Cara Memaksa Memulakan Semula Apa-apa iPhone atau iPad

Memaksa Memulakan Semula iPhone atau iPad berfungsi sebagai penyelesaian cepat untuk banyak masalah iOS dan iPadOS. Sekiranya peranti anda tidak dapat boot, atau jika anda mengalami bug peringkat sistem, sebelum bergegas ke Genius Bar, lihat apakah restart secara paksa akan menyelesaikan masalah.

Bilakah Anda Perlu Memulakan Semula?

Sesekali, iPhone atau iPad anda mungkin mengalami beberapa masalah perisian. Ini boleh menjadi kemas kini iOS yang salah, aplikasi penyangak, atau hanya bug iOS atau iPadOS yang tidak akan hilang.

Memulakan semula secara paksa sangat berguna apabila iPhone atau iPad anda tersekat dan tidak bertindak balas. Apabila anda bahkan tidak dapat mematikan peranti anda, cubalah reboot secara paksa — biasanya masalah ini dapat diselesaikan.

Cara Memaksa Memulakan Semula iPhone

Proses memulakan semula iPhone secara paksa berbeza antara model telefon. Walaupun prosesnya berbeza, hasilnya sama.

iPhone 8, iPhone X, dan Lebih Tinggi

IPhone tanpa butang rumah fizikal mempunyai proses baru untuk menghidupkannya secara paksa. Sekiranya anda menggunakan iPhone 8 atau 8 Plus (yang mempunyai butang Utama kapasitif), atau iPhone terbaru yang sama sekali tidak mempunyai butang Utama (iPhone X, XS, XS Max, XR), ikuti langkah-langkah di bawah untuk menghidupkan semula telefon bimbit anda secara paksa.

Pertama, tekan dan lepaskan butang "Naikkan Volume". Kemudian, tekan dan lepaskan butang "Turunkan Volume". Akhirnya, tekan dan tahan butang "Sisi" sehingga anda melihat logo Apple muncul di skrin. Diperlukan waktu hingga 30 saat untuk muncul logo.

Setelah logo muncul, anda boleh melepaskan butang Sisi. IPhone anda kini akan menyelesaikan proses reboot.

BERKAITAN: Cara Memaksa Memulakan Semula iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, dan iPhone XR

iPhone 7 dan iPhone 7 Plus

IPhone 7 dan iPhone 7 Plus juga mempunyai butang Home kapasitif, tetapi mereka mempunyai kombinasi butang restart kekuatan yang berbeza khusus untuk kedua-dua peranti ini.

Anda boleh memulakan semula kedua-dua telefon secara paksa dengan menekan dan menahan "Volume Turun" dan butang "Sisi" bersama-sama. Terus tahan sehingga anda melihat logo Apple.

iPhone 6s dan Lebih Lama

IPhone lama dengan butang Home fizikal mempunyai proses restart kekuatan yang lebih mudah.

Jika anda menggunakan iPhone 5s, SE, 6, 6 Plus, 6s, atau 6s Plus, tekan dan tahan butang "Rumah" bersama dengan butang "Tidur / Bangun" sehingga logo Apple muncul di layar.

Cara Memaksa Memulakan Semula iPad

Sekiranya iPad anda tersekat di layar dan tidak bertindak balas terhadap input sentuhan atau penekanan butang, gunakan salah satu kaedah berikut untuk memaksanya dimulakan semula.

iPad tanpa Butang Utama

Sekiranya anda menggunakan iPad Pro baru dengan Face ID, ada proses baru untuk memulakan semula iPad Pro secara paksa (serupa dengan cara baru mematikan iPad Pro).

Pertama, tekan dan lepaskan butang "Naikkan Volume", tekan dan lepaskan butang "Turunkan Volume", dan kemudian tekan dan tahan butang "Atas" hingga anda melihat logo Apple muncul.

Apabila logo muncul, lepaskan butang. Tablet anda akan kembali normal setelah proses selesai.

iPad dengan Butang Utama

Sebilangan besar iPad selain Pro yang lebih baru mempunyai butang Utama. Sekiranya iPad anda mempunyai butang Rumah fizikal (bulatan) di bezel bawah, gunakan kaedah berikut untuk memulakan semula iPad anda secara paksa.

Tekan dan tahan kedua-dua butang "Rumah" dan butang "Atas" (juga dikenal sebagai butang Daya atau Tidur / Bangun) pada masa yang sama sehingga anda melihat logo Apple di layar.

Apabila logo Apple muncul, anda boleh melepaskan butang.

Biasanya, restart paksa menangani masalah dan pepijat iOS yang kecil. Sekiranya masalah anda berlanjutan, anda boleh mencuba menetapkan semula iPhone atau iPad anda sebagai langkah terakhir.

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Aplikasi yang Gangguan pada iPhone atau iPad