Cara Mengubah Ikon untuk Jenis Fail Tertentu di Windows

Pada hari-hari Windows XP, menukar ikon untuk jenis fail tertentu — seperti TXT atau PNG — sangat mudah. Tetapi sejak Windows 7, anda sebenarnya harus melakukan penggodaman Registry untuk mewujudkannya. Inilah utiliti perisian percuma kecil yang menjadikannya lebih pantas dan mudah.

Walau apa pun alasannya, versi Windows baru-baru ini telah menjadi kebiasaan untuk tidak membiarkan kami menyesuaikan ikon dengan mudah untuk apa pun kecuali folder dan pintasan. Kami telah menunjukkan kepada anda cara mengubah ikon untuk fail EXE dan cara membuang anak panah dari ikon jalan pintas. Sekarang, inilah masanya untuk mengalihkan perhatian kita kepada ikon untuk jenis fail.

Fail Jenis Pengurus adalah utiliti kecil yang hebat dari NirSoft yang menyenaraikan semua jenis dan sambungan fail yang digunakan pada PC anda dan membolehkan anda mengedit banyak sifat setiap jenis fail — termasuk ikon yang berkaitan. Ia berfungsi dengan baik di Windows 7, 8, dan 10, dan antaramuka membuat perubahan ikon untuk jenis fail cukup mudah sehingga anda dapat menjalankan banyak sekali jika anda perlu.

BERKAITAN: Cara Mengubah Ikon Fail EXE

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat turun salinan Pengurus Jenis Fail. Ia berfungsi dalam hampir semua versi Windows, tetapi perhatikan sama ada anda memerlukan versi 32 atau 64-bit. Sekiranya anda tidak pasti, inilah cara untuk mengetahui sama ada anda menjalankan Windows versi 32-bit atau 64-bit.

Apabila muat turun selesai, buka zip folder. Ini adalah aplikasi mudah alih, jadi anda tidak perlu memasangnya - cukup klik dua kali "FileTypesMan.exe" untuk memulakan.

Klik tajuk lajur "Ikon Lalai" untuk menyusun senarai mengikut Ikon Lalai. Perhatikan bahawa untuk tangkapan skrin kami, kami menyembunyikan beberapa lajur untuk menjadikan perkara lebih mudah dilihat. Anda mungkin menemui lajur "Ikon Lalai" di sebelah kanan. Ini mengumpulkan semua sambungan fail yang sudah mempunyai ikon yang sama. Perkara ini sesuai jika anda ingin menukar beberapa jenis fail berkaitan yang menggunakan ikon yang sama. Sekiranya anda hanya berhasrat untuk menukar satu jenis fail, silakan menyusun mengikut pelanjutan atau taipkan nama sebagai gantinya.

Untuk menyimpan beberapa tatal, kami akan menggunakan fungsi cari untuk sampai ke jenis fail yang kami cari. Klik butang "Cari" pada bar alat (atau tekan Ctrl + F). Di tetingkap "Cari", ketik ekstensi untuk jenis fail yang ingin anda ubah dan kemudian klik butang "Cari Seterusnya" berulang kali sehingga anda sampai pada pelanjutan yang anda inginkan. Anda kemudian dapat mengklik "Batal" untuk menutup tetingkap "Cari".

Sambungan klik kanan yang ikonnya ingin anda ubah dan kemudian pilih "Edit Jenis Fail Terpilih."

Di tetingkap "Edit Jenis Fail", klik butang "..." di sebelah kanan bidang teks Ikon Lalai.

Tetingkap “Change Icon” menunjukkan beberapa ikon asas, tetapi klik butang “Browse” untuk mencari fail ikon anda sendiri. Pengurus Jenis Fail membolehkan anda memilih fail EXE, DLL, atau ICO.

Setelah anda mencari dan memilih fail ikon yang anda mahukan, ikon yang tersedia akan muncul dalam senarai. Pilih ikon yang anda mahukan dari senarai dan kemudian klik "OK." Dalam contoh ini, kami menggunakan fail ikon yang kami muat turun dari IconArchive, jadi hanya ada satu ikon yang ditunjukkan. Sekiranya anda menggunakan fail EXE atau DLL, anda mungkin melihat lebih banyak ikon daripada fail ICO.

Sekiranya anda perlu menukar ikon untuk lebih daripada satu jenis fail, anda hanya perlu mengulangi langkah-langkah tersebut. Setelah selesai, anda boleh menutup Pengurus Jenis Fail dan membuka tetingkap Penjelajah Fail untuk memeriksa perubahan anda. Dalam contoh kami, kami telah menukar ikon untuk jenis fail GIF dan PNG - dua jenis fail gambar yang banyak kami gunakan - untuk menjadikannya lebih mudah dibezakan. Sebelumnya, semua fail gambar menggunakan ikon yang sama — ikon lalai aplikasi penampil gambar kami.

Sekarang lebih mudah untuk melihat sekilas jenis fail mana! Sudah tentu, proses ini akan berfungsi untuk semua jenis fail, jadi sesuaikan ikon fail anda mengikut kesesuaian anda.