Cara Melihat Sejarah Pemberitahuan Anda di Android

Pemberitahuan adalah komponen utama telefon pintar, jadi boleh menjengkelkan jika anda menggesernya secara tidak sengaja sebelum membacanya. Diperkenalkan di Android 11, "Sejarah Pemberitahuan" adalah log setiap pemberitahuan yang telah Anda tolak. Inilah cara menggunakannya.

Ciri Sejarah Pemberitahuan tidak diaktifkan secara lalai. Setelah dihidupkan, ia akan menyimpan catatan setiap pemberitahuan yang diberhentikan selama 24 jam terakhir. Ini termasuk pemberitahuan dan amaran sistem yang muncul dan hilang sendiri.

BERKAITAN: Ciri Baru Terbaik di Android 11, Kini Terdapat

Pada ponsel atau tablet Android Anda, geser ke bawah dari atas layar (sekali atau dua kali bergantung pada pengeluar peranti anda), kemudian ketuk ikon "Aksesori" untuk membuka menu "Tetapan".

Pilih pilihan "Aplikasi & Pemberitahuan" dari menu.

Seterusnya, ketik "Pemberitahuan."

Di bahagian atas layar, pilih "Sejarah Pemberitahuan."

Terakhir, alihkan suis di bahagian atas layar untuk "Gunakan Sejarah Pemberitahuan."

Log akan kosong pada mulanya, tetapi ia akan mula menyimpan pemberitahuan setelah anda mengaktifkan ciri tersebut. Setelah pemberitahuan muncul di log, mengetuknya akan membawa Anda ke aplikasi yang berkaitan, seperti pemberitahuan biasa.

Pada kali berikutnya anda mengeluarkan pemberitahuan secara tidak sengaja, anda boleh mengunjungi bahagian ini untuk melihatnya!