Apakah Ralat Permintaan Buruk 400 (dan Bagaimana Saya Boleh Memperbaikinya)?

Kesalahan 400 Permintaan Buruk berlaku apabila permintaan yang dihantar ke pelayan laman web salah atau rosak, dan pelayan yang menerima permintaan itu tidak dapat memahaminya. Kadang-kadang, masalahnya ada di laman web itu sendiri, dan tidak banyak yang dapat anda lakukan mengenai perkara itu. Tetapi selalunya, masalahnya adalah yang mungkin dapat anda selesaikan — mungkin anda salah mengetik alamatnya, atau mungkin cache penyemak imbas anda menimbulkan masalah. Berikut adalah beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba.

Apakah Kesalahan 400 Permintaan Buruk?

Kesalahan 400 Permintaan Buruk berlaku apabila pelayan tidak dapat memahami permintaan yang dibuat daripadanya. Ia dipanggil ralat 400 kerana itulah kod status HTTP yang digunakan pelayan web untuk menggambarkan kesalahan seperti itu.

Kesalahan 400 Permintaan Buruk boleh berlaku kerana terdapat ralat sederhana dalam permintaan. Mungkin anda telah salah menaip URL dan pelayan tidak dapat mengembalikan Ralat 404, atas sebab tertentu. Atau mungkin penyemak imbas web anda cuba menggunakan kuki yang sudah luput atau tidak sah. Beberapa pelayan yang tidak dikonfigurasi dengan betul juga dapat membuang 400 kesalahan dan bukannya kesalahan yang lebih bermanfaat dalam beberapa situasi. Contohnya, apabila anda cuba memuat naik fail yang terlalu besar ke beberapa laman web, anda mungkin mendapat ralat 400 dan bukannya kesalahan yang memberitahu anda tentang ukuran fail maksimum.

Sama seperti kesalahan 404 dan kesalahan 502, pereka laman web dapat menyesuaikan rupa ralat 400. Jadi, anda mungkin melihat 400 halaman yang berbeza di laman web yang berbeza. Laman web mungkin juga menggunakan nama yang sedikit berbeza untuk ralat ini. Contohnya, anda mungkin melihat perkara seperti:

  • 400 Permintaan Buruk
  • 400 - Permintaan buruk. Permintaan tidak dapat difahami oleh pelayan kerana sintaksis yang salah. Pelanggan tidak boleh mengulangi permintaan tanpa pengubahsuaian
  • Permintaan Buruk - URL tidak sah
  • Permintaan buruk. Penyemak imbas anda menghantar permintaan yang tidak dapat difahami oleh pelayan ini
  • Ralat HTTP 400. Nama hos permintaan tidak sah
  • Permintaan Buruk: Ralat 400
  • Ralat HTTP 400 - Permintaan Buruk

Selalunya, anda boleh melakukan sesuatu untuk memperbaiki kesalahan 400, tetapi mengetahui dengan tepat apa yang boleh mencabar kerana sifat ralat yang tidak jelas. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Muat semula Halaman

Menyegarkan halaman sentiasa bernilai. Berkali-kali ralat 400 bersifat sementara, dan penyegaran sederhana mungkin boleh dilakukan. Sebilangan besar penyemak imbas menggunakan kunci F5 untuk memuat semula, dan juga menyediakan butang Refresh di suatu tempat di bar alamat. Masalahnya tidak selalu menyelesaikan masalah, tetapi hanya perlu beberapa saat untuk mencuba.

Semak Alamatnya

Sebab yang paling biasa untuk kesalahan 400 adalah URL yang salah taip. Sekiranya anda sendiri menaip URL ke kotak alamat anda, kemungkinan anda salah taip. Sekiranya anda mengklik pautan di laman web lain dan ditunjukkan ralat 404, kemungkinan juga pautan itu salah taip pada halaman pautan. Periksa alamatnya dan lihat apakah anda melihat kesalahan yang jelas. Juga, periksa simbol khas dalam URL, terutama yang tidak sering anda lihat di URL.

