Cara Mengemas kini Mozilla Firefox

Mengemas kini penyemak imbas anda sangat mustahak untuk keselamatan internet. Mozilla mengemas kini Firefox secara berkala untuk menutup segala ancaman yang muncul. Kemas kini adalah percuma, jadi inilah cara anda boleh memasangnya dan selamat.

Kemas kini secara manual pada Windows

Sekiranya anda ingin melihat apakah ada kemas kini untuk Firefox pada komputer Windows anda, buka Firefox. Klik ikon hamburger (tiga garis mendatar) di sudut kanan atas.

Klik "Bantuan" di bahagian bawah senarai.

Di menu Bantuan, klik "Tentang Firefox."

Tetingkap "About Mozilla Firefox" muncul. Ia memberikan maklumat mengenai versi Firefox semasa komputer anda sedang berjalan. Sekiranya anda mempunyai versi terkini, anda akan melihat "Firefox Terkini" di tetingkap ini.

Sekiranya tidak, anda akan melihat butang "Periksa Kemas Kini". Sekiranya kemas kini sudah dimuat di latar belakang, anda akan melihat butang "Mulakan semula untuk Mengemas kini Firefox".

Klik salah satu daripada ini untuk membolehkan Firefox memuat atau memasang kemas kini terkini.

Selepas Firefox dimulakan semula, klik Bantuan> Tentang Firefox sekali lagi untuk memastikan anda kini mempunyai versi terkini.

Kemas kini secara manual pada Mac

Sekiranya anda ingin mengemas kini Firefox pada Mac, buka penyemak imbas. Klik "Firefox" di bar menu di bahagian atas layar, dan kemudian pilih "About Firefox."

Tetingkap akan muncul dengan maklumat mengenai versi Firefox terkini yang sedang anda jalankan oleh Mac. Sekiranya penyemak imbas terkini, anda akan melihat "Firefox Terkini" di tetingkap ini.

Sekiranya tidak, anda akan melihat butang "Periksa Kemas Kini". Sekiranya kemas kini dimuat di latar belakang, anda akan melihat butang "Mulakan semula untuk Mengemas kini Firefox".

Klik butang sama ada untuk membolehkan Firefox memuat kemas kini atau memulakan semula.

Selepas Firefox dimulakan semula, klik Firefox> Tentang Firefox sekali lagi untuk memeriksa semula bahawa anda mempunyai versi terkini.

Hidupkan Kemas Kini Automatik

Secara lalai, Firefox mengemas kini secara automatik, tetapi anda boleh mematikannya. Sebaiknya periksa tetapan kemas kini anda dan pastikan kemas kini automatik diaktifkan.

Untuk melakukannya, buka Firefox dan klik ikon hamburger (tiga garis mendatar) di sudut kanan atas.

Pada Windows, klik "Pilihan"; Pada Mac, klik "Keutamaan."

Apabila tab Pilihan (Windows) atau Pilihan (Mac) terbuka, tatal ke bawah ke bahagian "Kemas kini Firefox". Pastikan butang radio di sebelah pilihan "Pasang Pembaruan Secara Automatik" dipilih.

Dalam menu ini, Anda juga dapat mengklik "Periksa Pembaruan" untuk memeriksa secara manual.

Mulai sekarang, Firefox akan mengemas kini secara automatik setiap kali Mozilla mendorong pelepasan baru. Anda kini dapat dengan tenang mengetahui anda akan menerima pembetulan pepijat terbaru secepat mungkin.