Cara Menonton Netflix dalam 4K pada PC Windows Anda

Netflix menawarkan pelbagai rancangan TV dan filem dalam 4K. Anda dapat menontonnya di PC, tetapi anda memerlukan perkakasan, sambungan internet, perisian, dan langganan Netflix yang betul. Tidak semudah streaming Netflix dalam HD 1080p.

Perkakasan yang Anda perlukan untuk 4K

Untuk menstrim Netflix dalam "Ultra HD" di TV anda, satu-satunya perkakasan yang anda perlukan adalah TV 4K dan kotak streaming berkemampuan 4K. Cukup mudah. Pada PC, ia lebih banyak melibatkan diri.

Anda memerlukan PC dengan paparan 4K — itu 3840 × 2160 piksel. Anda dapat memeriksa resolusi paparan anda dengan menuju ke Tetapan> Sistem> Paparan dan melihat kotak "Penyelesaian".

Paparan mesti dapat berjalan pada kadar penyegaran 60 Hz. Ia juga mesti menyokong HDCP 2.2. Periksa manual yang disertakan dengan monitor anda atau lihat spesifikasi pengeluar dalam talian untuk melihat apakah monitor mempunyai ciri ini. Netflix hanya akan menawarkan streaming 4K di PC anda sekiranya perlindungan salinan digital lebar jalur lebar 2.2 tersedia.

Netflix juga mengatakan bahawa PC anda memerlukan pemproses Intel 7th (Kaby Lake) atau yang lebih baru untuk streaming. Walau bagaimanapun, beberapa pemproses yang lebih tua dilaporkan berfungsi, dan banyak pemproses AMD juga akan berfungsi. Anda tidak akan tahu sehingga anda mencuba. Anda hanya memerlukan pemproses yang cukup pantas untuk menangani penyahkodan kandungan 4K itu.

Anda dapat mengetahui sama ada PC anda mempunyai CPU yang cukup baru dengan menuju ke Settings> System> About. Cari maklumat "Pemproses" di bawah "Tetapan Peranti". Untuk menentukan generasi, lihat nombor selepas tanda hubung. Sebagai contoh, dalam tangkapan skrin di bawah, "i7- 4 790" bermaksud kita mempunyai pemproses Core i7 generasi ke-4.

Lebar Jalur Muat turun minimum untuk 4K

Menurut Netflix, anda juga memerlukan sambungan internet dengan lebar jalur muat turun sekurang-kurangnya 25 Mbps (Megabit sesaat) untuk streaming 4K. Lebih tinggi adalah lebih baik.

Anda boleh menguji sambungan internet anda dengan menuju ke SpeedTest.net atau dengan menggunakan alat ujian kelajuan Fast.com milik Netflix.

Sekiranya sambungan internet anda tidak memenuhi kelajuan ini, anda tidak akan dapat melakukan streaming dalam Ultra HD 4K pada mana-mana peranti. Netflix mengatakan 5 Mbps akan membolehkan streaming HD standard dalam 1080p, bagaimanapun.

Keperluan Perisian untuk 4K

Walaupun menganggap anda mempunyai perkakasan dan sambungan internet untuk membolehkan streaming 4K, anda harus menggunakan perisian yang betul. Anda tidak boleh melayari laman web Netflix di Google Chrome atau Mozilla Firefox. Netflix tidak akan menstrim dalam 4K dengan penyemak imbas tersebut.

Untuk menstrim Netflix dalam 4K pada PC, anda harus menggunakan Windows 10 — anda tidak melakukan ini pada Windows 7. Anda mesti menggunakan laman web Netflix dalam penyemak imbas Microsoft Edge atau melakukan streaming dengan aplikasi Netflix dari Store.

Kemas kini : Anda mungkin juga perlu memasang pakej Sambungan Video HEVC dari Windows Store. Ini sebelumnya dimasukkan secara lalai pada Windows 10, tetapi nampaknya tidak lagi. NVIDIA mengatakan ini perlu jika anda menggunakan sistem Windows 10 yang dipasang menggunakan Fall Creators Update atau yang lebih baru. Sekiranya anda memasang versi Windows 10 yang lebih awal dan dikemas kini, anda mungkin masih mempunyai Sambungan Video HEVC yang terpasang.

Netflix juga tidak membenarkan anda melakukan streaming dalam 4K pada Mac. Satu-satunya cara untuk menonton Netflix dalam 4K pada Mac adalah dengan menjalankan Windows 10 di mesin maya atau melalui Boot Camp.

Pelan Netflix yang Anda Perlu

Walaupun anda mempunyai semua yang lain, anda hanya dapat melakukan streaming dalam 4K jika anda membayar rancangan streaming yang betul. Hanya rancangan streaming Netflix yang paling mahal yang menawarkan kandungan 4K.

Anda dapat melihat rancangan streaming Netflix mana yang digunakan oleh akaun anda dengan menuju ke halaman Akaun anda di laman web Netflix dan mengklik "Ubah Pelan."

Pelan 4K Ultra HD adalah $ 15,99 sebulan - $ 3 sebulan lebih mahal daripada rancangan HD standard. Namun, ia membenarkan streaming pada empat peranti sebulan dan bukannya dua. Mungkin anda boleh meningkatkan dan berkongsi langganan Netflix dengan seseorang?

Walaupun anda membayar 4K, anda harus memastikan Netflix ditetapkan ke main semula 4K. Pergi ke halaman Akaun di laman web Netflix dan klik "Tetapan Main balik." Pastikan ditetapkan ke "Auto" atau "Tinggi".

Sekiranya ditetapkan ke "Rendah" atau "Medium", Netflix akan menggunakan lebar jalur yang lebih rendah untuk streaming, tetapi tidak akan streaming dalam 4K.

BERKAITAN: Mengapa Netflix Tidak Peduli Sekiranya Anda Berkongsi Akaun Anda

Cara Mencari Kandungan 4K di Netflix

Akhirnya, tidak semua yang ada di Netflix akan disiarkan dalam 4K. Hanya sebahagian daripada kandungan Netflix yang tersedia dalam 4K. Anda boleh mencari Netflix untuk "4K" atau "UltraHD" untuk mencari kandungan 4K.