Semua PowerToys Microsoft untuk Windows 10, Dijelaskan

Microsoft berusaha keras untuk menggunakan PowerToys untuk Windows 10. Projek sumber terbuka ini menambah banyak ciri hebat pada Windows, dari pengubah nama fail pukal hingga alternatif Alt + Tab yang membolehkan anda mencari tetingkap dari papan kekunci anda.

Pada mulanya kami menerbitkan artikel ini pada 1 April 2020. Kami telah mengemas kini dengan maklumat mengenai PowerToy: ColorPicker terkini. Ini adalah sebahagian daripada PowerToys 0.20, yang dilancarkan oleh Microsoft pada 31 Julai 2020.

Cara Mendapatkan Microsoft PowerToys

Anda boleh memuat turun PowerToys dari GitHub dan mengaktifkan ciri yang anda inginkan dari dalam aplikasi Tetapan PowerToys. Ia percuma dan sumber terbuka. Muat turun fail MSI "PowerToysSetup" dari laman web dan klik dua kali untuk memasangnya.

Untuk mengakses tetapan PowerToys setelah memasang dan melancarkan aplikasi, cari ikon PowerToys di kawasan pemberitahuan (baki sistem) pada bar tugas anda, klik kanan, dan pilih "Tetapan."

Cara Mengemas kini PowerToys

Adakah anda memasang PowerToys versi lama? Anda kini boleh memeriksa kemas kini terus dari panel Tetapan Umum. Di bawah Tetapan Umum, tatal ke bawah dan klik "Periksa kemas kini" di bahagian bawah panel untuk memeriksa versi baru.

Bermula pada versi 0.18, anda juga dapat mengaktifkan fitur "Muat turun kemas kini secara automatik" agar PowerToys memuat turun dan memasang kemas kini secara automatik.

Sekiranya anda tidak melihat butang ini, anda harus memuat turun pakej PowerToys terbaru dari GitHub dan memasangnya untuk mengemas kini.

Pemilih Warna, Pemilih Warna Selaju Sistem yang Cepat

Orang yang bekerja dengan grafik, dari pereka web hingga jurugambar dan seniman grafik, sering harus mengenal pasti warna tertentu dan menggunakannya. Itulah sebabnya alat seperti Photoshops mempunyai alat pemilih warna (eyedrop) yang membolehkan anda mengarahkan kursor tetikus anda pada sebahagian gambar untuk mengenal pasti warna apa itu.

Color Picker adalah alat eyedrop yang berfungsi di mana sahaja di sistem anda. Setelah mengaktifkannya di PowerToys, tekan Win + Shift + C untuk membukanya di mana sahaja. Anda akan melihat kod warna yang dipaparkan dalam hex dan RGB sehingga anda dapat menggunakannya dalam program lain.

Klik sekali dan kod warna hex akan disalin ke papan keratan anda supaya anda dapat menampalnya. Sekiranya anda lebih suka RGB, anda boleh membuka skrin Color Picker di tetingkap PowerToys Settings dan memilih untuk menyalin kod warna RGB semasa anda mengklik.

PowerToys Run, Pelancar Aplikasi Pantas

PowerToys Run adalah pelancar aplikasi berasaskan teks dengan ciri carian. Tidak seperti dialog Windows Run klasik (Win + R), ia mempunyai ciri carian. Tidak seperti kotak carian menu Mula, ini adalah mengenai melancarkan perkara di komputer anda dan bukannya mencari di web dengan Bing.

Selain aplikasi, PowerToys Run dapat dengan cepat mencari fail. Ia bahkan dapat mencari dan beralih ke tingkap yang terbuka - hanya cari tajuk tetingkap mereka.

Untuk membukanya, tekan Alt + Space. Pintasan papan kekunci ini dapat disesuaikan dari panel PowerToys Run dalam Tetapan PowerToys.

