Cara Memeriksa Hitungan Shutter DSLR (dan Mengapa Anda Perlu Peduli)

Anda tidak akan membeli kereta terpakai tanpa memeriksa berapa batu di atasnya, dan anda tidak boleh membeli DSLR terpakai tanpa mengetahui berapa banyak klik pada rana. Teruskan membaca kerana kami menerangkan mengapa jumlah rana kamera DSLR penting dan cara memeriksanya.

Catatan: Teknik yang digariskan dalam artikel ini dapat digunakan untuk memeriksa jumlah rana pada kamera tanpa cermin, seperti Nikon 1 yang ringkas, dan juga kamera DSLR.

Mengapa Shutter Count Penting

Kamera DSLR, seperti kamera SLR yang mereka ganti, mempunyai sedikit bahagian yang bergerak. Dua bahagian bergerak terbesar (dan paling penting) adalah cermin refleks utama (cermin yang membolehkan anda melihat lensa dari pemidang tilik dan yang berayun dan keluar ketika anda mengambil gambar) dan rana. Di antara kedua-dua peranti ini, rana mekanikal secara radikal lebih halus dan terdedah kepada kegagalan sepanjang hayat kamera.

Dalam video di bawah ini, anda dapat melihat bagaimana cermin berayun keluar, dan rana terbuka dan ditutup untuk membolehkan cahaya mendarat pada sensor digital. Melihat shutter slam terbuka dan tertutup dalam gerakan perlahan benar-benar menekankan betapa banyak penyalahgunaan bahagian kecil dan halus itu benar-benar bertahan.

Secara praktikal, jika kamera anda bertahan beberapa bulan pertama tanpa gagal, elektroniknya kukuh dan ia akan bertahan selama-lamanya. Bagaimanapun, rana itu seperti enjin kereta dan akhirnya akan sampai ke akhir kitaran hayatnya dan gagal berfungsi dengan baik. Pada ketika ini kamera dibuat tidak beroperasi dan anda akan membayar untuk pembaikan yang mahal (dengan mudah $ 400-500) atau jika anda seorang yang berani, anda biasanya dapat mencari penutup pengganti di eBay selama sekitar $ 100 (tetapi anda akan bertanggungjawab untuk membongkar kamera anda yang canggih dan kecil dan melakukan pembaikan sendiri).

Mengingat betapa bencana dan mahalnya kegagalan rana, baik untuk memeriksa jumlah pengatup pada kedua-dua kamera yang anda miliki (untuk mendapatkan anggaran kasar mengenai baki hidup kamera) dan pada kamera terpakai yang anda pertimbangkan untuk dibeli (selepas semua kamera premium dengan harga terendah bukanlah kesepakatan jika 20,000 kitaran rana melepasi titik kegagalan purata).

Mari lihat bagaimana anda memeriksa jumlah pengatup dan apa yang perlu dilakukan dengan data yang anda dapati.

Cara Memeriksa Bilangan Rana

Terdapat beberapa cara untuk memeriksa jumlah rana kamera dan semuanya bergantung sama ada mempunyai akses ke kamera, akses ke gambar yang dibuat oleh kamera, atau keduanya. Nasib baik banyak pengeluar menanamkan bilangan putaran / pengaktifan rana dalam data EXIF ​​gambar yang dihasilkan dengan kamera tersebut sehingga anda dapat memeriksa foto terbaru yang diambil dengan kamera tertentu dan melihat berapa banyak klik pada rana.

Menyemak dengan CameraShutterCount.com

Ini kerana data EXIF ​​yang disebutkan di atas bahawa laman web CameraShutterCount.com yang berguna berfungsi di begitu banyak model kamera. Anda boleh memuat naik gambar ke laman web, laman web akan membaca data EXIF, dan membalas bukan hanya dengan jumlah rana tetapi kitaran hidup kamera (berdasarkan jangkaan jangka hayat pengilang untuk model kamera anda).

Anda boleh memeriksa bahagian bawah halaman utama untuk melihat apakah pengeluar / model kamera anda disenaraikan sebagai model kerja yang disahkan. Walaupun kamera anda tidak disenaraikan, tidak ada salahnya memuat naik gambar dan mencubanya.

Periksa Data EXIF ​​secara manual

Walaupun laman web CameraShutterCount sesuai, anda mungkin tidak dapat menggunakannya (kerana pengeluar anda tidak disokong) atau anda mungkin tidak mahu menggunakannya (kerana anda tidak mahu berkongsi data gambar dengan pihak ketiga).

Dalam kes sedemikian, anda boleh mencari data EXIF ​​contoh gambar secara manual menggunakan pelbagai alat yang berkaitan dengan EXIF. Gunakan jadual berikut untuk mendapatkan nama nilai pengatup EXIF ​​untuk pengeluar anda; jika pengeluar anda tidak disenaraikan, itu tidak bermakna tidak ada data EXIF ​​tetapi ia tidak biasa digunakan atau diiklankan secara meluas:

PengilangCari String
     Canon     "Shutter Count" atau "Image Count"
     Nikon     "Jumlah Pengatup" atau "Nombor Gambar"
     Pentax     "Jumlah Pengatup" atau "Nombor Gambar"
     Sony     "Shutter Count" atau "Image Count"

Sekiranya anda sudah mempunyai alat di komputer yang membolehkan anda memeriksa data EXIF ​​(seperti penampil gambar percuma perisian InfranView), anda boleh membuka gambar dan memeriksa data mencari rentetan carian yang digariskan di atas.

