz" dan yang lain seperti "Rangkaian Saya - 5 GHz." Kedua-duanya dihoskan oleh penghala yang sama, tetapi satu adalah 2,4 GHz, dan satu adalah 5 GHz. Anda kemudian boleh memilih rangkaian mana yang ingin anda sambungkan pada peranti anda. Sudah tentu, anda tidak perlu menggunakan nama yang bermaklumat seperti ini - anda boleh memberi nama satu "Lime" dan satu "Lemon", jika anda mahu.

Mengapa Orang Mengatakan "5G Wi-Fi"?

5G adalah standard yang cukup baru. Beberapa orang mula memanggil Wi-Fi 5 GHz "Wi-Fi 5G" pada masa ketika 3G dan 4G LTE adalah standard selular yang dominan.

Ia tidak pernah disebut secara rasmi, tetapi nama yang lebih pendek digunakan oleh beberapa orang. Seperti berapa banyak orang memanggil iPod Touch sebagai "iTouch." Itu bukan nama rasmi, tetapi semua orang tahu apa yang mereka bicarakan.

Tetapi, sekarang 5G berada di puncak pelancaran dalam peranti pengguna, "5G Wi-Fi" hanya membingungkan dan tidak jelas. Setiap kali anda melihat istilah "5G" yang berkaitan dengan Wi-Fi, itu mungkin hanya merujuk pada Wi-Fi 5 GHz.

Namun, dalam kebanyakan kes, "5G" akan merujuk kepada standard selular baru. Dan, ketika penyebaran 5G, orang-orang semestinya mulai menjadi lebih tepat untuk mengelakkan kekeliruan.

Kredit Imej: areebarbar / Shutterstock.com, Tadej Pibernik / Shutterstock.com, Mayuree Moonihurun ​​/ Shutterstock.com.