Apa yang Berlaku pada Filem & TV Google Play?

Filem & TV Google Play dilancarkan pada tahun 2012 sebagai kedai untuk membeli dan menyewa, anda dapat meneka, filem dan rancangan TV. Sekiranya anda mencari aplikasinya sekarang, anda akan mendapati bahawa ia telah dinamakan semula menjadi "Google TV". Apa yang berlaku?

Ketika Google menjenamakan semula Android Market sebagai Google Play Store, Google membawa semua saluran pengedaran digitalnya ke satu tempat. Tidak lagi hanya tempat untuk aplikasi dan permainan Android, tetapi juga termasuk ebook, muzik, filem, dan rancangan TV.

Filem & TV Google Play adalah aplikasi yang digunakan untuk mengakses kandungan digital yang anda beli melalui Play Store, dan tersedia di Android, iPhone, dan iPad, serta platform TV pintar. Pada bulan Oktober 2020, aplikasi Filem & TV Google Play dijenamakan semula sebagai "Google TV".

Google TV telah memperluas fungsi aplikasi Play Movies & TV. Daripada hanya menjadi tempat untuk kandungan yang anda beli, ia kini menjadi pusat pusat perkhidmatan perpustakaan dan penstriman anda. Ini membolehkan anda menyimpan semuanya di satu tempat.

Dengan Google TV, anda dapat menambahkan perkhidmatan penstriman yang anda bayar, dan ketika anda mencari filem atau rancangan TV, ia akan merangkumi perkhidmatan tersebut bersama dengan pilihan sewa dan pembelian melalui Play Store. Ini menjadikannya sangat mudah untuk mencari melalui semua perkhidmatan anda sekaligus.

Bahagian lain dari pengalaman yang ditingkatkan adalah ciri "Senarai Tontonan". Semasa anda mencari rancangan TV atau filem di Google, anda akan melihat butang "Senarai Tontonan" di kotak maklumat. Ini bergabung dengan tab "Senarai Tontonan" di aplikasi Google TV, sehingga anda dapat dengan mudah menemukannya untuk ditonton di kemudian hari.

Aplikasi Google TV menjadi lebih hebat jika anda mempunyai Chromecast dengan Google TV atau peranti Android TV yang dikemas kini. Senarai Tontonan berintegrasi dengan layar utama, menjadikannya lebih mudah untuk melacak filem dan rancangan TV kegemaran anda, dan menontonnya di layar besar.

Ringkasnya, aplikasi Filem & TV Google Play telah berkembang. Ia masih merupakan tempat untuk membeli dan menyewa filem dan rancangan TV, dan masih termasuk perpustakaan kandungan anda yang dibeli. Sekiranya itu yang anda mahukan, anda tidak perlu menggunakan ciri baru.

Namun, jika anda melanggan banyak perkhidmatan penstriman, Google TV boleh menjadi pendamping yang sangat berguna. Dalam dunia berpuluh-puluh perkhidmatan streaming yang berbeza dari setiap syarikat media, Google TV dapat membantu anda menyelesaikan semuanya.