Cara Mendapatkan Foto Harian Bing sebagai Kertas Dinding Anda di Windows 10

Microsoft kini menawarkan cara rasmi untuk menetapkan foto beranda Bing yang indah sebagai latar belakang desktop anda. Setiap hari, alat ini akan secara automatik mengambil gambar resolusi tinggi baru dari Bing dan menetapkannya sebagai kertas dinding desktop anda.

Untuk mendapatkan kertas dinding dari laman utama Bing setiap hari, anda perlu memuat turun aplikasi Bing Wallpaper rasmi dari laman web Microsoft.

Jalankan aplikasi yang dimuat turun untuk memasangnya, dan pastikan untuk menghapus centang "Tetapkan Bing sebagai halaman utama saya" dan "Tetapkan Bing sebagai penyedia carian lalai saya" jika anda tidak mahu menetapkan Bing sebagai laman utama baru dan enjin carian lalai di Chrome, Firefox, dan Edge.

Aplikasi Bing Wallpaper akan dipasang sendiri dan secara automatik mengambil dan menetapkan kertas dinding desktop baru untuk anda. Anda akan melihat apa sahaja gambar yang muncul di laman utama Bing hari ini.

Aplikasi akan dilancarkan semasa anda memulakan PC anda dan memuat turun dan menetapkan gambar wallpaper desktop baru secara automatik setiap hari.

Untuk menukar kertas dinding anda, cari ikon Bing di kawasan pemberitahuan anda (baki sistem), klik dan gunakan pilihan "Ubah kertas dinding". Anda boleh menelusuri beberapa kertas dinding dengan cepat.

Anda juga dapat mengklik ikon ini untuk melihat penjelasan tentang apa foto itu — misalnya, ia akan memberitahu anda jenis binatang apa atau di mana lanskap difoto.

Orang telah menggunakan pelbagai alat pihak ketiga untuk menetapkan gambar Bing sebagai wallpaper desktop selama bertahun-tahun - walaupun di Linux! Sekarang, akhirnya, ada alat rasmi, disokong, mudah digunakan yang melakukannya untuk anda di Windows 10.

Sekiranya anda menyukai alat Bing Wallpaper, anda juga dapat memperoleh gambar baru di skrin kunci anda setiap hari dengan membiarkan ciri Spotlight Windows 10 yang disertakan diaktifkan. Kami telah mengesyorkan menonaktifkan Spotlight untuk menyingkirkan iklan pada masa lalu, tetapi Microsoft tidak menggunakan Windows Spotlight untuk mendorong iklan dalam beberapa waktu.