Cara Menghentikan Aplikasi Windows 10 Dari Menjalankan di Latar Belakang

Aplikasi Windows 10 baru itu mempunyai izin untuk berjalan di latar belakang sehingga mereka dapat mengemas kini jubin langsung mereka, mengambil data baru, dan menerima pemberitahuan. Walaupun anda tidak pernah menyentuhnya, kuasa bateri mungkin akan habis. Tetapi anda boleh mengawal aplikasi mana yang dibenarkan untuk berjalan di latar belakang.

Walaupun anda menggunakan aplikasi universal, anda tidak semestinya menginginkannya berjalan di latar belakang. Sebagai contoh, secara lalai, aplikasi seperti aplikasi "Dapatkan Office" - yang hanya ada untuk mengganggu anda tentang pembelian Microsoft Office - mempunyai izin untuk berjalan di latar belakang.

Cegah Aplikasi Tertentu daripada Berlari di Latar Belakang

BERKAITAN: Cara Melihat Aplikasi Yang Mengurangkan Bateri Anda di Windows 10

Aplikasi mempunyai izin untuk berjalan di latar belakang akan muncul di layar penggunaan bateri, yang menganggarkan berapa banyak daya yang digunakan setiap sistem pada sistem anda. Tetapi anda tidak perlu menunggu mereka mula menghabiskan kuasa bateri - jika anda tidak menggunakannya, anda mungkin juga akan mematikannya sekarang.

Untuk melihat aplikasi mana yang mempunyai izin untuk berjalan di latar belakang, buka menu Mula atau layar Mula dan pilih "Tetapan." Klik atau ketuk ikon "Privasi" di tetingkap Tetapan.

Tatal ke bawah senarai dan pilih "Aplikasi latar belakang." Anda akan melihat senarai aplikasi yang mempunyai izin untuk berjalan di latar belakang dengan togol "Hidup / Mati". Tetapan lalai untuk setiap aplikasi adalah "Aktif", yang membolehkan setiap aplikasi berjalan di latar belakang jika suka. Tetapkan aplikasi yang tidak ingin dijalankan di latar belakang menjadi "Mati".

Ingatlah bahawa ada kelemahan untuk ini. Sekiranya anda menghalang aplikasi Penggera berjalan di latar belakang, misalnya, sebarang penggera yang anda tetapkan tidak akan padam. Sekiranya anda menghalang aplikasi Mail berjalan di latar belakang, aplikasi Mail tidak akan memberitahu anda tentang e-mel baru. Aplikasi biasanya berjalan di latar belakang untuk mengemas kini jubin langsung mereka, memuat turun data baru, dan menerima pemberitahuan. Sekiranya anda mahukan aplikasi terus menjalankan fungsi ini, anda harus membiarkannya terus berjalan di latar belakang. Sekiranya anda tidak peduli, silakan mengelakkan aplikasi berjalan di latar belakang. Anda masih boleh menggunakan aplikasi seperti biasa, tetapi anda mungkin harus menunggunya untuk mengambil data baru setelah anda melancarkannya.

Cegah Semua Aplikasi Berjalan di Latar Belakang Dengan Mod Penjimat Bateri

Anda juga boleh menggunakan mod Penjimat Bateri untuk mencapainya. Apabila mod Penjimat Bateri diaktifkan, tidak ada aplikasi yang akan berjalan di latar belakang melainkan jika anda mengizinkannya secara khusus. Ini akan menjimatkan kuasa bateri. Mod penjimatan bateri diaktifkan secara automatik apabila bateri anda turun hingga 20% secara lalai, tetapi Anda juga dapat mengaktifkannya dengan mengetuk atau mengklik ikon bateri di area pemberitahuan anda dan mengetuk atau mengklik jubin tetapan cepat "Penghemat bateri".

Ini sangat berguna jika anda baik dengan aplikasi yang berjalan di latar belakang sepanjang masa, tetapi anda ingin memotongnya untuk menjimatkan kuasa apabila anda benar-benar memerlukan bateri anda habis.

Anda juga dapat menyesuaikan mod Penjimatan Bateri dari aplikasi Tetapan. Buka aplikasi Pengaturan, pilih "Sistem", pilih kategori "Penjimat bateri", dan klik atau ketuk pautan "Tetapan penjimatan bateri". Aplikasi tidak akan dibenarkan berjalan di latar belakang semasa mod Penjimatan Bateri diaktifkan melainkan menambahkannya secara manual ke senarai "Sentiasa dibenarkan" di sini.

Bagaimana dengan Aplikasi Desktop?

BERKAITAN: Cara Membuat Boot Windows 10 PC Anda Lebih Cepat

Sayangnya, tetapan ini tidak mengawal aplikasi desktop Windows tradisional. Aplikasi ini hanya berlaku untuk aplikasi universal gaya mudah alih baru Windows 10 - yang pada awalnya dikenali sebagai aplikasi "Metro" pada Windows 8, yang mana Windows 10 mempunyai lebih banyak kawalan. Itulah sebabnya proses ini serupa dengan cara anda menghalang aplikasi berjalan di latar belakang pada iPhone atau iPad.

Sekiranya anda ingin mengelakkan aplikasi desktop berjalan di latar belakang, anda harus melakukannya dengan cara lama: tutup aplikasi desktop apabila anda tidak menggunakannya. Anda juga harus memastikan aplikasi tidak tersembunyi di kawasan pemberitahuan anda dan berjalan di latar belakang di sana. Klik atau ketuk anak panah di sebelah kiri dulang sistem anda untuk melihat semua ikon dulang sistem, kemudian klik kanan dan tutup semua aplikasi yang tidak mahu anda jalankan di latar belakang. Anda boleh menggunakan tab Startup di Task Manager untuk mengelakkan aplikasi latar ini dimuat secara automatik semasa anda juga masuk.

Sekiranya anda tidak menyukai aplikasi universal baru itu, ada cara untuk menyahpasang aplikasi bawaan Windows 10. Kami berjaya menyahpasang sebahagian besar daripadanya, tetapi ini tidak disokong secara rasmi dan Windows 10 mungkin memasang semula aplikasi tersebut secara automatik pada masa akan datang setelah anda menghapusnya. Anda lebih baik menghalangnya daripada berlari di latar belakang, melepaskan jubin mereka, dan melupakannya.