Tetapkan Semula Kata Laluan Ubuntu yang Anda Lupa dalam 2 Minit atau Kurang

Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, anda tidak sendirian ... mungkin ini adalah salah satu masalah sokongan teknikal yang paling biasa saya hadapi selama ini. Nasib baik jika anda menggunakan Ubuntu, mereka menjadikannya sangat mudah untuk menetapkan semula kata laluan anda.

Yang diperlukan hanyalah menyesuaikan parameter boot sedikit dan mengetik satu atau dua perintah, tetapi kami akan memandu anda melaluinya.

Tetapkan Semula Kata Laluan Ubuntu Anda

Nyalakan semula komputer anda, dan setelah anda melihat skrin GRUB Loading, pastikan untuk menekan butang ESC sehingga anda dapat masuk ke menu.

Root Shell - Kaedah Mudah

Sekiranya anda mempunyai pilihan, anda dapat memilih item "mode pemulihan" pada menu, biasanya terdapat tepat di bawah pilihan kernel lalai anda.

Kemudian pilih "Drop to root shell prompt" dari menu ini.

Ini akan memberi anda prompt shell root.

Kaedah Shell Akar Alternatif

Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan mod pemulihan, ini adalah kaedah alternatif untuk mengedit pilihan grub secara manual untuk membolehkan shell akar.

Mula-mula anda ingin memastikan memilih kernel boot biasa yang anda gunakan (biasanya hanya yang default), dan kemudian gunakan kekunci "e" untuk memilih untuk mengedit pilihan boot tersebut.

Sekarang tekan saja anak panah ke bawah ke pilihan "kernel", dan kemudian gunakan tombol "e" untuk beralih ke mod edit untuk pilihan kernel.

Mula-mula anda akan disajikan dengan skrin yang kelihatan sangat mirip dengan ini:

Anda mahu mengeluarkan bahagian "ro quiet splash" dengan kekunci ruang belakang, dan kemudian menambahkannya ke hujung:

rw init = / bin / bash

Sebaik sahaja anda menekan enter setelah menyesuaikan garis kernel, anda perlu menggunakan kekunci B untuk memilih untuk boot dengan pilihan tersebut.

Pada ketika ini sistem harus boot dengan cepat ke command prompt.

Menukar Kata Laluan Sebenar

Anda boleh menggunakan perintah berikut untuk menetapkan semula kata laluan anda:

kata laluan

Contohnya nama pengguna saya menjadi geek, saya menggunakan arahan ini:

passwd geek

Setelah menukar kata laluan anda, gunakan arahan berikut untuk menghidupkan semula sistem anda. (Perintah penyegerakan memastikan untuk menuliskan data ke cakera sebelum reboot)

segerak

Saya dapati bahawa parameter –f adalah perlu agar perintah reboot berfungsi untuk beberapa sebab. Anda selalu boleh menetapkan semula perkakasan, tetapi pastikan untuk menggunakan arahan penyegerakan terlebih dahulu.

Dan sekarang anda seharusnya dapat log masuk tanpa masalah.