Cara Menggunakan Mod Daya Rendah pada iPhone (dan Apa Tepatnya)

IPhone anda mempunyai "Mode Daya Rendah", yang akan diminta untuk mengaktifkannya ketika telefon anda mencapai 20% bateri. Anda juga boleh mengaktifkan Mod Daya Rendah sebelum itu untuk meningkatkan jangka hayat bateri anda. Inilah cara ia berfungsi.

Mod Daya Rendah melumpuhkan tetapan seperti pengambilan surat, Hey Siri, dan perkara lain yang biasa diubah orang ketika mereka mahu iPhone mereka hidup lebih lama antara caj. Untuk apa jua alasan, Mod Daya Rendah hanya tersedia di iPhone, bukan iPad. Bermula dengan iOS 11, anda juga boleh mengaktifkan Mod Daya Rendah langsung dari Pusat Kawalan.

Cara Mengaktifkan (dan Menyahaktifkan) Mod Daya Rendah

Apabila iPhone anda mencapai 20 peratus daya bateri yang tersisa, anda akan melihat permintaan "Mod Daya Rendah" muncul. IPhone anda akan memberitahu anda ciri apa yang akan dinonaktifkan sementara, dan anda dapat memilih untuk “Terus” dan mengaktifkan Mod Daya Rendah atau “Batal” dan tidak mengaktifkan Mod Daya Rendah. Mod Daya Rendah dilaporkan boleh memberi anda masa antara satu hingga tiga jam lebih lama sebelum iPhone anda mati. Itu sangat bergantung pada apa yang anda lakukan dengan iPhone anda.

Anda juga boleh mengaktifkan Mod Daya Rendah pada bila-bila masa yang anda mahu. Sebagai contoh, katakan ini adalah permulaan hari yang panjang dan anda tahu anda akan jauh dari kedai untuk masa yang lama.

Untuk mengaktifkan Mode Daya Rendah dari aplikasi Pengaturan, buka Pengaturan> Bateri dan aktifkan slaid "Mod Daya Rendah". Petunjuk bateri di bar status akan menjadi kuning semasa Mod Daya Rendah diaktifkan.

IPhone anda akan selalu mematikan Mod Daya Rendah secara automatik semasa anda mengecasnya hingga ke titik tertentu. Mod Daya Rendah sentiasa sementara dan hanya bertahan sehingga pengisian yang seterusnya. Tidak ada cara untuk mengaktifkannya secara kekal.

 

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan Pusat Kawalan iPhone atau iPad anda

Pada iOS 11, anda juga boleh mengaktifkan dan menyahaktifkan Mod Daya Rendah dari Pusat Kawalan daripada menggali melalui aplikasi Tetapan setiap kali. Walau bagaimanapun, anda perlu menambahkan togol ciri ini ke Pusat Kawalan sendiri.

Untuk melakukannya, pergi ke Tetapan> Pusat Kawalan> Sesuaikan Kawalan. Ketuk tanda tambah di sebelah kiri "Mod Daya Rendah" untuk menambahkan togol ke Pusat Kawalan anda, dan kemudian sentuh dan seret untuk meletakkannya di tempat yang anda suka. Anda kini boleh menggesek ke atas dari bawah layar dan mengetuk butang berbentuk bateri untuk mengaktifkan atau mematikan Mod Daya Rendah.

 

Apa Kaedah Kuasa Rendah

Mod Daya Rendah melakukan beberapa perkara untuk menjimatkan kuasa bateri. Ia secara automatik mengubah beberapa tetapan untuk menjimatkan tenaga bateri, seperti menonaktifkan pengambilan surat baru secara automatik, mengurangi kecerahan layar anda, dan mengunci telefon secara automatik dan mematikan paparannya dengan lebih cepat. Aplikasi dapat mengesan mod kuasa rendah diaktifkan dan memilih untuk mematikan animasi dan juga ciri-ciri kehausan bateri yang lain.