Mula menaip frasa untuk mencari aplikasi, fail, dan bahkan membuka tetingkap. Gunakan kekunci anak panah untuk memilih item dalam daftar (atau terus mengetik untuk mempersempitnya) dan tekan Enter untuk melancarkan aplikasi, membuka file, atau beralih ke jendela.

PowerToys Run mempunyai beberapa ciri lain, seperti butang "Buka sebagai Pentadbir" dan "Buka Folder Mengandung" untuk setiap pilihan dalam senarai. Pada masa akan datang, ia akan mempunyai pemalam seperti kalkulator.

Pengurus Papan Kekunci, untuk Memadankan semula Pintasan Papan Kekunci

Pengurus Papan Kekunci menyediakan antara muka yang mudah untuk memetakan semula kekunci tunggal pada papan kekunci dan pintasan berbilang kekunci anda.

Alat "Papan Kekunci Remap" membolehkan anda menukar satu kekunci menjadi kunci baru. Anda boleh membuat sebarang kekunci pada fungsi papan kekunci anda seperti kekunci lain — termasuk kekunci fungsi khas. Sebagai contoh, anda boleh menukar kunci Caps Lock yang tidak pernah anda gunakan menjadi kunci Back Browser untuk menavigasi web dengan lebih mudah.

Panel "Remap Shortcuts" membolehkan anda menukar pintasan berbilang kekunci menjadi pintasan lain. Contohnya, Win + E biasanya membuka tetingkap File Explorer. Anda boleh membuat pintasan papan kekunci baru Win + Space yang membuka tetingkap File Explorer. Pintasan papan kekunci baru anda boleh mengatasi jalan pintas papan kekunci yang ada di Windows 10.

PowerRename, Penukar Fail Pukal

PowerToys Microsoft menyertakan alat penamaan semula kumpulan bernama "PowerRename." Dengan fitur ini diaktifkan, anda dapat mengklik kanan satu atau lebih fail atau folder di File Explorer dan memilih "PowerRename" di menu konteks untuk membukanya.

Tetingkap alat PowerRename akan muncul. Anda boleh menggunakan kotak teks dan kotak centang untuk mengubah nama fail dengan cepat. Contohnya, anda boleh membuang perkataan dari nama fail, mengganti frasa, menambah nombor, menukar beberapa sambungan fail sekaligus, dan banyak lagi. Anda bahkan boleh menggunakan ungkapan biasa. Panel pratonton akan membantu anda menyesuaikan tetapan penamaan semula anda sebelum anda menamakan semula fail

Utiliti ini jauh lebih sederhana daripada kebanyakan alat penamaan semula kumpulan pihak ketiga yang tersedia untuk Windows.

Penyesuai Imej, Penyesuai Imej Pukal

PowerToys menawarkan penyesuai semula gambar cepat yang disatukan dengan File Explorer. Dengan diaktifkan, pilih satu atau lebih fail gambar dalam File Explorer, klik kanannya, dan pilih "Ubah saiz gambar."

Tetingkap Image Resizer akan terbuka. Anda kemudian dapat memilih ukuran untuk file gambar atau memasukkan ukuran khusus dalam piksel. Secara lalai, alat ini akan membuat salinan yang diubah ukurannya dari fail gambar yang dipilih, tetapi anda juga dapat mengubahnya dan mengganti fail asalnya. Anda bahkan dapat mengklik butang "Tetapan" dan mengkonfigurasi pilihan lanjutan seperti tetapan kualiti pengekod gambar.

Alat ini adalah cara cepat untuk mengubah ukuran satu atau lebih fail gambar tanpa membuka aplikasi yang lebih rumit.

FancyZones, Pengurus Tetingkap Berasaskan Zon

FancyZones adalah pengurus tetingkap yang membolehkan anda membuat susun atur "zon" untuk tingkap di desktop anda. Windows biasanya membolehkan anda “snap” windows dalam susunan 1 × 1 atau 2 × 2. FancyZones membolehkan anda membuat susun atur yang lebih kompleks.

