Cara Mengawal Xbox One Anda dengan Telefon Pintar Anda

Aplikasi Xbox SmartGlass Microsoft membolehkan anda melancarkan permainan, melihat senarai TV, dan mengawal aplikasi di Xbox One anda. Anda bahkan boleh menggunakannya untuk menstrim TV langsung dari Xbox One ke telefon anda. Ini tersedia untuk telefon Android, iPhone, Windows 10 dan 8, dan juga telefon Windows.

SmartGlass malangnya tidak menyokong penstriman permainan, seperti aplikasi Xbox untuk Windows 10, tetapi ia masih boleh dilakukan dengan banyak.

Langkah Pertama: Dapatkan Aplikasi

Muat turun aplikasi Xbox One SmartGlass dari App Store Apple, Google Play, Windows Phone Store, atau Windows Store, bergantung pada platform anda.

Walaupun aplikasi ini awalnya ditujukan untuk ponsel, aplikasi ini juga dapat digunakan pada iPad, tablet Android, dan bahkan PC Windows 10. Ia mungkin paling berguna pada tablet Windows 10 yang lebih kecil yang mungkin anda miliki di sofa daripada PC desktop Windows 10.

Kami meliput aplikasi Xbox One SmartGlass di sini, tetapi Microsoft juga menawarkan aplikasi Xbox 360 SmartGlass jika anda menggunakan Xbox 360 sebagai gantinya. Muat turun aplikasi Xbox 360 SmartGlass dari App Store Apple, Google Play, Windows Phone Store, atau Windows Store untuk menggunakan aplikasi yang serupa dengan Xbox 360.

Langkah Kedua: Sambungkan ke Xbox One anda

Log masuk ke SmartGlass dengan akaun Microsoft yang sama dengan yang anda log masuk ke Xbox anda. Setelah anda log masuk, aplikasi akan menemui Xbox One anda secara automatik, dengan andaian bahawa peranti anda dan Xbox One berada di rangkaian yang sama. Ketik Xbox One anda dan ketik "Sambung" untuk menyambung ke konsol. Biarkan kotak centang "Sambung Secara Automatik" diaktifkan dan aplikasi akan menyambung ke Xbox One anda secara automatik pada masa akan datang.

Sekiranya aplikasi tidak menemui Xbox One, ketuk "Masukkan Alamat IP" untuk menyambung dengan memasukkan alamat IP Xbox One anda. Anda boleh mendapatkan alamat IP Xbox One di Semua Tetapan> Rangkaian> Tetapan Rangkaian> Tetapan Lanjutan pada Xbox One itu sendiri.

Langkah Ketiga: Gunakan Telefon Pintar Anda sebagai Alat Jauh

BERKAITAN: Cara Menonton TV Melalui Xbox One Anda, Walaupun Tanpa Kabel

Setelah anda berhubung, anda boleh menggunakan aplikasi untuk menavigasi antara muka Xbox One anda. Sebagai contoh, anda boleh mengetuk permainan atau aplikasi di antara muka SmartGlass dan mengetuk "Main di Xbox One" untuk melancarkan permainan atau aplikasi itu di konsol anda.

Sekiranya anda telah menyiapkan TV di Xbox One, anda dapat membuka menu dan mengetuk "OneGuide" untuk melihat senarai TV. Ketuk program dan ketuk "Main" untuk mula menontonnya di TV anda.

Semasa menonton TV atau menggunakan aplikasi media lain, anda akan mendapat antara muka jarak jauh dengan pelbagai butang main balik yang boleh anda ketuk di telefon anda untuk mengawal pemutaran pada konsol anda.

Ciri yang disediakan di sini berbeza berdasarkan aplikasi yang anda gunakan. Sekiranya anda menggunakan permainan atau aplikasi yang menggunakan ciri skrin kedua aplikasi Xbox SmartGlass, anda akan melihat lebih banyak maklumat atau kawalan yang sesuai untuk aplikasi tersebut. Contohnya, dalam permainan, anda mungkin melihat peta dalam permainan. Walau bagaimanapun, kebanyakan permainan tidak menggunakan ciri ini. Permainan yang melaksanakan ciri ini menggunakannya untuk sesuatu yang kecil, bukan yang penting untuk bermain permainan.

Sebagai contoh, jika anda melancarkan penyemak imbas Edge, anda akan melihat bar dengan "Microsoft Edge" di bahagian bawah skrin. Anda kemudian boleh mengetuk ikon jauh di sudut kanan bawah skrin dan anda akan mendapat antara muka yang menyediakan butang untuk meleret dan mengetuk untuk mengawal aplikasi, serta papan kekunci di telefon pintar semasa anda memilih medan teks.

Sekiranya anda mahukan papan kekunci yang lebih baik, anda boleh menyambungkan papan kekunci fizikal ke port USB Xbox One dan menggunakannya untuk menavigasi antara muka.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Saluran TV HD Secara Percuma (Tanpa Membayar Kabel)

Sekiranya anda telah menyiapkan TV melalui udara dengan antena, kini anda boleh menstrim TV dari Xbox One terus ke telefon pintar anda. Untuk melakukannya, ketuk jubin "TV" di aplikasi SmartGlass dan ketik "Tonton TV".

Sayangnya, ciri ini tidak berfungsi dengan TV kabel atau satelit yang disambungkan ke Xbox One anda melalui kabel hantaran HDMI. Anda memerlukan antena dan televisyen udara untuk melakukan ini.

Gunakan Ciri Xbox Live yang Lain, Walaupun Melalui Internet

Skrin utama menyediakan suapan aktiviti Xbox Live anda, jadi anda boleh menatal posting terkini dan memberi komen atau meninggalkan reaksi. Buka menu dan anda akan menemui pelbagai ciri lain yang juga dapat anda akses melalui Internet, walaupun Xbox One anda tidak dihidupkan.

Anda dapat melihat senarai rakan anda dan mengirim mesej, membaca mesej, menatal pencapaian anda, mengakses tangkapan skrin dan video yang telah anda rakam di Xbox One anda, dan melayari Xbox Store untuk membeli media.

Xbox One anda akan bangun secara automatik dan memuat turun permainan dan media lain yang anda beli di kedai, dengan asumsi ia berada dalam mod "Instant On" lalai. Permainan harus siap dimainkan apabila anda kembali ke konsol anda.

Aplikasi Xbox SmartGlass Microsoft lebih banyak membezakan ketika dilancarkan untuk Xbox 360, tetapi Sony telah banyak memadankannya dengan aplikasi PlayStation. SmartGlass masih menawarkan antara muka yang lebih licin dan menyediakan beberapa lagi ciri, tetapi ia bukan pendamping yang sangat penting untuk Xbox One. Malah permainan yang menawarkan ciri skrin kedua tidak memerlukannya untuk permainan - mereka hanya bonus.