Cara Mengendalikan Peminat Mac Anda Secara Manual

Secara lalai, Apple menjalankan kipas Mac anda secara automatik - tanpa cara untuk mengkonfigurasinya - dan ia akan meningkatkannya apabila sistem anda menjadi terlalu panas. Aplikasi Macs Fan Control percuma membolehkan anda mengawal peminat anda secara manual. Terdapat dua sebab anda mahu melakukan ini - untuk membolehkan Mac anda berjalan lebih pantas tetapi lebih kuat, atau lebih perlahan tetapi lebih senyap. Kawalan automatik Apple bertujuan untuk suatu tempat di tengah.

Beberapa Amaran

Mac anda melambatkan CPU anda apabila terlalu panas, memperlambatnya dengan ketara sehingga suhu terkawal. Biasanya, ini berlaku sebelum suhunya terlalu tinggi, tetapi anda boleh mendorong CPU anda secara manual lebih jauh dengan memutar kelajuan kipas lebih jauh daripada yang biasanya diizinkan Apple. Ini membuat banyak bunyi, sebab itulah kawalan automatik cuba melambatkannya.

Sebaliknya, jika anda benci bunyi kipas, anda boleh menolaknya secara manual. Perlu diingat bahawa ini akan menjadikan sistem anda berjalan lebih panas, dan boleh menyebabkan ketidakstabilan sistem jika anda membiarkannya terlalu jauh.

Dengan mana-mana pilihan, anda harus memantau suhu CPU dan komponen lain dan memastikan anda tidak menyebabkan kerosakan pada sistem anda. Ada kemungkinan penggemar kipas dengan kelajuan maksimum untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kerosakan, jadi cubalah untuk tidak menyeksa komputer riba anda.

Mengawal Peminat

Mulakan dengan memuat turun aplikasi Macs Fan Control dan memindahkannya ke folder Aplikasi. Apabila bermula, anda akan melihat senarai semua peminat anda dan pilihan untuk menetapkan kawalan tersuai. "Auto" menyimpan perilaku default, tetapi membuka "Custom" memungkinkan Anda untuk menetapkan nilai RPM tertentu, atau menetapkan suhu target.

Pilihan nilai berdasarkan sensor meniru tingkah laku automatik tetapi membolehkan anda memilih seberapa panas yang anda mahukan sistem anda. Anda boleh meningkatkan suhu maksimum lebih tinggi jika anda mahukan prestasi lebih banyak, atau lebih rendah jika anda mahu peminat anda lebih senyap.

Sebagai sentuhan yang bagus, aplikasi ini juga membolehkan anda memantau sensor suhu di sistem anda. Yang utama yang perlu diperhatikan adalah suhu CPU Core.

Sekiranya anda tidak mahu aplikasi dibuka sepanjang masa, anda boleh menetapkan salah satu kipas dan sensor untuk ditampilkan di menu dengan ikon aplikasi; klik butang "Pilihan" di sudut kanan bawah untuk menuju ke tetapan tersebut.

Ini menambahkan sensor yang bagus di menu, dan tidak memerlukan terlalu banyak ruang jika anda memaparkannya pada dua baris.

Di bawah pilihan umum, anda juga mempunyai pilihan untuk melancarkan aplikasi semasa memulakan dan menampilkan suhu di Fahrenheit.

Kredit Imej: Anake Seenadee / Shutterstock