Amaran: Sesiapa sahaja Boleh Memulihkan Fail yang Dihapus dari Pemacu USB dan SSD Luaran anda

Kebiasaan bahawa fail yang dipadam tidak dapat dipulihkan dari media keadaan pepejal, hanya dari cakera keras mekanikal tradisional. Tetapi ini hanya berlaku untuk pemacu dalaman - pemacu denyar USB dan pemacu keadaan pepejal luaran terdedah kepada serangan pemulihan fail.

Di satu pihak, ini boleh menjadi berita baik - anda dapat memulihkan fail yang anda hapus secara tidak sengaja dari pemacu tersebut. Sebaliknya, orang lain dapat memulihkan data terpadam sensitif anda jika mereka mendapat akses ke pemacu ini.

Mengapa Anda Tidak Dapat Memulihkan Fail yang Dihapus Dari Pemacu Keadaan Pepejal Dalaman

BERKAITAN: Mengapa Fail yang Dihapus Dapat Dipulihkan, dan Bagaimana Anda Mencegahnya

Sebab mengapa fail yang dipadam dapat dipulihkan dari cakera keras mekanikal tradisional adalah mudah. Apabila anda memadam fail pada pemacu tradisional ini, fail tersebut sebenarnya tidak akan dipadamkan. Sebaliknya, datanya ditinggalkan pada pemacu cakera keras dan ditandakan sebagai tidak penting. Sistem operasi anda akan menimpa sektor-sektor ini setiap kali memerlukan lebih banyak ruang. Tidak ada alasan untuk mengosongkan sektor dengan segera - ini akan menjadikan proses penghapusan fail memerlukan lebih banyak, lebih lama. Sama pantasnya untuk menimpa sektor terpakai sama seperti menimpa sektor kosong. Kerana sebahagian fail yang dipadam duduk, alat perisian dapat mengimbas ruang pemacu yang tidak digunakan dan memulihkan apa sahaja yang belum ditimpa.

Pemacu keadaan pepejal berfungsi berbeza. Sebelum sebarang data dapat ditulis ke sel memori kilat, sel tersebut mesti dibersihkan terlebih dahulu. Pemacu baru kosong, jadi menulis kepada mereka secepat mungkin. Pada pemacu penuh dengan potongan fail yang dihapus, proses penulisan ke pemacu lebih perlahan kerana setiap sel mesti dikosongkan terlebih dahulu sebelum dapat ditulis. Tetapi ini bermaksud bahawa pemacu keadaan pepejal cenderung perlahan dari masa ke masa. TRIM diperkenalkan untuk memperbaikinya. Apabila sistem operasi anda menghapus fail dari pemacu keadaan pepejal dalaman, ia akan menghantar arahan TRIM dan pemacu segera membersihkan sektor tersebut. Ini mempercepat proses penulisan ke sektor-sektor di masa depan dan mempunyai keuntungan sampingan menjadikannya mustahil untuk memulihkan fail yang dipadam dari pemacu keadaan pepejal dalaman.

TRIM Hanya Berfungsi Untuk Pemacu Dalaman

Pengetahuan umum adalah bahawa anda tidak dapat memulihkan fail yang dipadam dari pemacu keadaan pepejal. Tetapi ini salah kerana terdapat tangkapan besar di sini: TRIM hanya disokong untuk pemacu dalaman. TRIM tidak disokong melalui antara muka USB atau FireWire. Dengan kata lain, apabila anda memadam fail dari pemacu denyar USB, pemacu keadaan pepejal luaran, kad SD, atau jenis memori keadaan pepejal yang lain, fail yang dipadamkan akan tersimpan dalam memori dan dapat dipulihkan.

Dari segi praktikal, ini bermaksud pemacu luaran ini sama lemahnya dengan pemulihan fail seperti pemacu magnet tradisional. Sebenarnya, mereka lebih terdedah kerana lebih mudah mengambil tongkat USB atau pemacu dalaman. Anda boleh membiarkan mereka duduk, membiarkan orang meminjamnya, atau memberikannya apabila anda selesai dengan mereka.

Lihatlah sendiri

BERKAITAN: Cara Memulihkan Fail yang Dihapus: Panduan Muktamad

Jangan hanya mengambil perkataan kami. Anda boleh mengujinya sendiri. Dapatkan pemacu denyar USB, sambungkan ke komputer anda, dan salin fail ke dalamnya. Padamkan fail itu dari pemacu USB dan kemudian jalankan program pemulihan fail - kami menggunakan Recuva percuma Piriform di sini. Imbas pemacu dengan program pemulihan fail anda dan ia akan melihat fail yang dipadamkan dan membolehkan anda memulihkannya.

Recuva menemui fail yang kami hapus dengan carian pantas.

Format Pantas Tidak Akan Membantu

Anda mungkin berfikir bahawa memformat pemacu dapat membantu. Pemformatan akan menghapus sebarang fail pada pemacu dan membuat sistem fail FAT32 baru.

Untuk menguji ini, kami memformat pemacu di Windows dengan pilihan "Format Cepat" lalai diaktifkan. Recuva gagal mencari fail yang dihapus dengan imbasan cepat biasa, yang merupakan peningkatan. "Deep Scan" yang lebih panjang menemui pelbagai fail lain yang dihapus yang ada sebelum pemacu diformat. Format cepat tidak akan menghilangkan pemacu anda.

Kami kemudian mencuba melakukan operasi pemformatan yang lebih lama dengan mencentang pilihan "Format Cepat". Recuva gagal mencari fail yang dipadam selepas itu. Sekiranya anda ingin memastikan tidak ada yang dapat memulihkan fail yang dihapus dari pemacu anda, pastikan untuk menghapus centang pilihan "Format Cepat" ketika memformat pemacu anda.

Untuk memformat pemacu, klik kanan pada Windows Explorer atau File Explorer dan pilih pilihan Format. Anda tidak boleh melakukan ini setiap kali anda menghapus fail, kerana ia akan menambah penulisan tambahan ke pemacu anda dan mengurangkan jangka hayat memori kilatnya.

Cara Memastikan Fail yang Dihapus Tidak Dapat Dipulihkan

BERKAITAN: Cara Melindungi Fail Sensitif pada PC anda dengan VeraCrypt

Anda boleh menggunakan penyelesaian enkripsi seperti TrueCrypt merentas platform, BitLocker To Go Microsoft, ciri penyulitan bawaan Mac OS X, atau ciri penyulitan pemacu USB Linux untuk menyulitkan pemacu anda. Orang tidak akan dapat memulihkan fail yang dipadam tanpa kunci penyulitan anda, jadi ini melindungi semua fail pada pemacu anda - dipadam dan sebaliknya.

Ini jelas penting hanya jika anda mempunyai fail sensitif pada pemacu anda. Sekiranya anda mempunyai penyata cukai atau maklumat perniagaan dalam perjalanan, anda mungkin mahu melindunginya. Sebaliknya, jika anda hanya menggunakan pemacu USB untuk data yang kurang sensitif - mungkin anda mengangkut fail video dari komputer ke pusat hiburan rumah anda - anda tidak perlu terlalu peduli.

TRIM adalah ciri yang membantu anda mendapatkan prestasi terbaik dari pemacu keadaan pepejal dalaman anda. Ia tidak dimaksudkan sebagai ciri keselamatan, tetapi banyak orang menganggapnya bahawa semua memori kilat keadaan pepejal berfungsi sama. Tidak - pemacu luaran masih dapat memulihkan fail dari dalamnya. Pastikan anda mengambil kira perkara ini semasa membuang pemacu dan menjejaki data sensitif anda.