Yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Oktober 2018

Kemas kini Windows 10 pada Oktober 2018, juga dikenali sebagai versi 1809 dan diberi nama merah Redstone 5 semasa proses pembangunannya, tiba pada 2 Oktober 2018. Peningkatan utama ini merangkumi sejarah papan keratan yang menyegerakkan antara peranti anda dan tema gelap yang lama ditunggu-tunggu untuk File Explorer. Ini pada awalnya ditetapkan untuk membawa tab ke semua aplikasi anda, tetapi fitur itu tidak membuat pemotongan.

Teks Dari PC Anda Dengan Aplikasi "Telefon Anda"

Windows 10 kini merangkumi aplikasi "Telefon Anda" yang akan menyatukan ciri integrasi telefon pintar Windows 10 dan menjadikannya lebih mudah untuk disiapkan. Microsoft malah meletakkan jalan pintas ke aplikasi ini pada desktop lalai.

Untuk pengguna telefon Android yang menjalankan Android 7.0 atau yang lebih baru, aplikasi Ponsel Anda membolehkan anda menghantar teks dari PC dan mengakses foto dari telefon anda pada PC anda dengan serta-merta. Di masa depan, Microsoft merancang untuk menambahkan pemberitahuan penyegerakan dari telefon Android anda. Ini sudah tersedia di aplikasi Cortana, tetapi Microsoft ingin menjadikannya lebih mudah ditemui.

Lebih sedikit ciri tersedia untuk pengguna iPhone kerana sekatan platform Apple. Namun, fitur "Terus di PC" tersedia untuk pengguna iPhone dan Android. Fungsi ini membolehkan anda menggunakan lembar berbagi telefon pintar untuk menghantar pautan yang anda lihat di telefon ke PC, dengan cepat beralih dari layar kecil ke layar besar. Fungsi ini sudah ada di Windows 10, tetapi aplikasi Telefon Anda menjadikan fitur ini lebih mudah dijumpai dan disiapkan.

BERKAITAN: Semua Cara Windows 10 Berfungsi Dengan Android atau iPhone

Sejarah dan Penyegerakan Papan Keratan

Kemas kini Oktober 2018 memperoleh beberapa ciri papan keratan baru yang hebat. Kini terdapat sejarah papan keratan yang boleh anda akses dengan menekan Windows + V. Anda secara pilihan boleh menyegerakkan sejarah papan keratan ini antara peranti anda, memberikan papan keratan yang menyegerakkan antara PC anda. Anda juga boleh menyegerakkan secara manual dengan mengklik ikon pada pop timbul papan klip, menghalang Windows menyegerakkan data yang mungkin sensitif seperti kata laluan dan nombor kad kredit.

Di masa depan, Microsoft akan menambahkan sokongan untuk papan klip awan ke papan kekunci SwiftKey untuk Android, iPhone, dan iPad. Anda dapat menyalin dan menampal antara telefon atau tablet dan PC Windows anda.

BERKAITAN: Menggunakan Papan Keratan Baru Windows 10: Sejarah dan Penyegerakan Awan

Tema Gelap untuk Penjelajah Fail

Windows 10 kini merangkumi tema gelap untuk File Explorer. Ia diaktifkan secara automatik jika anda mahu tema gelap seluruh sistem dari Tetapan> Pemperibadian> Warna.

Microsoft telah menambahkan sokongan tema gelap ke menu konteks Penjelajah Fail, termasuk menu konteks yang muncul ketika anda mengklik kanan desktop anda. Terdapat juga tema gelap baru untuk tetingkap dialog fail Buka dan Simpan standard.

BERKAITAN: Microsoft Menambah Tema Gelap ke Penjelajah Fail dalam Kemas kini Windows 10 Terkini

SwiftKey Datang ke Windows 10

Microsoft membeli papan kekunci SwiftKey pada tahun 2016. SwiftKey masih tersedia untuk telefon Android, iPhone, dan iPad, dan sekarang ia datang ke Windows 10.

Papan kekunci sentuh bawaan kini "dikuasakan oleh" SwiftKey. Buat masa ini, ini hanya tersedia semasa menaip dalam bahasa Inggeris (Amerika Syarikat), Inggeris (United Kingdom), Perancis (Perancis), Jerman (Jerman), Itali (Itali), Sepanyol (Sepanyol), Portugis (Brazil), dan Rusia.

Seperti yang dinyatakan oleh Microsoft, "SwiftKey memberi anda pembetulan dan ramalan autokrit yang lebih tepat dengan mempelajari gaya penulisan anda." Ia juga menawarkan sokongan swipe-to-type, membiarkan anda mengetik dengan menggeser jari anda dari huruf ke huruf dan bukannya mengetuk setiap huruf.

Tertunda: "Set" Membawa Tab ke Setiap Aplikasi

Ciri Set baru adalah perubahan paling ketara dalam binaan Insider dari Redstone 5. Hampir setiap tetingkap di desktop anda kini mempunyai bar tab, dan anda boleh menggabungkan tab dari pelbagai aplikasi yang berlainan di tetingkap yang sama.

Ini bermaksud Windows akhirnya mempunyai tab File Explorer, tetapi Set menawarkan lebih banyak daripada itu. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai tetingkap yang mengandungi dokumen Microsoft Word, laman web Microsoft Edge, dan tab File Explorer. Anda boleh menyeret dan melepaskan tab ini di antara tingkap, dan ada pintasan papan kekunci seperti Ctrl + Windows + Tab untuk beralih di antara mereka.

Set berfungsi dengan hampir semua aplikasi desktop tradisional, setiap aplikasi universal, dan juga aplikasi Microsoft Office seperti Word, Excel, dan PowerPoint. Aplikasi desktop yang mempunyai bar tajuk tersuai mereka sendiri tidak menyokong Set. Contohnya, aplikasi seperti Google Chrome, Mozilla Firefox, iTunes, dan Steam tidak mempunyai tab Set.

