Cara Memulihkan Sandaran Imej Sistem pada Windows 7, 8 dan 10

Windows boleh membuat "sandaran imej sistem," yang pada dasarnya merupakan gambar cakera keras anda dan semua fail di dalamnya. Setelah mendapat sandaran imej sistem, anda dapat memulihkan sistem anda sama seperti ketika anda membuat sandaran, walaupun pemasangan anda rosak teruk atau hilang sepenuhnya.

Windows mengandungi banyak alat sandaran yang berbeza. Sebilangan besar orang sama sekali tidak mahu menggunakan ciri ini, dan hanya perlu membuat sandaran fail dengan Sejarah Fail atau alat sandaran fail lain. Tetapi peminat atau pentadbir sistem yang ingin membuat imej lengkap sistem pada satu ketika akan menghargai dan menggunakan sandaran imej sistem.

Sandaran Imej Sistem Anda Tidak Dapat Dipulihkan pada PC Lain

BERKAITAN: Cara Mengekstrak Fail Individu Dari Sandaran Imej Sistem Windows 7

Anda tidak dapat memulihkan sandaran imej sistem Windows pada PC lain. Pemasangan Windows anda terikat dengan perkakasan khusus PC anda, jadi ini hanya berfungsi untuk memulihkan komputer ke keadaan sebelumnya.

Walaupun anda tidak dapat memulihkan sandaran imej sistem pada PC lain, anda boleh mengekstrak fail individu dari sandaran imej sistem. Microsoft mengatakan bahawa tidak mungkin mengekstrak fail individu dari sandaran gambar sistem, dan mereka tidak menyediakan alat mudah untuk melakukannya - tetapi mereka hanya fail gambar VHD (cakera keras maya) standard yang boleh anda "pasang" dan salin fail dari menggunakan File Explorer atau Windows Explorer.

Pastikan untuk menyambungkan pemacu yang mengandungi sandaran imej sistem ke komputer anda sebelum meneruskan.

Cara Membuat Sandaran Imej Sistem

BERKAITAN: Cara Membuat Sandaran Imej Sistem pada Windows 7, 8, atau 10

Membuat sandaran imej sistem masih agak mudah. Pada Windows 7, ia disatukan dengan alat sandaran biasa. Pada Windows 8.1 dan 10, buka tetingkap sandaran Sejarah Fail di panel kawalan. Anda akan melihat pautan "Backup Imej Sistem", yang akan membuka alat "Backup and Restore (Windows 7)". Klik pautan "Buat gambar sistem" untuk membuat gambar sistem.

Ada kemungkinan besar cadangan imej sistem anda cukup besar, jadi anda ingin mempunyai pemacu besar untuk memasangnya. Pemacu keras USB luaran sangat sesuai.

Cara Memulihkan Sandaran Anda dari Panel Kawalan (Hanya Windows 7)

Sekiranya Windows masih berfungsi dengan baik, anda boleh melakukannya dengan betul dari desktop Windows. Walau bagaimanapun, pilihan ini nampaknya hanya ada pada Windows 7. Ia telah dikeluarkan di Windows 8, 8.1, dan 10.

Untuk melakukan ini, buka Panel Kawalan dan cari panel "Sandaran dan Pulihkan". Anda hanya boleh mencari "sandaran" di Panel Kawalan untuk mencarinya. Di bahagian bawah tetingkap, klik pautan "Pulihkan tetapan sistem atau komputer anda". Klik "Kaedah Pemulihan Lanjutan" di tetingkap yang muncul dan kemudian klik pautan "Gunakan gambar sistem yang anda buat sebelumnya untuk memulihkan komputer anda".

Cara Memulihkan Sandaran Anda Melalui Pilihan Permulaan Windows (7, 8, dan 10)

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pilihan Permulaan Lanjutan untuk Memperbaiki PC Windows 8 atau 10 Anda

Anda juga dapat memulihkan gambar anda dari menu pemulihan but khas. Ini adalah cara termudah untuk memulihkan gambar pada Windows 10 atau 8.1, kerana pilihan untuk memulihkan imej sistem tidak lagi tersedia dari desktop.

