Cara Mengubah Nama Anda di Skrin Log Masuk Windows 10

Setiap kali anda masuk ke Windows 10, nama penuh anda muncul di atas entri kata laluan. Anda dapat mengubah nama paparan anda - nama depan dan belakang anda - sehingga nama tersebut muncul secara berbeza di layar masuk dan di aplikasi Tetapan.

Sama ada anda menggunakan akaun tempatan atau akaun Microsoft, mudah untuk menukar nama paparan yang berkaitan dengannya dalam beberapa langkah mudah.

BERKAITAN: Cara Membuat Akaun Pengguna Tempatan Baru di Windows 10

Tukar Nama Paparan Anda untuk Akaun Microsoft

Untuk menukar nama paparan di layar masuk bagi mereka yang mempunyai akaun Microsoft, anda perlu membuka pilihan akaun anda di laman web Microsoft dan membuat perubahan di sana. Inilah caranya untuk melakukannya.

Buka aplikasi Tetapan dengan menekan kekunci Windows + I dan klik "Akaun."

Di bawah gambar dan nama paparan anda, klik "Kelola akaun Microsoft saya" untuk membuka halaman pilihan akaun anda di penyemak imbas.

Setelah penyemak imbas dibuka dan halaman dimuat, klik menu drop-down "More Actions" dan kemudian klik "Edit Profile" dari pilihan di bawah.

Di bawah nama anda, klik "Edit Nama."

Pada bidang yang disediakan, masukkan nama depan dan belakang anda, masukkan cabaran CAPTCHA, dan kemudian klik "Simpan" untuk mengemas kini nama anda.

Apabila halaman profil Microsoft anda dimuat semula, kali ini, ia akan dikemas kini dengan nama yang anda masukkan pada skrin sebelumnya.

Apabila anda menukar nama akaun Microsoft anda, ia akan berubah pada semua peranti yang anda log masuk dengan akaun ini.

Agar nama baru anda muncul di skrin log masuk Windows 10, anda perlu keluar dari akaun anda. Oleh itu, jika anda mempunyai kerja atau aplikasi yang belum disimpan, simpan kemajuan anda sebelum log keluar.

Tukar Nama Paparan Anda untuk Akaun Tempatan

Akaun tempatan adalah pendekatan barebones untuk menggunakan Windows. Akaun tempatan tidak mempunyai fitur tambahan — menyinkronkan fail, tetapan, riwayat penyemak imbas, dll. Di beberapa peranti — tetapi anda tidak diharuskan menggunakan alamat e-mel untuk menggunakan sistem operasi.

Dari akaun tempatan yang ingin anda ubah nama paparannya, jalankan Panel Kawalan. Anda dapat melakukannya dengan mengklik butang Start atau menekan tombol Windows, mengetik "Control Panel" ke dalam kotak pencarian di menu Start, dan kemudian mengklik aplikasi Control Panel.

BERKAITAN: Cara Membuka Panel Kawalan pada Windows 10

Seterusnya, klik "Akaun pengguna."

Klik "Akaun pengguna" sekali lagi.

Sekarang, pilih "Ubah nama akaun anda" untuk mengubah nama paparan anda.

Catatan: Sekiranya organisasi menguruskan komputer anda atau anda tidak mempunyai hak pentadbir, anda tidak akan dapat mengubah nama akaun anda.

Masukkan nama paparan baru ke dalam bidang teks yang disediakan dan kemudian klik butang "Ubah Nama" untuk menyimpan perubahan.

Itu sahaja. Anda kini boleh menutup tetingkap Panel Kawalan. Perubahan nama tidak akan berlaku sehingga anda log keluar dari akaun. Oleh itu, jika anda mempunyai kerja yang belum disimpan, pastikan anda menyimpan sebelum anda keluar dari akaun.