Sayangnya, ciri ini dikeluarkan dari build 17704, yang dikeluarkan pada 27 Jun 2018. Microsoft mahukan lebih banyak masa untuk menggilap Set dan mengatakan bahawa ia akan kembali dalam kemas kini yang akan datang. Berharap untuk melihatnya dalam versi Windows 10 seterusnya, dengan nama kode Windows 10 19H1, yang kemungkinan akan dikeluarkan pada musim bunga, 2019.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Set di Windows 10 untuk Menyusun Aplikasi Ke Tab

Tertunda: Alt + Tab Sekarang Menunjukkan Tab, Terlalu

Seiring dengan pengenalan ciri Set, Microsoft juga mengubah cara Alt + Tab berfungsi. Menetapkan tab dan bahkan tab penyemak imbas Microsoft Edge muncul di sebelah tetingkap terbuka anda semasa anda menekan Alt + Tab. Anda boleh memulihkan tingkah laku Alt + Tab lama jika anda mahu melihat tingkap sahaja semasa anda menggunakan Alt + Tab.

Perubahan ini tidak mempengaruhi aplikasi seperti Google Chrome dan Mozilla Firefox, yang menggunakan jenis tab tersuai mereka sendiri. Namun, jika Chrome dan Firefox pernah mengaktifkan sokongan untuk tab Set, tab mereka akan muncul di pengalih Tab Alt + juga.

Oleh kerana Set telah dikeluarkan, sementara ini, Alt + Tab tidak akan lagi menunjukkan tab sehingga ia kembali.

BERKAITAN: Windows 10 Mengubah Cara Alt + Tab Berfungsi, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Cari Pratonton di Menu Mula

Ciri carian menu Mula, juga dikenal sebagai ciri carian Cortana, kini mempunyai pratonton carian. Apabila anda mula menaip untuk mencari sesuatu, Windows sekarang menunjukkan panel pratonton dengan lebih banyak maklumat mengenai hasil anda.

Sebagai contoh, jika menu Mula memutuskan carian web adalah hasil terbaik untuk carian anda, anda akan melihat hasil carian Bing di sana di menu Mula. Sekiranya anda mencari aplikasi, anda akan melihat pilihan seperti "Pin to Start" untuk aplikasi tersebut. Anda juga akan melihat pratonton dokumen jika Windows memutuskan dokumen tertentu di PC anda adalah hasil terbaik.

Semasa anda mencari aplikasi, anda akan melihat butang "Pergi Ke Muat Turun" di panel pratinjau carian yang akan membawa anda terus ke halaman muat turunnya.

Seiring dengan perubahan ini, tidak mungkin lagi melumpuhkan carian web di menu Mula melalui Dasar Kumpulan

Utiliti Tangkapan Skrin Baru Dengan Alat Anotasi

Windows 10 kini mempunyai alat klip skrin baru yang licin. Anda dapat menggunakannya untuk mengambil tangkapan layar dari bahagian layar, satu tetingkap, atau seluruh layar. Sebaik sahaja anda mengambil tangkapan skrin, alat Snip & Sketch baru membolehkan anda menggunakannya dan menambahkan anotasi, termasuk anak panah dan sorotan.

Alat kliping ini muncul semasa anda menekan Windows + Shift + S untuk membukanya. Namun, ada pengaturan di bawah Tetapan> Kemudahan Akses> Papan Kekunci yang menjadikan alat baru muncul ketika anda menekan butang Cetak Skrin pada papan kekunci anda.

Jika anda melancarkan Snipping Tool lama, anda akan melihat pesan yang mengatakan "Snipping Tool akan dihapus dalam pembaruan yang akan datang." Microsoft belum mengeluarkan Alat Memotong dari Kemas Kini Oktober 2018, tetapi mungkin dikeluarkan pada versi Windows 10, Windows 10 19H1 seterusnya.

BERKAITAN: Menggunakan Alat Tangkapan Skrin Baru Windows 10: Klip dan Anotasi

Kemas kini Penyemak Imbas Microsoft Edge

Microsoft juga telah melakukan banyak pekerjaan di Edge. Menu “…” Edge dan halaman Tetapan telah dirancang semula. Menu baru memberikan perintah umum seperti "Tab Baru" dan "Tetingkap Baru" butang yang lebih besar, dan halaman Tetapan baru dipecah menjadi beberapa kategori sehingga lebih mudah untuk mencari tetapan tertentu.

Edge kini menampilkan pilihan "Autoplay Media" di bawah Tetapan> Lanjutan. Anda boleh mengawal laman web mana yang dibenarkan untuk memainkan video secara automatik. "Izinkan" adalah default, dan memungkinkan laman web memutar video ketika Anda melihat tab. "Batas" hanya membolehkan laman memutar video yang diredam sehingga Anda tidak akan terkejut dengan suaranya. "Blok" menyekat permainan video secara automatik di laman web sehingga anda berinteraksi dengan kandungan media.

Terdapat juga cara untuk mengawal permainan automatik media setiap laman. Klik kunci atau ikon "i" di sebelah kiri alamat laman web di bar lokasi, klik "Urus Kebenaran," dan anda boleh memilih sama ada laman web boleh memainkan media secara automatik.

Antara muka penyemak imbas Edge juga mendapat beberapa ciri berguna lain. Anda kini dapat melihat laman web teratas anda dalam “daftar lompat” yang muncul ketika anda mengklik kanan jalan pintas Edge pada bar tugas atau di menu Mula anda. Dalam paparan "Tab yang telah anda ketepikan", dapat diakses dengan mengklik butang di sudut kiri atas tetingkap Edge, kini anda dapat menetapkan label kepada kumpulan tab yang disimpan. Di panel muat turun, anda dapat mengklik kanan muat turun untuk mencari pilihan seperti "Tunjukkan dalam folder" dan "Salin pautan".