Pada Windows 10 atau 8.1, tahan kekunci "Shift" pada papan kekunci anda dan klik pilihan "Mulakan semula" di menu Mula atau layar Mula. Sekiranya komputer anda tidak dapat boot dengan betul, Windows akan boot secara automatik ke menu ini setelah boot yang gagal. Sekiranya tidak, malah pilihan permulaan itu sendiri rosak.

Komputer anda akan boot ke menu pemulihan khas. Klik jubin "Selesaikan Masalah", klik "Pilihan Lanjutan", dan kemudian klik "Pemulihan Imej Sistem."

Pada Windows 7, but semula komputer dan tekan kekunci "F8" semasa boot. Pilih pilihan "Perbaikan Komputer Anda" dan tekan Enter untuk masuk ke mod pemulihan.

Pilih susun atur papan kekunci anda ketika ditanya, dan kemudian pilih pilihan "Kembalikan komputer anda menggunakan gambar sistem yang anda buat sebelumnya" di tetingkap Pilihan Pemulihan Sistem. Pilih imej sistem dari pemacu yang disambungkan dan pergi ke seluruh sihir untuk memulihkannya.

Cara Memulihkan Sandaran Anda dengan Pemacu Pemulihan

BERKAITAN: Cara Membuat dan Menggunakan Pemacu Pemulihan atau Cakera Pembaikan Sistem pada Windows 8 atau 10

Sekiranya anda telah membuat pemacu pemulihan, anda juga boleh boot dari pemacu pemulihan dan memulihkan imej anda dari sana. Ini adalah satu-satunya cara untuk memulihkan gambar apabila Windows tidak dapat boot sama sekali, atau jika Windows tidak dipasang pada PC. Sekiranya anda belum membuat pemacu pemulihan, anda boleh membuat pemacu pemulihan pada PC Windows lain yang kini berfungsi dengan betul dan membawanya ke PC semasa anda.

Masukkan pemacu pemulihan dan but dari itu. Ini mungkin memerlukan mengubah urutan boot di BIOS komputer anda atau mengakses menu "peranti boot".

Pada Windows 10 atau 8.1, anda akan melihat pilihan yang sama seperti pilihan boot di atas. Cukup pilih Pilihan Lanjutan> Pemulihan Imej Sistem. Pada Windows 7, pilih pautan "Pemulihan Imej Sistem".

Cara Memulihkan Sandaran Anda dari Media Pemasangan Windows

BERKAITAN: Tempat memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO Secara Sah

Sekiranya anda mempunyai cakera pemasangan Windows atau pemacu kilat yang terletak di sekitar, anda boleh boot daripadanya dan memulihkan imej sistem. Ini akan berfungsi walaupun Windows tidak dipasang pada PC pada masa ini. Sekiranya anda tidak mempunyai media pemasangan yang terdapat di sekitar, anda boleh membuat pemacu USB atau DVD pemasang Windows pada PC Windows yang lain dan membawanya ke PC semasa anda.

Boot dari media pemasangan Windows seperti yang anda lakukan pemulihan pemulihan di atas. Sama seperti jika anda melakukan boot dari pemacu pemulihan, ini mungkin memerlukan mengubah urutan boot di BIOS komputer anda atau mengakses menu "boot device".

Apa sahaja jenis cakera pemasangan yang anda gunakan, buka beberapa skrin pertama sehingga anda mencapai skrin dengan butang "Pasang sekarang". Abaikan butang itu dan klik pautan "Perbaiki komputer anda" di sudut kiri bawah tetingkap untuk mengakses alat pembaikan sistem yang sama yang anda akses dari pemacu pemulihan atau dari menu but di atas.

Imej sistem adalah cara yang sangat berguna untuk memulihkan seluruh PC anda sama seperti ketika anda membuat sandaran, walaupun ia bukan untuk semua orang. Itu bukan untuk kebanyakan pengguna Windows - sebab itulah Microsoft malah mencuba membuang pilihan ini pada versi pengembangan Windows 8.1 sebelum menyerah pada tekanan dari peminat dan memulihkan ciri tersebut.

Kredit Gambar: daryl_mitchell di Flickr