Lakukan Pencarian

Sekiranya URL yang anda cuba capai bersifat deskriptif (atau jika anda mengetahui secara kasar nama artikel atau halaman yang anda harapkan), anda boleh menggunakan kata kunci di alamat untuk mencari di laman web. Dalam contoh di bawah, anda tidak dapat benar-benar mengetahui dari URL itu sendiri jika ada yang tersalah taip, tetapi anda dapat melihat beberapa perkataan dari nama artikel.

Dengan pengetahuan itu, anda boleh melakukan carian di laman web dengan kata kunci yang berkaitan.

Itu akan membawa anda ke halaman yang betul.

Penyelesaian yang sama juga berfungsi jika laman web yang anda cuba capai mengubah URL untuk beberapa sebab dan tidak mengalihkan alamat lama ke yang baru.

Dan jika laman web yang anda gunakan tidak mempunyai kotak cariannya sendiri, anda selalu boleh menggunakan Google (atau mesin carian apa sahaja yang anda suka). Cukup gunakan operator "laman web:" untuk mencari kata kunci hanya di laman web yang berkenaan.

Dalam gambar di bawah, kami menggunakan Google dan frasa carian "site: howtogeek.com focal length" untuk mencari hanya di laman web howtogeek.com untuk kata kunci.

Kosongkan Cookie dan Cache Penyemak Imbas Anda

Banyak laman web (termasuk Google dan YouTube) melaporkan kesalahan 400 kerana kuki yang mereka baca rosak atau terlalu lama. Beberapa pelanjutan penyemak imbas juga dapat mengubah kuki anda dan menyebabkan 400 kesalahan. Mungkin juga penyemak imbas anda telah mencache versi halaman yang rosak yang ingin anda buka.

Untuk menguji kemungkinan ini, anda mesti membersihkan cache dan kuki penyemak imbas anda. Mengosongkan cache tidak akan banyak mempengaruhi pengalaman menyemak imbas anda, tetapi beberapa laman web mungkin memerlukan beberapa saat untuk dimuat kerana mereka memuat turun semula semua data yang disimpan sebelumnya. Mengosongkan kuki bermaksud anda perlu log masuk semula ke kebanyakan laman web.

Untuk mengosongkan cache di penyemak imbas anda, anda dapat mengikuti panduan lengkap ini yang akan mengajar anda cara membersihkan cache di semua penyemak imbas desktop dan mudah alih yang popular.

BERKAITAN: Cara Menghapus Sejarah Anda di Penyemak Imbas Mana-mana

Lenyapkan DNS Anda

Komputer anda mungkin menyimpan rekod DNS usang yang menyebabkan kesalahan. Pembuangan data DNS anda dengan mudah mungkin dapat menyelesaikan masalah. Ia mudah dilakukan dan tidak akan menimbulkan masalah untuk dicuba. Kami mempunyai panduan lengkap mengenai cara menetapkan semula cache DNS anda pada Windows dan macOS.

BERKAITAN: Apa itu DNS, dan Haruskah Saya Menggunakan Pelayan DNS Lain?

Periksa Saiz Fail

Sekiranya anda memuat naik fail ke laman web dan ketika itulah anda mendapat ralat 400, kemungkinan besar failnya terlalu besar. Cuba muat naik fail yang lebih kecil untuk mengesahkan jika ini menyebabkan masalah.

Cuba Laman Web Lain

Sekiranya anda telah berusaha untuk membuka satu laman web dan mendapat 400 kesalahan, anda harus cuba membuka laman web lain untuk melihat apakah masalah itu berlanjutan. Sekiranya berlaku, mungkin masalah dengan komputer atau peralatan rangkaian anda daripada laman web yang ingin anda buka.

Mulakan semula Komputer dan Peralatan Lain

Penyelesaian ini sangat sukar, tetapi menghidupkan semula komputer anda dan terutama peralatan rangkaian anda (penghala, modem) adalah cara biasa untuk menghilangkan banyak kesilapan pelayan.

Hubungi Laman Web

Sekiranya anda telah mencuba semua penyelesaian dan ralat itu tidak hilang, maka laman web itu sendiri mungkin menghadapi masalah. Cuba hubungi laman web melalui halaman hubungi kami (jika itu berfungsi) atau melalui media sosial. Kemungkinannya, mereka sudah menyedari masalah itu dan berusaha menyelesaikannya.