Apakah Perisian Sumber Terbuka, dan Mengapa Perisiannya Penting

Geeks sering menggambarkan program sebagai "sumber terbuka" atau "perisian percuma." Sekiranya anda tertanya-tanya apa maksud istilah ini dan mengapa ia penting, baca terus. (Tidak, "perisian percuma" tidak hanya berarti Anda dapat mengunduhnya secara percuma.)

Sama ada program adalah sumber terbuka atau tidak bukan hanya masalah bagi pembangun, ia juga penting bagi pengguna. Lesen perisian sumber terbuka memberi pengguna kebebasan yang tidak akan mereka miliki.

Kredit Gambar: Quinn Dombrowski di Flickr

Definisi Sumber Terbuka

Sekiranya program adalah sumber terbuka, kod sumbernya tersedia secara bebas untuk penggunanya. Para penggunanya - dan orang lain - mempunyai kemampuan untuk mengambil kod sumber ini, mengubahnya, dan menyebarkan versi program mereka sendiri. Pengguna juga mempunyai kemampuan untuk menyebarkan sebanyak mungkin salinan program asal yang mereka mahukan. Sesiapa sahaja boleh menggunakan program ini untuk tujuan apa pun; tidak ada bayaran pelesenan atau sekatan lain pada perisian. OSI mempunyai definisi yang lebih terperinci mengenai "sumber terbuka" di laman webnya.

Sebagai contoh, Ubuntu Linux adalah sistem operasi sumber terbuka. Anda boleh memuat turun Ubuntu, membuat salinan sebanyak yang anda mahukan, dan memberikannya kepada rakan anda. Anda boleh memasang Ubuntu pada komputer anda dalam jumlah yang tidak terhad. Anda boleh membuat remix cakera pemasangan Ubuntu dan menyebarkannya. Sekiranya anda sangat termotivasi, anda boleh memuat turun kod sumber untuk program di Ubuntu dan mengubahnya, membuat versi program anda sendiri - atau Ubuntu itu sendiri. Semua lesen sumber terbuka membolehkan anda melakukan ini, sementara lesen sumber tertutup meletakkan sekatan kepada anda.

Kebalikan dari perisian sumber terbuka adalah perisian sumber tertutup, yang mempunyai lesen yang menyekat pengguna dan menyimpan kod sumber dari mereka.

Firefox, Chrome, OpenOffice, Linux, dan Android adalah beberapa contoh perisian sumber terbuka yang popular, sementara Microsoft Windows mungkin merupakan perisian sumber tertutup yang paling popular di luar sana.

Sumber Terbuka vs Perisian Percuma

Aplikasi sumber terbuka umumnya tersedia secara percuma - walaupun tidak ada yang menghalang pembangun untuk mengenakan salinan perisian sekiranya mereka membenarkan pengagihan semula aplikasi dan kod sumbernya selepas itu.

Namun, bukan itu yang dimaksudkan dengan "perisian percuma". Yang "percuma" dalam perisian percuma bermaksud "bebas seperti dalam kebebasan," bukan "bebas seperti dalam bir." Kem perisian percuma, yang diketuai oleh Richard Stallman dan Yayasan Perisian Percuma, memfokuskan pada etika dan moral penggunaan perisian yang dapat dikendalikan dan diubah suai oleh pengguna. Dengan kata lain, kem perisian percuma memberi tumpuan kepada kebebasan pengguna.

Richard Stallman. Gambar oleh Fripog di Flickr.

Pergerakan perisian sumber terbuka dibuat untuk memberi tumpuan kepada alasan yang lebih pragmatik untuk memilih jenis perisian ini. Penyokong sumber terbuka ingin memberi tumpuan kepada faedah praktikal menggunakan perisian sumber terbuka yang lebih menarik minat perniagaan, bukannya etika dan moral.

Pada akhirnya, kedua-dua penyokong perisian sumber terbuka dan bebas mengembangkan jenis perisian yang sama, tetapi mereka tidak bersetuju dengan pesanan tersebut.

Jenis-jenis Lesen

Terdapat banyak lesen yang berbeza yang digunakan oleh projek sumber terbuka, bergantung pada pilihan mana pemaju untuk program mereka.