Sokongan Pengesahan Web telah datang ke Edge, yang akan membolehkan penggunaan kunci keselamatan FIDO U2F dan perkakasan pengesahan lain semasa masuk ke laman web. Mudah-mudahan, satu hari ini dapat menghilangkan kata laluan.

Edge juga telah diperbaharui dengan sentuhan "reka bentuk yang lebih lancar", dan kini menampilkan bar tab yang diubah dengan kesan kedalaman baru. Apabila anda menggunakan Edge sebagai penampil PDF lalai anda, anda juga akan melihat ikon baru untuk fail PDF dalam Penjelajah Fail. Ikon baru hanya mempunyai logo "PDF" berwarna merah dan tidak termasuk logo Edge biru, seperti yang sebelumnya.

Semasa berada di Reading View, Books, atau PDF viewer, anda kini dapat memilih kata dan Edge secara automatik akan memaparkan definisi kamus untuk kata tersebut. Anda juga boleh mengklik ikon pembesar suara di sini untuk mendengar perkataan yang diucapkan dengan sebutan yang betul.

Dalam Paparan Membaca, anda kini boleh memilih warna tema halaman yang berbeza dan memilih mana yang paling disukai oleh mata anda. Terdapat juga alat "Fokus baris" baru yang akan menyoroti set satu, tiga, atau lima baris semasa anda membaca untuk membantu anda fokus.

Bar alat dalam penampil PDF Edge juga telah diperbaiki. Ia kini menampilkan keterangan teks untuk membuatnya lebih mudah difahami, dan pilihan baru seperti "Tambah Nota" disertakan pada bar alat. Semasa melihat PDF, anda kini boleh mengarahkan kursor di bahagian atas halaman untuk membuka bar alat PDF. Dan, semasa bar alat terbuka, anda boleh mengklik ikon pin di sebelah kanan bar alat untuk menyematkannya ke bahagian atas skrin anda dan menghalangnya dari tersembunyi secara automatik.

Akhirnya, penyemak imbas Edge kini mempunyai logo "Beta" baru dalam binaan Insider Windows 10, menarik perhatian pada kenyataan bahawa anda menggunakan versi Edge yang tidak stabil.

Persediaan HDR yang mudah

Terdapat halaman "Windows HD Color" baru di bawah Tetapan> Sistem> Paparan. Halaman ini memberitahu anda sama ada perkakasan anda sesuai dengan kandungan julat dinamik tinggi (HDR) dan gamut warna lebar (WCG). Ciri-ciri ini menjadi lebih biasa pada paparan 4K kelas atas.

Selain memberikan maklumat mengenai kemampuan HDR dan WCG sistem anda, halaman ini membolehkan anda mengkonfigurasi ciri HDR pada sistem anda. Ini juga menunjukkan kepada anda kandungan HDR, seperti foto, video, permainan, dan aplikasi, pada sistem anda.

Ciri-ciri ini hanya dapat digunakan jika anda mempunyai paparan berkemampuan HDR yang tersambung ke PC anda.

Penambahbaikan Jalur Lebar Mudah Alih

Microsoft beralih ke kerangka pemacu "Net Adapter" baru di Windows. Ini akan meningkatkan kebolehpercayaan sambungan untuk PC dengan jalur lebar mudah alih (LTE), sama ada mereka menggunakan kad SIM atau modem USB.

Pemacu baru ini kini menjadi pemacu lalai pada build 17677, meningkatkan bagaimana Windows mengendalikan sambungan Internet data mudah alih.

Untuk PC dengan sambungan data selular, layar Tetapan> Rangkaian & Internet> Penggunaan data sekarang menunjukkan jumlah data yang telah anda gunakan semasa perayauan juga. Ini tidak memerlukan pemandu baru.

Sempadan Tingkap Tersembunyi dan Reka Bentuk Akrilik Lebih Banyak

Microsoft kini mengecilkan batas tetingkap Windows 10. Daripada sempadan tingkap berwarna, kini anda akan melihat sempadan tetingkap kelabu yang memudar dalam bayang-bayang setiap tetingkap. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengaktifkan semula tetingkap tingkap berwarna jika anda mahukan warna yang lebih banyak.

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan Sempadan Tetingkap dan Bayangan pada Windows 10

Banyak menu pop timbul moden, seperti menu konteks yang anda lihat ketika anda mengklik kanan di Microsoft Edge, kini mempunyai bayangan di sekitarnya untuk menambahkan kedalaman.

Perubahan visual ini adalah sebahagian dari gaya grafik "rekaan lancar" baru Microsoft, yang perlahan-lahan telah diterapkan di seluruh Windows 10 sejak Kemunculan Pembuat Kejatuhan. Anda akan melihat lebih banyak reka bentuk Fluent gaya akrilik di seluruh Windows, termasuk dalam aplikasi Windows Security, di Timeline, dan pada bar tab Set.

Windows Defender Menjadi Keselamatan Windows

Aplikasi Pusat Keselamatan Windows Defender sekarang diberi nama hanya "Keamanan Windows." Di bawah Perlindungan Virus & Ancaman, bahagian "Ancaman Semasa" sekarang menunjukkan semua potensi ancaman yang memerlukan tindakan, jika ada.

Di bawah Keselamatan Windows> Perlindungan Virus & Ancaman> Urus Tetapan, kini anda boleh mengaktifkan pilihan "Sekat Perilaku Mencurigakan". Microsoft mengatakan ini akan membolehkan Windows Defender Exploit Guard "teknologi pengurangan permukaan serangan," yang akan membantu melindungi PC anda dari eksploitasi.

Kini lebih mudah untuk mengaktifkan Windows Defender Application Guard, yang menjalankan penyemak imbas Edge dalam bekas yang terpencil dan maya untuk pengalaman menyemak imbas yang lebih selamat. Pergi ke Keamanan Windows> Kawalan Aplikasi & Penyemak Imbas dan klik "Pasang Penjaga Aplikasi Windows Defender" di bawah Penyemakan Imbas Terpencil. Anda juga boleh mengkonfigurasi tetapannya dari sini. Sekiranya anda menggunakan PC yang dikendalikan oleh organisasi, anda dapat melihat tetapan yang telah dikonfigurasi oleh organisasi anda di sini.

