Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Mac Anda Tidak Akan Dimatikan

Mac adalah seperti komputer lain. Kadang-kadang mereka tidak akan memulakan, dan kadang-kadang mereka tidak akan ditutup. Sekiranya Mac anda enggan mematikannya, inilah cara untuk mematikannya — dan, semoga, menyelesaikan masalah secara kekal.

Cara Menutup Mac Anda

Mematikan Mac anda semudah mengklik logo Apple di bar menu di bahagian atas skrin anda, kemudian memilih "Shut Down ..." diikuti dengan "Shut Down" di kotak yang muncul. Sekiranya anda merasa tidak sabar, anda boleh menahan butang Opsi pada papan kekunci anda sambil mengklik pilihan menu untuk mengelakkan kotak pengesahan itu muncul sama sekali.

Setelah anda memulakan proses penutupan, anda perlu menunggu. Walaupun anda membiarkan kotak dicentang untuk "Buka semula tingkap ketika masuk kembali", anda masih perlu menunggu aplikasi dan tingkap yang sedang dibuka sebelum Mac anda dimatikan.

Dengan andaian Mac anda tidak akan ditutup, sudah tiba masanya untuk mencuba beberapa perkara lagi.

Perisian Boleh Menyebabkan Masalah Ditutup

Kadang kala perisian dapat mengelakkan Mac anda dimatikan dengan betul. Kadang-kadang Mac anda akan memberitahu anda bahawa "Aplikasi disekat dimatikan" dan kadang-kadang anda tidak akan melihat kesalahan sama sekali. Pertama, cuba tutup semua aplikasi anda dengan mengklik kanan (atau mengklik dua jari) pada ikon mereka di dermaga, dan memilih "Berhenti."

Anda boleh memaksa keluar aplikasi apa pun yang tidak bertindak balas atau tidak akan ditutup. Klik kanan (atau klik dua jari) ikon aplikasi, tahan kekunci Pilihan pada papan kekunci anda, kemudian klik "Paksa Keluar" dan aplikasi harus ditutup. Anda kemudian boleh mematikannya lagi.

Sekiranya ini tidak berfungsi, ada kemungkinan proses latar belakang terhenti dan menyebabkan masalah. Buka Monitor Aktiviti (tekan Command + Spacebar kemudian cari) dan klik pada tab CPU. Anda dapat memesan kolom “% CPU” dengan urutan menurun untuk melihat apakah ada aplikasi yang menggunakan kekuatan CPU yang tinggi. Sekiranya ada, klik pada mereka untuk menyerlahkannya, kemudian klik pada "X" di kiri atas untuk membunuh prosesnya.

Aplikasi lain yang mungkin hancur akan diserlahkan dengan warna merah, diikuti dengan label yang bertuliskan "(Tidak merespons)." Anda perlu mengkliknya kemudian klik pada "X" untuk membunuhnya juga. Dengan andaian anda telah menyingkirkan sebarang proses yang salah, inilah masanya untuk mencuba mematikannya lagi.

Cabut Sebarang Periferal

Periferal juga boleh menyebabkan masalah semasa cuba mematikan Mac anda. Untuk hasil terbaik putuskan sambungan mana-mana periferal yang dilampirkan dan cuba lagi. Sekiranya anda menggunakan iMac, anda boleh mencuba mencabut semuanya kecuali tetikus atau Magic Trackpad (walaupun papan kekunci tidak boleh menimbulkan masalah).

Keluarkan pemacu luaran dengan selamat dengan mengklik kanan padanya dan memilih "Keluarkan [DISK]" atau dengan mengklik dan menyeret kelantangan ke Tong Sampah. Sekiranya anda tidak dapat mengeluarkan pemacu, maka anda mungkin menemui masalah anda. Anda mungkin melihat tetingkap baru muncul dengan pilihan untuk "Paksa Keluarkan ..." yang boleh anda cuba.

Jika tidak, anda boleh memaksa keluar melalui Terminal dengan arahan berikut (ganti "DISK" dengan apa sahaja pemacu anda dipanggil):

diskutil unmountDisk force / Volume / DISK

Untuk mendapatkan senarai pemacu yang dilampirkan, jalankan arahan ini terlebih dahulu:

senarai diskutil

Apabila Semua Lain Gagal: Memulakan Semula Mac Anda

Sekiranya Mac anda masih tidak dapat dimatikan, satu-satunya perkara yang harus dilakukan adalah dengan kiasan "tarik palam" dan paksa penutupan. Ini berfungsi pada Mac desktop dan MacBook. Untuk melakukan ini, tekan dan tahan kekunci Control and Command terlebih dahulu, kemudian tahan butang kuasa Mac.

Sekiranya anda tidak mempunyai butang kuasa, maka anda perlu menahan Control dan Command plus butang Eject atau butang Touch ID. Biarkan butang tahan selama sekitar 10 saat, selepas itu skrin Mac anda akan menjadi hitam. Tunggu sekitar 30 saat sebelum menghidupkan semula mesin anda.

Catatan: Ini hanya boleh digunakan sebagai jalan terakhir. Proses penutupan dijalankan untuk melindungi fail sistem teras yang harus selalu ditutup dengan betul sebelum mesin dimatikan. Mac anda mungkin akan berfungsi dengan baik setelah dimulakan semula secara paksa, tetapi selalu ada risiko untuk melakukan ini. Sekiranya ada yang tidak kena dan Mac anda tidak dapat dimulakan lagi, pelajari cara membetulkan Mac yang tidak dapat boot.

Mulakan semula akan menyelesaikan sebahagian besar masalah yang menghalang Mac anda mati dengan betul. Sekiranya masalah ini menjadi lebih kerap, anda perlu mendapatkan sumber masalah dengan langkah-langkah di bawah.

Mencegah Masalah Tutup di Masa Depan

Sekiranya masalah disebabkan oleh perisian, anda boleh mengambil beberapa langkah untuk memperbaikinya. Sekiranya aplikasi menghentikan prosedur penutupan anda, cuba periksa kemas kini perisian yang dapat menyelesaikan masalahnya. Anda mungkin ingin membuang aplikasinya sebagai alternatif jika ada pilihan tersebut. Cuba mulakan semula Mac anda  tanpa  menjalankan perisian masalah terlebih dahulu.

macOS juga perlu dikemas kini secara berkala untuk terus mengetahui isu-isu. Anda boleh memeriksa kemas kini perisian di bawah Pilihan Sistem> Kemas kini Perisian. Semasa anda berada di sana, anda boleh mengaktifkan kemas kini automatik dengan mengklik "Lanjutan ..." kemudian mencentang kotak yang berkaitan.

Boot ke Safe Mode

Memulakan semula Mac anda dalam mod selamat juga dapat membantu menghentikan masalah daripada berulang pada masa akan datang. Apabila anda memulakan Mac anda dalam mod selamat, cakera permulaan diimbas untuk masalah dan macOS akan berusaha memperbaiki masalah yang dikesan. Mod selamat juga menghapus fon, kernel, dan cache sistem, bersama dengan beberapa perkara lain.

Untuk boot Mac anda ke mod selamat:

  1. Matikan Mac anda (anda mungkin terpaksa mematikannya secara paksa).
  2. Tekan butang kuasa kemudian tekan dan tahan kekunci Shift (salah satu).
  3. Lepaskan kekunci Shift apabila anda melihat tetingkap masuk dan log masuk seperti biasa.

Apabila anda memulakan semula komputer anda, komputer akan kembali ke mod biasa. Mod selamat bukan satu-satunya mod permulaan alternatif untuk Mac anda, lihat senarai penuh mod boot macOS dan apa yang mereka gunakan.

Tetapkan semula SMC dan PRAM / NVRAM anda

Pengendali Pengurusan Sistem (SMC) bertanggungjawab untuk fungsi tingkat rendah pada Mac anda, termasuk pengurusan kuasa, pengecasan bateri, dan lampu latar papan kekunci. Kadang-kadang masalah kuasa boleh disebabkan oleh SMC, jadi masuk akal untuk mencuba menetapkan semula SMC jika anda mengalami masalah penutupan kronik.

Prosesnya mudah tetapi berbeza bergantung pada sama ada anda mempunyai MacBook dengan bateri dalaman, MacBook dengan bateri yang boleh ditanggalkan, atau komputer desktop seperti iMac. Ketahui cara menetapkan semula SMC pada Mac tertentu anda.

RAM nonvolatile (NVRAM) atau Parameter RAM (PRAM) digunakan oleh Mac anda untuk menyimpan tetapan seperti pilihan cakera permulaan, resolusi paparan, dan maklumat zon waktu. Tidak mungkin NVRAM / PRAM mempengaruhi bagaimana Mac anda dimatikan, tetapi jika anda masih menghadapi masalah pada tahap ini, ia mungkin bernilai.

Proses untuk menetapkan semula memori ini adalah sama di semua peringkat:

  1. Pastikan Mac anda dimatikan.
  2. Tekan dan lepaskan butang kuasa (atau butang Sentuh ID pada beberapa MacBook) kemudian segera tekan dan tahan Option + Command + P + R pada papan kekunci anda.
  3. Selepas sekitar 20 saat, anda boleh melepaskan kunci ini, dan Mac anda harus dimulakan seperti biasa.

Setelah menetapkan semula NVRAM / PRAM, anda mungkin perlu menyesuaikan tetapan seperti resolusi paparan, cakera permulaan, dan zon waktu. Sekarang cuba mulakan semula atau matikan Mac anda secara normal untuk melihat sama ada anda masih menghadapi masalah.

Masih Ada Masalah? Cuba Pilihan Nuklear

Apabila semuanya gagal, anda sentiasa dapat memformat pemacu anda dan memasang semula macOS. Anda harus menyandarkan Mac anda dengan Time Machine terlebih dahulu untuk menyimpan fail anda. Elakkan menggunakan perisian pengklonan cakera pihak ketiga untuk membuat sandaran (kami selepas pemasangan bersih).

Anda kemudian boleh mengikuti arahan untuk menghapus macOS dan memasang semula sistem operasi dari awal. Ingat bahawa anda perlu mengembalikan sandaran Time Machine anda dan memasang semula perisian yang anda mahukan setelah anda melakukannya. Ini bukan proses yang cepat, jadi sisihkan satu atau dua jam sebelum anda memulakan.

Pemasangan baru harus menyelesaikan masalah ini untuk selamanya. Ia juga dapat menyelesaikan masalah lain yang disebabkan oleh sambungan kernel yang tersisa dan perisian yang sebahagiannya tidak dipasang. Anda mungkin menyedari Mac anda lebih pantas dan anda juga akan mempunyai banyak ruang kosong.