Kesan gerakan dan wallpaper animasi juga dilumpuhkan. Kegiatan latar belakang dan rangkaian dijeda untuk mengelakkan aliran elektrik yang tidak perlu di latar belakang. IPhone anda bahkan secara automatik mengurangkan prestasi CPU dan GPUnya, yang membuatnya berkinerja sedikit lebih perlahan tetapi menjimatkan jangka hayat bateri. Ujian mendapati bahawa ini memperlambat iPhone sekitar 40 peratus apabila Mod Daya Rendah diaktifkan.

Mod Daya Rendah cukup agresif, sebab itulah ia tidak diaktifkan sepanjang masa. Ini akan membantu anda menghabiskan lebih banyak hayat bateri dari telefon anda apabila perlu, tetapi anda mungkin tidak mahu menggunakannya sepanjang masa.

Cara Mengubah Sebilangan Tetapan Ini Secara Kekal

BERKAITAN: Gunakan Penyegaran Manual untuk Menjimatkan Hayat Bateri pada Mana-mana Tablet atau Telefon Pintar

Walaupun anda tidak dapat mengaktifkan Mod Daya Rendah secara kekal, anda dapat mengubah beberapa pengaturan Mode Daya Rendah secara kekal. Anda juga dapat menggunakan opsi pada layar Pengaturan baterai untuk melihat aplikasi mana yang menggunakan daya baterai paling banyak dan memilih untuk membuangnya atau menyesuaikan pengaturannya.

  • Nonaktifkan pengambilan e-mel : Jika anda mempunyai akaun e-mel yang dikonfigurasi untuk "mengambil" surat baru, iPhone anda secara automatik memeriksanya secara berkala dan memuat turun e-mel baru. Ini memaksa iPhone anda bangun dan bekerja secara berkala. Tetapkan akaun e-mel anda untuk "mendorong" surat baru kepada anda atau hanya matikan ini dan periksa e-mel baru secara manual untuk menjimatkan kuasa. Namun, menggunakan penyegaran manual akan mencegah anda menerima pemberitahuan e-mel. Ia adalah pertukaran.
  • Kecerahan layar : Mengaktifkan kecerahan automatik akan memastikan skrin anda tidak terlalu terang ketika tidak perlu, menjimatkan tenaga bateri. Tetapan ini harus dihidupkan secara lalai - jangan nyahaktifkannya. Anda juga boleh menggesek ke atas dari bawah skrin anda setiap saat untuk menyesuaikan tahap kecerahan secara manual. Semakin terang paparan anda, semakin cepat bateri anda habis. Ini tersedia di bawah "Paparan & kecerahan" di aplikasi Tetapan.
  • Waktu tamat kunci automatik : Untuk menjimatkan kuasa bateri, anda boleh mengunci iPhone secara automatik dan mematikan paparannya setelah jangka masa yang lebih pendek ketika anda tidak menggunakannya. Buka aplikasi Tetapan dan arahkan ke Umum> Kunci Auto untuk mencari tetapan ini. Sebagai contoh, paparan anda dapat dimatikan secara automatik setelah hanya 30 saat.
  • Lumpuhkan penyegaran latar belakang : Anda boleh mencegah aplikasi di iPhone anda menyegarkan secara automatik di latar belakang semasa anda juga tidak menggunakannya. Untuk melakukan ini, buka aplikasi Tetapan dan arahkan ke Umum> Segarkan Aplikasi Latar Belakang. Anda boleh mematikan Refresh Aplikasi Latar Belakang untuk setiap aplikasi dari sini, atau hanya menghalang aplikasi dari menyegarkan.

Namun, tidak ada cara untuk mematikan CPU atau GPU ponsel anda secara kekal. Anda mesti mengaktifkan Mod Daya Rendah setiap kali anda mahu memperlahankan perkakasan anda untuk menjimatkan kuasa bateri.

 

BERKAITAN: Petua Pantas: Letakkan iPhone Anda menghadap ke bawah untuk Menjimatkan Hayat Bateri

Inilah petua bonus: Paparan iPhone anda tidak akan menyala ketika menerima pemberitahuan jika diletakkan menghadap ke atas meja atau meja. Letakkan iPhone anda menghadap ke bawah untuk menjimatkan sedikit tenaga bateri dan mencegah paparan menyala jika anda tidak peduli melihat pemberitahuan kerana ia masuk pada waktu tertentu.

Kredit Gambar: Karlis Dambrans di Flickr