Sekiranya anda menggunakan ciri Akses Folder Terkawal untuk melindungi fail anda dari ransomware, kini lebih mudah untuk membenarkan aplikasi yang disekat baru-baru ini mengakses data anda. Pergi ke Keselamatan Windows> Perlindungan Virus & Ancaman> Kelola Tetapan> Perlindungan Ransomware> Benarkan Aplikasi Melalui Akses Folder Terkawal> Aplikasi yang Baru Diblokir untuk melihat aplikasi yang baru disekat dan cepat memberi mereka akses.

Terdapat juga halaman baru yang akan menunjukkan kepada anda aplikasi antivirus, antimalware, firewall, dan keselamatan lain pada peranti anda. Pergi ke Keselamatan Windows> Tetapan> Urus Penyedia untuk melihatnya. Dari sini, anda boleh membuka aplikasi yang berkaitan dengan mudah atau melihat maklumat mengenai masalah yang dilaporkan.

BERKAITAN: Apakah Ciri "Perilaku Mencurigakan Blok" Baru di Windows 10?

Pemasangan Font untuk Semua Orang

Windows versi lama hanya membenarkan pengguna dengan hak pentadbiran memasang fon, dan fon tersebut kemudian dipasang untuk semua pengguna di seluruh sistem. Kemas kini Windows 10 Oktober 2018 bertambah baik dan memberikan semua orang keupayaan untuk memasang fon. Apabila anda mengklik kanan fail fon di File Explorer, anda dapat memilih "Pasang" untuk memasangnya hanya untuk akun pengguna anda atau "Pasang untuk Semua Pengguna" untuk memasangnya untuk semua pengguna di sistem. Hanya pilihan terakhir yang memerlukan kebenaran Pentadbir.

Semasa melihat pratonton fail fon setelah mengklik dua kali, butang "Pasang" sekarang akan memasang fon hanya untuk pengguna saat ini.

Butiran Penggunaan Kuasa dalam Pengurus Tugas

Pengurus Tugas Windows kini merangkumi dua lajur baru pada tab Proses utama. Lajur ini direka untuk membantu anda memahami aplikasi dan perkhidmatan mana yang menggunakan tenaga paling banyak. Mereka memperhitungkan CPU, GPU, dan aktivitas penggunaan disk untuk memperkirakan berapa banyak daya yang digunakan setiap proses, yang akan memberi tahu anda betapa buruknya setiap proses untuk masa pakai bateri anda.

Lajur "Penggunaan Daya" menunjukkan penggunaan kuasa proses saat ini. Lajur "Trend Penggunaan Daya" menunjukkan penggunaan kuasa selama dua minit terakhir sehingga anda dapat melihat proses yang menggunakan banyak tenaga, walaupun saat ini mereka tidak menggunakannya. Anda boleh mengisih mengikut setiap lajur untuk melihat proses anda yang paling memerlukan tenaga.

Jadikan Teks Lebih Besar

Windows 10 membolehkan anda meningkatkan ukuran teks di seluruh sistem, termasuk di menu Start, File Explorer, dan di aplikasi Settings.

Untuk melakukannya, pergi ke Tetapan> Kemudahan Akses> Paparan. Laraskan gelangsar "Buat segalanya lebih besar" untuk menambah teks ke ukuran yang anda inginkan.

Kemas kini Windows akan meramalkan masa terbaik untuk dimulakan semula

Windows 10 kini menggunakan pembelajaran mesin untuk mengelakkan memulakan semula PC anda semasa anda menggunakannya.

Pada versi Windows 10 yang lebih lama, Pembaruan Windows tidak akan memulakan semula PC anda untuk memasang kemas kini jika anda menggunakan PC secara aktif. Tetapi, jika anda menjauhkan diri untuk minum kopi, Windows mungkin memutuskan anda tidak menggunakan PC anda dan memulakannya semula.

Windows 10 kini menggunakan model pembelajaran mesin untuk meramalkan masa yang tepat untuk memulakan semula PC anda ketika anda tidak menggunakannya secara aktif. Dengan kata lain, Windows akan cuba meramalkan sama ada anda benar-benar menjauh dari PC anda untuk sementara waktu, atau jika anda baru berlari mendapatkan kopi dan anda akan segera kembali.

Ini berguna, tetapi anda sudah dapat menghalang Windows daripada menghidupkan semula PC anda semasa anda menggunakannya dengan Waktu Aktif. Ciri ini membolehkan anda mengatur hingga 18 jam sehari sebagai "jam aktif", dan Windows hanya akan menghidupkan semula PC anda untuk kemas kini di luar waktu tersebut. Tetapi, walaupun di luar waktu aktif yang dikonfigurasikan, Kemas kini Windows kini akan berusaha lebih menghormati reboot.

Ciri Bar Permainan Baru

Bar Permainan, yang direka semula dalam Kemas kini April 2018, mempunyai beberapa ciri baru yang berguna. Ia mengandungi kawalan audio terpasang yang membolehkan anda memilih peranti output audio lalai atau mengawal jumlah aplikasi lain di sistem anda.

Ini juga menawarkan fitur visualisasi kinerja sehingga Anda dapat melihat bingkai permainan Anda sesaat (FPS), penggunaan CPU, penggunaan GPU VRAM, dan penggunaan RAM sistem dari waktu ke waktu.

Terdapat juga togol "Sumber Dedikasi" di Game Bar. Ini membolehkan pilihan Mode Permainan baru yang akan meningkatkan prestasi permainan pada PC dengan banyak tugas latar belakang dijalankan.

Anda boleh membuka bar permainan dengan menekan Windows + G di mana sahaja, dan jalan pintas ke Game Bar kini juga tersedia di menu Mula.

