Cara Menambah dan Menghapus Widget dari Skrin Utama pada iPhone

Apple membawa widget ke skrin Utama iPhone dengan iOS 14. Mereka adalah bentuk widget yang berkembang dari layar Today View. Inilah cara menambah dan membuang widget dari skrin Utama iPhone.

Cara Menambah Widget ke Skrin Utama iPhone

Sementara widget masih hidup di layar Tampilan Hari Ini yang dapat diakses dengan menggesek ke kanan pada layar Utama dan layar kunci, Anda sekarang dapat menambahkan widget ke layar Utama juga. Widget ini perlu dirancang khusus untuk iOS 14 atau yang lebih baru, dan mereka berperilaku berbeza dari widget yang biasa anda gunakan.

BERKAITAN: Bagaimana Widget Skrin Utama iPhone Berfungsi di iOS 14

Mereka dibina menggunakan kerangka WidgetKit baru, yang memberi mereka reka bentuk yang baru. Tetapi ia membatasi interaksi. Widget baru yang diperkenalkan di iOS 14 direka untuk melirik dan bukannya berinteraksi.

Apple juga telah membuat proses baru untuk menambahkan widget, langsung dari layar Utama.

Untuk memulakan, tekan dan tahan mana-mana bahagian kosong dari Laman Utama iPhone anda untuk memasuki mod penyuntingan. Ketuk ikon "+" di sudut kiri atas skrin.

Anda sekarang akan melihat kad pemetik widget meluncur ke atas dari bawah. Di sini, anda akan menemui widget unggulan di bahagian atas. Anda boleh menatal ke bawah untuk melihat senarai semua aplikasi dengan widget yang disokong. Dari bahagian atas senarai, anda juga dapat mencari widget aplikasi tertentu.

Pilih aplikasi untuk melihat semua widget yang tersedia.

Leret ke kiri atau kanan untuk melihat semua ukuran dan versi widget yang tersedia. Anda biasanya akan menemui widget bersaiz kecil, sederhana, dan besar.

Ketuk butang "Tambah Widget" untuk langsung menambahkan widget ke halaman yang sedang Anda lihat di iPhone.

Anda juga dapat mengetuk dan menahan pratonton widget untuk mengambilnya. Kemudian, anda dapat menyeret widget ke halaman mana pun (atau bahagian halaman) yang anda mahukan. Ikon dan widget lain akan bergerak secara automatik untuk memberi ruang untuk widget baru.

Ketuk butang "Selesai" untuk keluar dari mod penyuntingan layar Utama.

Anda juga dapat membuat Widget Stack dengan banyak widget. Cukup seret dan lepaskan satu widget di atas yang lain (seperti yang anda lakukan dengan aplikasi untuk membuat folder). Anda kemudian boleh melihatnya.

Cara Menyesuaikan Widget di Skrin Utama iPhone

Salah satu ciri widget di iOS 14 dan yang lebih baru adalah bahawa ia dapat disesuaikan. Untuk melakukan ini, yang harus Anda lakukan hanyalah menekan dan menahan widget dan memilih opsi "Edit Widget".

Sekiranya anda sudah berada dalam mod penyuntingan layar Utama, pilih widget untuk melihat pilihannya.

Widget akan berbalik, dan anda akan melihat semua pilihan yang ada. Pilihan ini berbeza bergantung pada widget. Sebagai contoh, untuk widget Peringatan, anda akan melihat pilihan untuk beralih ke senarai yang lain.

Setelah selesai menyesuaikan widget, geser ke atas dari Skrin utama atau ketuk di kawasan di luar widget untuk kembali.

Cara Menghilangkan Widget di Skrin Utama iPhone

Dengan reka bentuk semula, anda boleh membuang widget langsung dari skrin Utama. Tidak perlu menatal ke bahagian bawah skrin Today View.

Ketuk dan tahan widget untuk mendedahkan pilihannya. Di sini, pilih butang "Remove Widget".

Sekiranya anda berada dalam mod penyuntingan skrin Utama, ketuk ikon "-" dari sudut kiri atas widget.

Dari sana, pilih pilihan "Hapus" untuk menghapus widget dari skrin Utama anda.

Terdapat banyak lagi perubahan pada skrin Utama daripada widget baru. Inilah cara iOS 14 mengubah skrin Utama iPhone anda.

BERKAITAN: Bagaimana iOS 14 Akan Mengubah Skrin Utama iPhone Anda