GPL, atau GNU General Public License, digunakan secara meluas oleh banyak projek sumber terbuka, seperti Linux. Sebagai tambahan kepada semua definisi sumber terbuka di atas, syarat-syarat GPL menetapkan bahawa, jika ada yang mengubah program sumber terbuka dan mengedarkan karya terbitan, mereka juga mesti menyebarkan kod sumber untuk karya terbitan mereka. Dengan kata lain, tidak ada yang dapat mengambil kod sumber terbuka dan membuat program sumber tertutup daripadanya - mereka mesti melepaskan perubahannya kepada masyarakat. Microsoft menyebut GPL sebagai "viral" karena alasan ini, karena memaksa program yang menggabungkan kod GPL untuk melepaskan kod sumber mereka sendiri. Sudah tentu, pembangun program boleh memilih untuk tidak menggunakan kod GPL jika ini menjadi masalah.

Beberapa lesen lain, seperti lesen BSD, tidak memberikan sekatan kepada pembangun. Sekiranya program dilesenkan di bawah lesen BSD, sesiapa sahaja boleh memasukkan kod sumber program ke program lain. Mereka tidak perlu melepaskan perubahannya kepada masyarakat. Sebilangan orang melihat ini lebih "bebas" daripada lesen GPL, kerana memberikan kebebasan kepada pemaju untuk memasukkan kod tersebut ke dalam program sumber tertutup mereka sendiri, sementara beberapa orang melihatnya sebagai "bebas" kerana mengambil hak dari pengguna akhir program yang diperoleh.

Faedah untuk Pengguna

Ini bukan semua perkara kering dan tidak penting yang hanya penting bagi pembangun. Manfaat perisian sumber terbuka yang paling jelas adalah bahawa ia boleh didapati secara percuma. Contoh Ubuntu Linux di atas menjadikannya jelas - tidak seperti Windows, anda boleh memasang atau mengedarkan salinan Ubuntu sebanyak yang anda mahukan, tanpa sekatan. Ini boleh menjadi pelayan yang sangat berguna - jika anda menyediakan pelayan, anda hanya boleh memasang Linux di dalamnya. jika anda menyiapkan kumpulan pelayan virtual, anda boleh menggandakan pelayan Ubuntu tunggal dengan mudah. Anda tidak perlu bimbang tentang pelesenan dan berapa banyak Linux yang anda boleh jalankan.

Program sumber terbuka juga lebih fleksibel. Sebagai contoh, antara muka baru Windows 8 mengecewakan banyak pengguna Windows desktop lama. Oleh kerana Windows adalah sumber tertutup, tidak ada pengguna Windows yang dapat mengambil antara muka Windows 7, mengubahnya, dan membuatnya berfungsi dengan baik pada Windows 8. (Sebilangan pengguna Windows sedang mencuba, tetapi ini adalah proses yang sukar untuk membuat kejuruteraan terbalik dan mengubah fail binari. )

Apabila desktop Linux seperti Ubuntu memperkenalkan antara muka desktop baru yang tidak digemari oleh beberapa pengguna, pengguna mempunyai lebih banyak pilihan. Sebagai contoh, ketika GNOME 3 dilepaskan, banyak pengguna desktop Linux sama-sama dimatikan. Ada yang membawa kod ke versi lama, GNOME 2, dan mengubahnya untuk menjalankannya pada edaran Linux terkini - ini adalah MATE. Ada yang mengambil kod ke GNOME 3 dan mengubahnya untuk membuatnya berfungsi dengan cara yang mereka sukai - ini adalah Cinnamon. Sebilangan pengguna hanya beralih ke desktop alternatif yang ada. Sekiranya Windows adalah sumber terbuka, pengguna Windows 8 akan mempunyai lebih banyak pilihan dan fleksibiliti. Lihat saja CyanogenMod, sebaran Android yang popular dan didorong oleh komuniti yang menambah ciri dan sokongan untuk peranti baru.

Perisian sumber terbuka juga membolehkan pembangun untuk "berdiri di atas bahu gergasi" dan membuat perisian mereka sendiri. Saksikan Android dan Chrome OS, yang merupakan sistem operasi yang dibina di Linux dan perisian sumber terbuka yang lain. Inti OS X Apple - dan juga iOS - dibina berdasarkan kod sumber terbuka. Valve sedang berusaha untuk menggerakkan platform permainan Steam mereka ke Linux, kerana ini membolehkan mereka membuat perkakasan mereka sendiri dan mengawal nasib mereka sendiri dengan cara yang tidak mungkin dilakukan pada Windows Microsoft.

Ini bukan keterangan yang lengkap - keseluruhan buku telah ditulis mengenai perkara ini - tetapi anda kini harus mempunyai idea yang lebih baik tentang sebenarnya perisian sumber terbuka dan mengapa ia berguna untuk anda.