Kawalan Unjuran Tanpa Wayar

Semasa memproyeksikan skrin anda tanpa wayar, kini anda akan melihat bar di bahagian atas skrin anda - sama seperti ketika menggunakan Desktop Jauh. Bar ini menunjukkan bahawa anda tersambung dan menyediakan cara mudah untuk memutuskan atau menyambung semula.

Windows mempunyai beberapa "mod" yang boleh anda aktifkan semasa memproyeksikan tanpa wayar juga. Dalam mod "Permainan", latensi layar diminimumkan untuk membuat pengalaman permainan yang ditingkatkan ketika memproyeksikan secara nirkabel. Dalam mod "Video", latensi skrin ditingkatkan untuk memastikan video diputar dengan lancar. Mod "Produktiviti" adalah lalai, dan memberikan keseimbangan latensi untuk memastikan pengetikan kelihatan responsif dan tidak banyak gangguan grafik semasa memainkan video.

Lebih banyak Emoji

Unicode 11 merangkumi 157 emoji baru, dan semuanya tersedia di Windows 10. Anda boleh menaip emoji di mana-mana aplikasi dengan menahan kekunci Windows dan menekan titik (Windows +.) Untuk membuka panel emoji.

Emoji baru merangkumi segalanya dari pahlawan super dan haiwan hingga beruang teddy, gigi, besbol, cupcake, tabung uji, dan helai DNA.

BERKAITAN: Hotkey Rahsia Membuka Pemilih Emoji Baru Windows 10 di Mana-mana Aplikasi

Dibatalkan: Mel Mengabaikan Penyemak Imbas Pilihan Anda Secara Lalai

Microsoft sedang "menguji perubahan" yang menjadikan aplikasi Mail membuka pautan di penyemak imbas Microsoft Edge, bahkan jika Anda telah membuat Chrome, Firefox, atau penyemak imbas web lain dan bukannya penyemak imbas lalai yang anda pilih.

Syukurlah, Microsoft mundur. Sebagai gantinya, Microsoft mengumumkan bahawa Mail akan menggunakan Edge secara lalai dan anda harus mematikan pilihan "Buka pautan di Microsoft Edge" untuk menggunakan penyemak imbas web pilihan anda.

Walau bagaimanapun, walaupun perubahan ini dibatalkan. Kami menguji Mail dalam versi akhir dan membuka penyemak imbas web lalai kami tanpa konfigurasi tambahan.

Ini hanyalah sebahagian daripada tren yang lebih besar yang melihat Microsoft mendorong Edge ke seluruh Windows. Contohnya, pautan yang anda klik pada ciri carian menu Mula sudah selalu terbuka di Microsoft Edge. Anda harus menggunakan perisian pihak ketiga untuk menipu Windows agar membuka Chrome atau penyemak imbas lain. Dan Microsoft menguji amaran penyemak imbas untuk menakutkan anda daripada memasang Chrome atau Firefox.

BERKAITAN: Windows 10 Mencuba untuk Mendorong Firefox dan Chrome Over the Edge

Skype Mendapat Kemas Kini Besar

Aplikasi Skype untuk Windows 10 mendapat kemas kini besar, termasuk tema yang dapat disesuaikan, susun atur baru untuk kenalan anda, dan kemampuan untuk menyesuaikan panggilan kumpulan "kanvas," menyeret orang ke sekitar untuk memilih siapa yang ingin Anda lihat di layar. Microsoft juga mempermudah untuk mula berkongsi skrin anda semasa membuat panggilan.

Notepad Menyokong Akhiran Linux dan Mac

Notepad akhirnya menyokong watak akhir garis (EOL) gaya UNIX. Secara khusus, Notepad kini menyokong hujung baris UNIX / Linux (LF) dan akhiran Mac (CR.) Ini bermakna anda boleh mengambil fail teks yang dibuat di Linux atau Mac dan membukanya di Notepad — dan ia akan kelihatan seperti yang sepatutnya! Sebelumnya, fail itu akan kelihatan seperti semua digabungkan.

Anda bahkan boleh mengedit fail di Notepad dan menyimpannya, dan Notepad secara automatik akan menggunakan garis akhir yang sesuai dengan fail yang semula dimilikinya. Notepad akan tetap membuat fail dengan garis Windows berakhir (CRLF) secara lalai. Bar status menunjukkan jenis akhir baris mana yang digunakan untuk fail semasa jika anda mengaktifkannya dengan mengklik Lihat> Bar Status.

BERKAITAN: Microsoft Akhirnya Memperbaiki Notepad Setelah 20 Tahun Ketidakcukupan

Banyak Penambahbaikan pada Notepad

Notepad juga mendapat lebih banyak ciri baru. Notepad kini mempunyai pilihan "Wrap Around" untuk dialog Find and Replace, yang membolehkan anda mencari dan mengganti dalam keseluruhan dokumen tanpa meletakkan kursor anda terlebih dahulu di bahagian atas atau bawah.

Terdapat juga ciri zoom baru. Cukup klik Lihat> Zum dan gunakan pilihan untuk memperbesar dan memperkecil. Anda juga dapat menahan Ctrl dan menekan tanda tambah (+), tanda tolak (-), atau sifar (0) untuk memperbesar, memperkecil, atau menetapkan semula ke tahap zum lalai. Anda juga boleh memutar roda tetikus sambil menahan butang Ctrl ke bawah untuk memperbesar dan memperkecil.

Ciri berguna lain termasuk nombor baris dan lajur sementara Wrap Kata diaktifkan, bar status diaktifkan secara lalai, dan sokongan untuk pintasan papan kekunci Ctrl + Backspace biasa untuk menghapus kata sebelumnya. Microsoft juga telah meningkatkan prestasi Notepad sambil membuka fail besar.

