Cara Memeriksa Ruang Cakera Percuma pada Mac

Kita semua bimbang akan mencapai had ruang simpanan Mac kita. Kami memerlukan ruang untuk memuat turun aplikasi baru, memasang kemas kini, dan menyimpan karya kreatif kami. Berikut adalah dua cara terpantas dan paling berguna untuk melihat berapa banyak ruang kosong yang anda tinggalkan.

Cara Cepat Memeriksa Ruang Cakera Dengan Menggunakan Pencari

Cara paling asas untuk memeriksa ruang cakera bebas pada Mac adalah dengan menggunakan Finder. Buka tetingkap Pencari baru dengan menekan Command + N atau memilih Fail> Tetingkap Pencari Baru di bar menu. (Anda juga boleh menggunakan jalan pintas yang tidak diketahui untuk membukanya dari mana sahaja.)

Di tetingkap yang terbuka, klik pada pemacu yang ingin anda periksa di bar sisi. Di bahagian bawah tetingkap, anda akan melihat berapa banyak ruang yang tersisa di pemacu.

Anda mencari baris yang membaca sesuatu yang serupa dengan "904 GB tersedia", tetapi dengan bilangan yang berbeza, bergantung pada berapa banyak ruang kosong yang sebenarnya anda miliki di dalam drive.

Anda boleh mengulangi langkah ini dengan pemacu yang disambungkan ke Mac anda dengan mengklik nama pemacu di bar sisi tetingkap Finder. Sebaik sahaja anda hanya mempunyai sedikit gigabait, maka sudah tiba masanya untuk berfikir tentang menghapus perkara untuk memberi ruang agar sistem berfungsi dengan baik.

BERKAITAN: Cara Membuka Pencari dengan Pintasan Papan Kekunci pada Mac

Cara Melihat Penggunaan Disk Terperinci dalam "About Mac Ini"

Sejak Mac OS 10.7, Apple juga menyertakan alat bawaan untuk melihat ruang cakera bebas dan penggunaan cakera terperinci yang dapat diakses melalui jendela “About This Mac”. Inilah cara untuk melihatnya.

Pertama, klik pada menu "Apple" di sudut kiri atas skrin dan pilih "About This Mac."

Di tetingkap yang muncul, klik pada butang "Penyimpanan". (Bergantung pada versi macOS anda, ini mungkin kelihatan seperti tab dan bukannya butang).

Anda akan melihat tetingkap yang menyenaraikan ruang cakera yang tersedia untuk semua pemacu storan anda, termasuk cakera keras, SSD, dan pemacu USB luaran. Untuk setiap pemacu, macOS juga menguraikan penyimpanan mengikut jenis fail dalam graf bar mendatar.

Sekiranya anda mengarahkan tetikus anda ke atas graf bar, macOS akan melabelkan maksud setiap warna dan berapa banyak ruang yang diambil oleh kelas fail tersebut.

Sekiranya anda mahukan maklumat yang lebih terperinci mengenai jenis fail mana yang mengambil ruang paling banyak, klik butang "Urus". Tingkap yang muncul merangkumi panel "Saran" yang penuh dengan alat yang membolehkan anda mengosongkan ruang cakera dengan membersihkan fail yang mungkin tidak anda perlukan lagi, termasuk mengosongkan sampah secara automatik secara berkala.

Pada tetingkap yang sama, anda boleh mengklik salah satu pilihan di bar sisi untuk melihat perincian penggunaan cakera mengikut jenis fail.

Antara muka ini juga membolehkan anda memadam fail yang mungkin penting, jadi berhati-hatilah. Tetapi jika anda tahu apa yang anda lakukan, ini boleh menjadi cara mudah untuk mengosongkan ruang cakera dalam keadaan darurat.

Terdapat banyak cara lain untuk mengosongkan ruang cakera pada Mac, termasuk menggunakan utiliti pihak ketiga, membuang fail pendua, dan menghapus fail cache sementara. Membersihkan komputer yang terlalu banyak boleh memuaskan, jadi bersenang-senanglah!

BERKAITAN: 10 Cara Untuk Mengosongkan Ruang Cakera pada Pemacu Keras Mac anda