Sebagai alternatif, anda boleh mengambil salinan alat baris perintah lintas platform ExifTool dan menggunakannya untuk mencari data EXIF. Kami lebih suka kaedah ini kerana membolehkan pencarian berdasarkan rentetan cepat tanpa membaca senarai data EXIF ​​yang panjang (dan jika anda belum pernah melihat data EXIF ​​sebelumnya, percayalah kepada kami, biasanya terdapat lebih dari seratus entri setiap fail gambar).

Untuk menggunakan ExifTool cukup string bersama perintah Exiftool yang menunjuk pada fail gambar yang ingin anda analisis diikuti dengan perintah find untuk mencari output dan mencari rentetan yang anda mahukan. Sebagai contoh, jika anda menjalankan alat di Windows pada gambar bernama DSC_1000.jpg dan anda ingin mencari rentetan data EXIF ​​"Shutter Count" anda harus menggunakan perintah berikut:

exiftool DSC_1000.jpg | / cari / Saya "Shutter Count"

Inilah seperti apa output perintah yang digunakan dalam dunia nyata ketika perintah dijalankan pada gambar yang sama seperti yang kita gunakan di CameraShutterCount.com.

Manfaat menggunakan ExifTool adalah walaupun anda tidak pasti apakah rentetan data EXIF ​​untuk jumlah rana pada jenama / model kamera tertentu anda (atau jika ada sama sekali), anda boleh mencuba pelbagai pertanyaan untuk mempersempitnya. Sekiranya nilai yang diketahui seperti "Shutter Count", "Image Count", atau "Image Number" memberikan hasil yang sifar, anda selalu dapat mencari istilah individu seperti "Count" atau "Shutter" dan berusaha melalui senarai ini.

Misalnya, kita tidak tahu tali apa yang digunakan Nikon untuk kamera mereka. Kita dapat menggunakan perintah di atas dan mencari string "shutter" atau "count" untuk mendapatkan semua nilai data EXIF ​​dengan kata-kata di dalamnya seperti:

Hasilnya sedikit lebih rapi daripada mencari istilah yang tepat, tetapi jika anda tidak tahu apa istilah yang tepat itu sekurang-kurangnya menawarkan senarai yang jauh lebih pendek (daripada output data EXIF ​​penuh) untuk disisir.

Membaca Hasil Pengiraan Shutter Anda

Mengetahui bilangan pengatup adalah seperti mengetahui berapa batu di dalam kereta dan anda harus menggunakan pengetahuan itu dengan sewajarnya. Sekiranya anda membeli DSLR bekas dan gambar contoh yang anda minta daripada penjual mendedahkan bahawa kamera mempunyai 500 putaran rana sedikit di atasnya, anda tahu bahawa anda mendapat kamera yang hampir tidak digunakan. Sekiranya ia mempunyai 500,000 putaran rana, sebaliknya, anda akan mendapat kamera dengan beberapa batu serius.

Seberapa serius batu-batu itu sangat bergantung pada anggaran kitaran hayat pengilang dan rata-rata yang dilaporkan oleh pengguna dan jurugambar profesional. Anda secara amnya boleh mencari Google dan mencari jenama, model, dan "putaran hidup" atau istilah carian yang serupa untuk mendapatkan dokumentasi rasmi.

Adalah selamat untuk menganggap bahawa sebarang pengatup DSLR sesuai untuk sekurang-kurangnya 50,000 kitaran atau lebih. Di luar itu, kebanyakan kamera tahap profesional (seperti Canon 5D Mark) dinilai untuk 100,000 putaran atau lebih.

Ini mengatakan bahawa banyak kamera melebihi jangka hayat shutter mereka dengan puluhan, jika tidak beratus-ratus, ribuan kitaran. Pangkalan Data Jangka Hayat Kamera Shutter adalah pangkalan data sumber pengaktifan penutup kamera dan ketika kamera mati (atau jika masih hidup). Walaupun pangkalan data menanggung risiko hasil yang tidak tepat (seperti mana-mana projek yang bersumber dari orang ramai) untuk sebahagian besar data cukup berguna untuk mendapatkan gambaran umum tentang berapa lama kamera anda akan terus tersembunyi.

Sekiranya anda melihat statistik pada Canon EOS 5D Mark II, contohnya, kamera mungkin dinilai untuk 100,000 pengaktifan rana tetapi data dunia nyata yang dikumpulkan dalam pangkalan data menunjukkan bahawa kamera biasanya menjadikannya sekitar 232,000 pengaktifan dan dalam sampel ukuran daripada 133 kamera dalam julat 250,000-500,000 90% daripadanya masih menggunakan penutup yang sudah usang, tetapi berfungsi.

Ringkasnya, jika anda bimbang tentang jumlah rana pendakian pada kamera yang sudah anda miliki, kami menasihatkan anda untuk tidak menekankannya dan hanya menyimpan sedikit wang tambahan ke sana sini dalam dana hujan untuk kamera pengganti anda pasti memerlukan. Jika anda membeli kamera terpakai, bagaimanapun, dan penjual menegaskan bahawa praktikalnya baru apabila ia mengira 100,000+, maka anda pasti ingin menggunakannya sama sekali atau menuntut potongan yang sangat tinggi.

Ada soalan mendesak mengenai fotografi digital? Kirimkan kami mesej di [email protected] dan kami akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawabnya.

Kredit gambar : Leticia Chamorro.