Notepad bahkan mendapat fitur "Cari dengan Bing" - mengapa tidak? Untuk menggunakannya, pilih beberapa teks dalam dokumen Notepad, dan kemudian klik Edit> Cari Dengan Bing atau tekan Ctrl + B.

BERKAITAN: Segala yang Baru di Notepad pada Kemas kini Windows 10 Oktober 2018

Salin dan Tampal Pintasan Papan Kekunci untuk Bash

Subsistem Windows untuk Linux menjalankan Bash dan persekitaran shell Linux baris perintah lain berdasarkan distribusi Linux seperti Ubuntu, Fedora, openSUSE, dan Debian pada Windows. Sekiranya anda menggunakan Bash pada Windows, anda mendapat ciri yang banyak orang minta: pintasan papan kekunci untuk disalin dan ditampal.

Anda sekarang boleh mengklik kanan bar tajuk tetingkap konsol dan memilih "Properties" untuk mencari pilihan yang membolehkan Ctrl + Shift + C dan Ctrl + Shift + V untuk disalin dan ditampal. Pintasan papan kekunci ini dilumpuhkan secara lalai kerana alasan keserasian.

Pintasan papan kekunci ini tersedia di semua persekitaran konsol, tetapi sangat berguna dalam persekitaran shell berasaskan Linux di mana pintasan Ctrl + C dan Ctrl + V dipetakan ke fungsi lain dan tidak berfungsi seperti salin dan tampal.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Salin dan Tampal Pintasan Papan Kekunci di Shell Shell Windows 10

Lancarkan Shell Linux Dari File Explorer

Anda kini boleh melancarkan shell Linux secara langsung dalam folder tertentu dari File Explorer. Untuk melakukannya, tahan kekunci Shift, dan kemudian klik kanan folder di dalam File Explorer. Anda akan melihat pilihan "Buka cangkang Linux di sini" di sebelah pilihan "Buka tetingkap PowerShell di sini" standard.

Penambahbaikan Pemapar Data Diagnostik

Microsoft pertama kali memperkenalkan Diagnostic Data Viewer pada Kemas kini Windows 10 April 2018. Ia mesti dipasang melalui Microsoft Store, tetapi menunjukkan data diagnostik dan telemetri apa yang dihantar oleh Windows 10 ke pelayan Microsoft.

Dalam kemas kini ini, Diagnostik Data Viewer sekarang juga menunjukkan "Laporan Masalah." Ini dihasilkan ketika aplikasi mengalami kerusakan atau mengalami masalah lain, dan memberikan Microsoft — atau pengembang aplikasi — informasi yang mungkin mereka perlukan untuk menyelesaikan masalah tersebut. Anda dapat melihat maklumat tentang kapan laporan masalah dibuat, kapan dikirim, dan aplikasi apa yang menyebabkan masalah.

Aplikasi Diagnostik Data Viewer kini mempunyai beberapa ciri penapisan tambahan yang dapat Anda gunakan untuk menyusun data diagnostik juga.

BERKAITAN: Cara Melihat Data Apa yang dihantar oleh Windows 10 kepada Microsoft

Peningkatan Mod Kiosk

Terdapat wizard penyediaan kios baru yang mempermudah penyediaan PC sebagai kios awam atau tanda digital. Ini menggunakan ciri Akses Ditugaskan yang ada tetapi menjadikannya lebih mudah untuk disiapkan. Pergi ke Tetapan> Akaun> Keluarga dan Pengguna Lain dan cari bahagian "Siapkan kiosk" untuk menggunakan pengalaman persediaan baru.

Microsoft Edge kini menyokong mod kios Akses yang Ditugaskan juga. Sebagai contoh, dalam mod Akses Tugasan satu aplikasi, anda boleh menyiapkan Edge untuk selalu memaparkan laman web tertentu dalam mod skrin penuh (untuk digunakan pada tanda digital) atau mengatur mod penyemakan imbas awam dengan ciri minimum yang tersedia (untuk umum melayari kiosk).

Rujuk panduan Mod Kios Microsoft Edge untuk maklumat lebih lanjut mengenai penyediaan ini.

Ciri Lebih Berguna dan Perubahan Menarik

Seperti biasa, Microsoft telah membuat beberapa perubahan, penambahbaikan, dan pembaikan yang lebih kecil pada Windows 10. Berikut adalah beberapa perubahan yang paling menarik:

 • Tahap Bateri Bluetooth dalam Tetapan : Anda sekarang akan melihat peratusan bateri Bluetooth pada layar Tetapan> Peranti> Bluetooth & Peranti Lain. Ini hanya berfungsi dengan peranti yang menyokong ciri ini — seperti Surface Pen Microsoft, misalnya. Anda juga akan melihat pemberitahuan apabila salah satu peranti ini kekurangan bateri.
 • Pemberitahuan Privasi : Jika tetapan privasi anda menyekat akses ke mikrofon dalam aplikasi, Anda akan melihat pemberitahuan pop-up yang memberitahu Anda tentang hal ini. Pemberitahuan ini hanya muncul pada kali pertama aplikasi dihentikan mengakses mikrofon anda.
 • Focus Assist Improvements : Focus Assist kini dihidupkan secara automatik untuk mengurangkan gangguan anda semasa anda bermain permainan skrin penuh. Sebelum ini, ciri ini hanya menyokong permainan DirectX skrin penuh.
 • Sesuaikan Video Berdasarkan Pencahayaan : Ada pilihan baru "Laraskan video berdasarkan pencahayaan" di bawah Aplikasi> Main balik Video. Apabila diaktifkan, Windows 10 menggunakan sensor kecerahan peranti anda untuk menyesuaikan pemutaran video secara automatik agar lebih kelihatan berdasarkan pencahayaan di sekitar anda. Sebagai contoh, ia mungkin menjadikan pemandangan gelap lebih terang jika anda menonton di ruangan yang sangat terang.