Secara lalai, anda boleh menekan Windows + `(itu adalah tilde, kunci di atas kekunci Tab) untuk membuka Editor Zon. Kemudian, sambil menyeret dan menjatuhkan tetingkap, anda dapat menekan dan menahan kekunci Shift (atau butang tetikus lain, seperti butang tetikus kanan anda) untuk melihat zon. Jatuhkan tetingkap di zon dan ia akan masuk ke susun atur di skrin anda.

FancyZones menawarkan cara cepat untuk mengatur susun atur tetingkap yang kompleks tanpa mengubah ukuran setiap tetingkap dengan teliti. Jatuhkan tingkap ke zon. Anda boleh mengkonfigurasi semua pilihan dan pintasan papan kekunci dengan membuka tetingkap PowerToys Settings dan mengklik "FancyZones" di bar sisi.

Panduan Pintasan (untuk Kekunci Windows)

Windows dipenuhi dengan pintasan papan kekunci yang menggunakan kekunci Windows. Sebagai contoh, tahukah anda bahawa anda boleh menekan Windows + E untuk membuka tetingkap File Explorer, Windows + i untuk membuka tetingkap Tetapan, atau Windows + D untuk menunjukkan desktop anda? Anda juga boleh menekan Windows + 1 untuk mengaktifkan jalan pintas aplikasi pertama dari kiri pada bar tugas anda, Windows + 2 untuk mengaktifkan yang kedua, dan seterusnya.

Panduan Pintasan Windows akan membantu anda mempelajari dan mengingat jalan pintas ini. Dengan diaktifkan, anda dapat menahan kekunci Windows pada papan kekunci anda selama kurang lebih satu saat untuk melihat hamparan yang memaparkan pintasan biasa. Lepaskan kunci untuk menutup hamparan.

Pratonton Penjelajah Fail (untuk SVG dan Markdown)

File Explorer mempunyai panel pratonton, yang dapat menunjukkan pratonton gambar dan jenis fail lain secara langsung di File Explorer. Tekan Alt + P di File Explorer untuk menunjukkan atau menyembunyikannya. Pilih fail dan anda akan segera melihat pratonton.

Dengan pengendali Pratonton Penjelajah Fail diaktifkan di PowerToys, Windows akan dapat menunjukkan pratonton gambar dan dokumen SVG (grafik vektor berskala) yang diformat dalam Markdown.

Apa yang Berlaku dengan Window Walker?

Kemas kini : PowerToy ini kini telah digabungkan menjadi PowerToys Run. Anda boleh menaip tajuk tetingkap ke dalam kotak PowerToys Run untuk mencari dan menukarnya.

Window Walker adalah alternatif Alt + Tab berasaskan teks dengan ciri carian. Untuk membukanya, tekan Ctrl + Win. Anda akan melihat kotak teks muncul.

Mula menaip frasa untuk mencari tetingkap terbuka yang sesuai dengannya. Sebagai contoh, jika anda membuka banyak tetingkap penyemak imbas Chrome, anda boleh mengetik "Chrome" dan anda akan melihat senarai tetingkap penyemak imbas itu. Gunakan kekunci anak panah untuk menelusuri tetingkap dan tekan Enter untuk memilihnya.

Alat ini sangat berguna jika anda mempunyai banyak tetingkap yang terbuka dan mencari-cari satu. Contohnya, jika anda mempunyai sepuluh tetingkap penyemak imbas yang berbeza dan anda mencari yang menunjukkan laman web tertentu, anda boleh menekan Ctrl + Tab, mula menaip nama laman web, dan mencari tetingkap penyemak imbas yang memaparkan laman web tersebut.

Pakej PowerToys masih dalam peringkat awal, dengan lebih banyak alat yang dirancang sebelum pelepasan 1.0. Microsoft menjangka akan mengeluarkan versi terakhir pada bulan September 2020.

Kami akan terus memperbaharui artikel ini dengan ciri-ciri baru ketika dilancarkan.

BERKAITAN: Menguasai Alt + Tab Switcher Windows 10 dengan Trik Ini