Cara Menggunakan Penanda Halaman Twitter untuk Menyimpan Tweet Untuk Nanti

Twitter mempunyai ciri Bookmark baru yang membolehkan anda menyimpan tweet secara peribadi untuk kemudian. Sekiranya anda telah menggunakan ciri Suka sebagai jalan penyelesaian untuk menyimpan tweet, inilah sebabnya mengapa anda harus memulakan penanda halaman.

Mengapa Beralih dari Suka ke Penanda Buku?

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Twitter secara perlahan mengubah tingkah laku butang Suka (sebelumnya dikenali sebagai Kegemaran). Dulu cara untuk menunjukkan penghargaan terhadap sesuatu jawatan. Ini juga merupakan jalan penyelesaian untuk menyimpan tweet dan untuk mengotomatisasi tugas menggunakan perkhidmatan seperti IFTTT.

Kini, ciri Suka digunakan secara terbuka, dan ia menjadi enjin cadangan Twitter. Apabila seseorang dalam kalangan anda menyukai tweet orang lain, itu muncul di suapan anda. Twitter juga akan menghantar pemberitahuan kepada pengikut anda untuk tweet yang anda sukai.

Sekiranya anda menyukai tweet semata-mata untuk menyimpannya untuk kemudian, mungkin ini bukan perkara yang anda mahu berlaku.

Anda mesti mula membuat tweet penanda buku sekarang. Penanda buku dilakukan secara peribadi, dan data tidak dikongsi dengan sesiapa pun. Bahagian berasingan untuk Penanda Halaman Twitter mempunyai semua tweet bertanda buku anda. Inilah cara ciri Penanda Halaman Twitter berfungsi pada aplikasi mudah alih dan laman web.

BERKAITAN: Cara Mengautomasikan Aplikasi Kegemaran Anda dengan IFTTT

Cara Menanda Tweet di Aplikasi Mudah Alih

Semasa anda melayari suapan Twitter dan menemui tweet atau pautan yang ingin anda simpan nanti, ketuk butang "Kongsi". Anda juga boleh melakukan perkara yang sama dari paparan tweet yang diperluas.

Catatan: Gambar di bawah menggambarkan ikon Kongsi iPhone dan iPad. Butang pada peranti Android kelihatan seperti tiga titik yang saling berkaitan.

Dari pop timbul, ketik "Tambah Tweet ke Penanda Halaman."

Tweet itu kini telah ditanda buku.

Sekarang mari kita cari di bahagian Penanda Halaman Twitter. Pergi ke skrin utama aplikasi Twitter, dan ketuk ikon "Profil" anda di sudut kiri atas (atau sapu dari tepi kiri skrin).

Dari sini, ketik "Penanda Halaman".

Semua tweet yang anda simpan akan muncul di sini. Tweet bertanda buku terbaru akan berada di puncak. Tweet tersebut akan merangkumi semua media yang dilampirkan. Anda boleh mengetuknya untuk memperluas tweet dan melihat balasannya.

Sekiranya anda ingin membuang tweet dari penanda buku, ketuk butang "Kongsi" dan kemudian pilih "Buang dari Penanda Halaman."

Cara Menanda Tweet di Laman Web Twitter

Prosesnya serupa di laman web Twitter yang dapat diakses dari mana-mana komputer atau penyemak imbas web mudah alih. Buka laman web Twitter dan cari tweet yang ingin anda tandakan.

Klik pada butang "Kongsi" di bahagian bawah tweet.

Dari menu, klik "Tambah Tweet ke Penanda Halaman." Tweet tersebut akan ditanda buku.

Mencari bahagian Penanda Halaman jauh lebih mudah di laman web desktop. Anda akan melihat butang Penanda Halaman di bar sisi. (Sekiranya anda menggunakan komputer riba atau paparan yang lebih kecil dan bar sisi dalam mod padat, anda hanya akan melihat ikon penanda buku.)

Klik pada butang "Penanda Halaman" di bar sisi untuk membuka tweet bertanda buku anda.

Anda kini boleh melihat semua tweet yang anda simpan.

Sekiranya anda ingin membuang tweet dari senarai penanda halaman, klik pada butang "Kongsi" dan pilih "Buang Tweet dari Penanda Halaman."

Sekarang setelah anda mengetahui cara menggunakan Penanda Halaman Twitter untuk menyimpan tweet di kemudian hari, cuba buat Daftar Twitter untuk mengurangkan kebisingan dan mengurangkan kekacauan pada suapan Twitter anda.

BERKAITAN: Cara Menghilangkan Kebisingan Dengan Daftar Twitter