 • Peningkatan Sense Penyimpanan : Windows kini dapat secara automatik menghapus "fail atas permintaan" OneDrive yang belum lama anda buka dari PC anda untuk mengosongkan ruang. Mereka akan dimuat turun semula apabila anda mencuba membukanya semula. Untuk mengaktifkannya, pergi ke Tetapan> Sistem> Penyimpanan, aktifkan Storage Sense, klik "Ubah cara kami mengosongkan ruang secara automatik," dan pilih bila anda ingin membuang fail OneDrive di bawah "Kandungan awan yang tersedia secara tempatan."
 • Pembersihan Cakera Kini Tidak Digunakan : Utiliti Pembersihan Cakera lama kini tidak lagi digunakan. Microsoft mungkin menghapusnya suatu hari, tetapi ia masih disertakan dengan Windows 10 buat masa ini. Jangan bimbang: Alat Free Up Space Windows 10 dapat melakukan semua yang dilakukan Pembersihan Cakera dan banyak lagi.
 • Tetapan Bunyi : Tetapan> Layar suara kini mempunyai pautan "Sifat peranti" untuk menamakan semula peranti suara anda dan memilih tetapan suara spasial.
 • Sokongan HEIF Editing : Kini anda dapat memutar gambar HEIF dan mengedit metadata mereka di File Explorer setelah memasang sokongan HEIF melalui Store. Cukup klik kanan pada gambar, dan kemudian pilih "Putar kanan" atau "Putar kiri" untuk memutarnya. Metadata tersedia dengan mengklik kanan gambar, memilih perintah "Properties", dan kemudian mengklik tab Details.
 • Penghapusan Selamat untuk GPU Luaran : Kini ada "pengalaman membuang selamat" untuk GPU luaran yang disambungkan ke PC anda melalui Thunderbolt 3. "Aman Menghapus Perkakasan dan Ejek Media" untuk mengeluarkan pemacu kini juga menunjukkan perkakasan pemprosesan grafik luaran. Pilih GPU untuk mengeluarkannya. Sekiranya ada aplikasi yang menggunakan GPU anda dan tidak dapat dilumpuhkan dengan selamat, anda akan dimaklumkan aplikasi mana yang perlu anda tutup sebelum mencuba lagi — sama seperti ketika mengeluarkan pemacu USB dengan selamat.

 • Penyediaan Pasca-Kemas Kini : Setelah mengemas kini, Anda sekarang akan melihat skrin persediaan baru yang memberikan maklumat mengenai ciri baru di Windows dan pilihan yang mungkin ingin anda konfigurasikan.
 • Tetapan Tempatan : Anda kini boleh menuju ke Tetapan> Waktu & Bahasa> Wilayah dan mengganti tetapan wilayah yang berbeza seperti mata wang, kalendar, hari pertama minggu dan format tarikh pilihan anda.
 • Pemasangan Paket Bahasa: Paket bahasa dari Kedai kini boleh dipasang dengan menuju ke Tetapan> Masa & Bahasa> Bahasa> Tambahkan Bahasa Paparan Windows Dengan Pek Pengalaman Tempatan.
 • Cari di Kalendar : Kini anda dapat mencari acara di aplikasi Kalendar. Ya, atas sebab tertentu, aplikasi Kalendar belum mempunyai ciri carian. Malangnya, carian hanya berfungsi untuk akaun Outlook, Hotmail, Live, dan Office 365. Ia tidak berfungsi dengan Exchange Server, Gmail, Yahoo, atau kalendar IMAP lain.
 • Penambahbaikan Tinta : Panel tulisan tangan yang diperkenalkan pada kemas kini April 2018 kini menjadi pengalaman lalai ketika anda menggunakan pen dalam aplikasi Platform Windows Universal moden. Cukup ketik kawasan teks, dan anda boleh menulis di dalamnya dengan pena anda. Ia masih tersedia sebagai bahagian papan kekunci sentuh untuk menggunakan tulisan tangan dalam aplikasi desktop tradisional juga.

 • Analisis Mengetik : Windows menggunakan kecerdasan buatan (AI) dan pembelajaran mesin (ML) untuk membantu melengkapkan perkataan secara automatik dan membetulkan ejaan — misalnya ketika anda menaip dengan papan kekunci sentuh. Anda kini dapat melihat maklumat tentang ini dari Tetapan> Peranti> Menaip> Lihat Pandangan Mengetik.
 • Cortana Show Me : Microsoft mempunyai aplikasi "Cortana Show Me" baru. Ini tidak dipasang secara lalai pada masa ini, tetapi anda boleh memasangnya dan mengatakan perkara seperti "Cortana, tunjukkan saya cara mengemas kini Windows" agar Cortana menunjukkan kepada anda cara mengubah pelbagai tetapan. Sekiranya ia berfungsi dengan baik, Microsoft mungkin mengintegrasikan ciri ini ke dalam Windows.
 • Penambahbaikan Magnifier : Kini terdapat pilihan di bawah Tetapan> Kemudahan Akses> Pembesar untuk memastikan tetikus anda terpusat di layar. Pembesar mempunyai beberapa tahap zoom baru dan boleh juga zoom sebanyak 5% atau 10%.
 • Penambahbaikan Narator : Narator dihantar dengan susun atur papan kekunci baru yang direka untuk pengguna pembaca skrin. Ini juga berisi banyak fitur baru, seperti kemampuan untuk mencari teks di layar Anda menggunakan fitur Find baru.
 • Narrator Quickstart : Terdapat tutorial "Quickstart" baru yang muncul ketika anda memulakan Narrator. Ia direka untuk mengajar anda asas Narator dengan cepat.
 • Peningkatan Realiti Campuran : Microsoft telah membuat banyak perubahan pada platform realiti maya Mixed Reality, termasuk kemampuan untuk mengalirkan audio ke headset Mixed Reality dan pembesar suara PC pada masa yang sama. Terdapat juga fitur "Lampu suluh" baru yang memungkinkan anda menukar suapan kamera dari dunia nyata di dalam persekitaran maya anda, sehingga Anda dapat melihat di luar alat dengar.

