Cara Mengemas kini Kindle Anda Secara Manual

Sekiranya anda mahukan ciri Kindle terkini pada detik ini (atau anda terlepas kemas kini yang lalu), cara terbaik untuk mendapatkan kemas kini segera untuk Kindle anda adalah melakukannya secara manual. Baca terus kerana kami menunjukkan kepada anda cara mengemas kini Kindle anda dengan mudah.

Sebagai peraturan umum, kemas kini udara di Amazon biasanya tidak cegukan (walaupun mungkin memerlukan masa lebih dari sebulan untuk perlahan-lahan dilancarkan ke setiap Kindle di seluruh dunia). Tetapi mungkin Kindle anda berhenti mengemas kini tanpa sebab (seperti yang kami lakukan), atau mungkin anda tergesa-gesa untuk mendapatkan ciri terkini dan hebat. Apa pun alasan anda, anda tidak perlu menunggu Amazon mengeluarkan kemas kini itu.

Langkah Pertama: Kenal pasti Model Kindle Anda

Walaupun kami akan mengemas kini Kindle Paperwhite generasi kedua dalam tutorial ini, teknik yang sama kami akan membimbing anda melalui kerja-kerja pada semua model Kindle yang berbeza. Langkah pertama dan terpenting adalah anda mengenal pasti Kindle yang anda miliki untuk memastikan anda membandingkan versi perisian yang tepat untuk model anda dan memuat turun kemas kini yang sesuai.

Daripada memulas nombor model kecil di bahagian belakang casing anda dan kemudian nombor model Google, kaedah paling mudah adalah memeriksa nombor siri kerana empat watak alfanumerik pertama menunjukkan model / generasi Kindle anda.

BERKAITAN: Cara Jailbreak Kertas Kindle Anda untuk Skrin Skrin, Aplikasi dan Banyak Lagi

Sekiranya Kindle anda dipautkan ke akaun Amazon anda, cukup masuk ke papan pemuka Kandungan dan Perisian Amazon anda dan klik pada tab "Peranti Anda". Pilih Kindle yang ingin anda kemas kini dan baca notasi di sebelahnya, seperti:

Dalam kes Kindle yang saya berminat untuk mengemas kini hari ini, empat watak pertama nombor siri tersebut adalah B0D4. Anda juga dapat mencari nombor siri dengan menghidupkan Kindle dan melihat di menu Tetapan> Maklumat Peranti. Setelah anda mempunyai empat watak pertama, anda boleh merujuk senarai berikut untuk menentukan dengan tepat model mana yang anda miliki. Jimat masa anda dan gunakan Ctrl + F untuk mencari rentetan watak.

 • Kindle 1 (2007): B000
 • Kindle 2 (2009): B002, B003
 • Kindle DX (2010: B004, B005, B009
 • Papan Kekunci Kindle (2010): B006, B008, B00A
 • Kindle 4 (2011): B00E, B023, 9023
 • Kindle Touch (2012): B00F, B010, B011, B012
 • Kindle Paperwhite 1 (2012): B024, B01B, B01C, B01D, B01F, B020
 • Kindle Paperwhite 2 (2013): B0D4, 90D4, B0D5, 90D5, B0D6, 90D6, B0D7, 90D7, B0D8, 90D8, B0F2, 90F2, B017, 9017, B060, 9060, B062, 9062, B05F, 905F
 • Kindle 7 (2014): B001, B0C6, 90C6, B0DD, 90DD
 • Kindle Voyage (2014): B00I, B013, B053, B054
 • Kindle Paperwhite 3 (2015): G090
 • Kindle Oasis (2016): G0B0
 • Kindle 8 (2016): B018

Setelah anda memeriksa nombor siri anda dari senarai, sudah tiba masanya untuk mengambil fail kemas kini yang sebenarnya.

Langkah Kedua: Muat turun Kemas kini

Bersenjata dengan nombor versi Kindle anda — dalam kes kami, disahkan oleh nombor siri, Paperwhite 2 — menuju ke halaman Kemas kini Perisian Fire & Kindle Amazon. Tatal ke bawah sehingga anda sampai ke bahagian Kindle dan kemudian padukan Kindle yang anda miliki dengan model yang sesuai. Ingat, mungkin ada banyak versi dari model yang sama — inilah sebabnya kami mencari nombor siri pada langkah pertama.

Setelah memilih model, anda akan melihat pautan muat turun dengan nombor versi semasa yang disenaraikan. Perhatikan nombor versi tetapi  jangan memuat turunnya.

Sebelum memuat turun kemas kini, sahkan bahawa nombor versi lebih tinggi daripada versi semasa di Kindle anda. Pada Kindle anda, arahkan ke Menu> Tetapan> Menu> Maklumat Peranti. Anda akan melihat skrin seperti yang berikut.

Jelas, versi firmware yang kami ada di Paperwhite kami (5.6.1) berada di belakang versi terbaru seperti penulisan ini (5.8.5). Di suatu tempat, kami mendapat kemas kini musim panas 2016 tetapi terlepas kemas kini musim gugur 2016 yang membawa susun atur skrin utama baru. Sekarang, dengan perbezaan antara versi terbaru dan versi kami disahkan, kami boleh memuat turun fail kemas kini. Klik pada pautan "Muat Turun Kemas kini Perisian [nombor versi]". Ia akan menyimpan kemas kini sebagai fail .bin.

Langkah Ketiga: Salin Kemas kini ke Kindle Anda dan Pasang

Setelah muat turun selesai, pasang Kindle Paperwhite anda ke komputer anda dengan kabel USB dan salin kemas kini fail .BIN ke direktori root Kindle Paperwhite anda. Fail mesti berada di folder tingkat atas, jadi jika komputer anda memasang Kindle sebagai pemacu F, jalan menuju pakej kemas kini yang disalin mestilah F: \ update_kindle_ [nombor versi] .bin

Setelah fail diletakkan di direktori root pada peranti Kindle anda, klik kanan pada pemacu Kindle dan pilih Eject untuk melepaskannya dari sistem anda. Teruskan dan cabut palamnya.

Sekarang, anda hanya perlu mengarahkan Kindle untuk mengemas kini melalui sistem menu Kindle. Pada Kindle, arahkan ke Menu> Tetapan untuk memasuki menu pengaturan, lalu ketuk butang Menu sekali lagi dari dalam menu tetapan dan pilih "Perbarui Kindle Anda." Tekan OK dan kemudian tunggu. (Jika pilihan "Kemas kini Kindle Anda" berwarna abu-abu, itu bermaksud Kindle tidak dapat mencari fail .bin; sahkan anda meletakkannya di direktori root dan cuba lagi.)

Setelah reboot Kindle anda (jangan khawatir jika memerlukan satu minit atau lebih lama untuk menyelesaikan reboot dan mengemas kini), ulangi proses pemeriksaan versi dengan melihat di menu Info Peranti. Anda harus melihat nombor versi yang dikemas kini, dan, dengan keluaran sistem operasi Kindle yang lebih baru, anda bahkan dapat membaca nota pelepasan tepat di peranti anda dengan mengetuk butang "Maklumat Lanjut":

Kindle anda kini diperbarui dengan ciri-ciri terkini dan anda tidak perlu menunggu peranti diperbaharui secara automatik melalui udara. Walaupun kami berharap kemas kini OTA masa depan anda lebih lancar, mudah (setelah anda mengetahui di mana mencarinya) untuk mendapatkan kemas kini secara manual dan menyegarkan Kindle anda ke versi terkini.