Perubahan Geeky Lain

Berikut adalah beberapa penambahbaikan lain yang hanya perlu diketahui oleh geeks, pembangun, dan pentadbir sistem:

 • Proses Firewall untuk Linux : Windows Defender Firewall kini dapat menentukan peraturan firewall untuk proses Windows Subsystem for Linux (WSL), sama seperti yang anda lakukan untuk proses Windows. Contohnya, jika anda melancarkan pelayan SSH atau pelayan web, anda akan melihat permintaan firewall yang menanyakan apakah anda ingin membuka port untuk sambungan luar — sama seperti anda melancarkan pelayan yang sama pada Windows.
 • Proses Terlindung untuk Perisian Antivirus : Program antivirus kini mesti menggunakan "proses terlindung" untuk mendaftarkan diri ke Pusat Keselamatan Windows. Sekiranya tidak, mereka tidak akan muncul di antara muka pengguna Windows Security, dan Windows Defender akan tetap diaktifkan berdampingan dengan perisian antivirus. Ini harus mendorong pembangun antivirus untuk menggunakan proses yang dilindungi. Proses yang dilindungi hanya membenarkan kod yang dipercayai dimuat dan dilindungi dengan lebih baik daripada serangan, jadi ini akan meningkatkan keselamatan sistem operasi.
 • Autocomplete Editor Registry : Semasa menaip di bar alamat Registry Editor, anda akan melihat menu dropdown yang memberikan cadangan untuk membantu anda menyelesaikan jalan yang anda taip. Anda juga boleh menekan Ctrl + Backspace untuk menghapus kata sebelumnya dan Ctrl + Delete untuk menghapus perkataan seterusnya.
 • Pelaporan Memori Pengurus Tugas : Di Pengurus Tugas, lajur "Memori" pada tab Proses tidak lagi menunjukkan memori yang digunakan oleh aplikasi Platform Windows Universal (UWP) yang digantung. Windows selalu dapat menuntut semula memori yang digunakan oleh proses penangguhan ini apabila perlu, jadi ini lebih tepat menunjukkan berapa banyak memori yang sebenarnya digunakan.
 • Penambahbaikan Pengawal Aplikasi Windows Defender : Ciri WDAG yang membolehkan pengguna PC Profesional dan Perusahaan menjalankan Microsoft Edge dalam bekas yang dilindungi telah diperbaiki. Kini dilancarkan dengan lebih pantas. Pentadbir sistem juga dapat mengaktifkan tetapan Dasar Kumpulan yang akan membolehkan pengguna penyemak imbas Edge yang dilindungi memuat turun fail ke sistem fail host.
 • Pemasangan Microsoft WebDriver : Perisian Microsoft WebDriver untuk pengujian automatik laman web di Microsoft Edge, kini dipasang melalui sistem "fitur berdasarkan permintaan" Windows 10. Pergi ke Tetapan> Aplikasi & Ciri> Kelola Ciri Pilihan> Tambahkan Ciri untuk memasangnya. Ia dipasang secara automatik apabila anda mengaktifkan Mod Pembangun juga. Ini bermaksud bahawa Windows akan memudahkan untuk memasang versi yang sesuai untuk peranti anda, dan Windows akan terus memperbaruinya secara automatik.
 • Pemasangan RSAT : Alat Pentadbiran Pelayan Jauh kini tersedia sebagai "ciri atas permintaan," juga. Mereka mudah dipasang dari aplikasi Tetapan dan secara automatik akan diperbarui oleh Windows.
 • Windows Hello untuk Desktop Jauh : Pengguna Azure Active Directory dan Active Directory yang menggunakan Windows Hello for Business kini boleh menggunakan biometrik seperti cap jari atau pengecaman wajah untuk mengesahkan dengan sambungan Desktop Jauh. (Namun, anda tidak dapat mengesahkan dengan PIN yang mudah.)
 • Dasar Kumpulan Baru untuk Microsoft Edge : Pentadbir sistem dapat mengkonfigurasi pelbagai dasar kumpulan Microsoft Edge baru. Dasar baru dapat mengawal mod skrin penuh, mencetak, menyimpan sejarah penyemak imbas, butang utama, dan sama ada pengguna dapat mengatasi kesalahan sijil keselamatan.
 • Log Masuk Web untuk Windows 10 : Ciri " Log masuk web" baru tersedia untuk PC yang bergabung dengan Direktori Aktif Azure. Dengan mengandaikan pentadbir telah mengaktifkan dasar kumpulan yang sesuai, pengguna dapat memilih pilihan "Web Sign-in" pada skrin log masuk Windows dan log masuk dengan penyedia gabungan bukan ADFS (contohnya, SAML).
 • Log Masuk Pantas untuk PC Berkongsi : Untuk tempat kerja yang telah berkongsi PC, terdapat pilihan " Log masuk pantas" baru yang boleh diaktifkan oleh pentadbir. Ini mempercepat proses log masuk. Baca lebih lanjut mengenai ciri perniagaan seperti Web Sign-in dan Fast Sign-in dalam dokumentasi Microsoft untuk perniagaan.

Kami pernah mendengar desas-desus bahawa Microsoft akan membenarkan mana-mana pengguna Windows 10 untuk masuk dan keluar dari Mod S Windows 10 dalam versi Windows 10 ini, tetapi ciri itu tidak pernah muncul.

BERKAITAN: Apakah Windows 10 dalam Mod S?

Microsoft mempermudah proses penamaan lebih awal lagi. Kemas kini seterusnya tidak akan diberi nama merah Redstone 6 semasa pengembangannya. Ini akan disebut "Windows 19H1," yang bermaksud ini adalah kemas kini pertama pada tahun 2019. Kemas kini yang akan datang akan diberi nama "19H2," "20H1," "20H2," dan sebagainya.

Kredit Gambar: Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft