Cara Menukar Lokasi Folder Muat turun Chrome

Secara lalai, Chrome memuat turun fail ke folder "Muat turun" di akaun pengguna anda. Sekiranya anda lebih suka menyimpannya ke lokasi lain, anda boleh menukar lokasi folder muat turun Chrome dengan mudah.

Klik butang menu Chrome (tiga bar mendatar) di sudut kanan atas tetingkap Chrome dan pilih "Tetapan" dari menu drop-down.

Skrin "Tetapan" dipaparkan pada tab baru.

Tatal ke bawah ke bawah layar "Tetapan" dan klik pautan "Tunjukkan tetapan lanjutan".

Kami akan menyediakan folder lalai baru sebagai lokasi di mana Chrome menyimpan fail yang dimuat turun. Namun, anda boleh meminta Chrome meminta anda setiap kali memilih lokasi folder muat turun. Untuk melakukan ini, pilih kotak centang "Tanya di mana untuk menyimpan setiap fail sebelum memuat turun" sehingga ada tanda centang di dalam kotak.

Untuk mengubah lokasi folder muat turun, klik "Ubah" di sebelah kanan kotak edit "Muat turun lokasi".

Pada kotak dialog "Browse For Folder", arahkan ke folder di mana anda ingin menyimpan folder secara lalai dan klik "OK".

Laluan ke folder yang dipilih dipaparkan di kotak edit "Lokasi muat turun". Lokasi ini dipaparkan di "Simpan Sebagai" sebagai lokasi default, jika Anda telah memilih kotak centang "Tanya di mana untuk menyimpan setiap file sebelum memuat turun". Klik butang "X" pada tab "Tetapan" untuk menutupnya.

Terdapat tindakan tambahan yang boleh anda lakukan semasa memuat turun. Untuk membuka senarai "Muat turun", tekan "Ctrl + J" atau pilih "Muat turun" dari menu Chrome (3 bar mendatar) di sudut kanan atas tetingkap. Anda juga dapat memasukkan "chrome: // download" di Omnibox (kotak alamat) dan tekan "Enter".

Fail yang dimuat turun disenaraikan mengikut urutan paling terkini hingga paling lama. Untuk membuang item dari senarai "Muat turun", klik pautan "Alih keluar dari senarai" di bawah item tersebut.

Untuk membuka folder yang mengandungi salah satu fail yang dimuat turun, klik pautan "Tunjukkan dalam folder" di bawah item tersebut.

Setelah memuat turun fail, anda dapat memindahkannya dengan cepat dan mudah ke lokasi lain dengan menyeret dan melepaskannya dari senarai "Muat turun" di Chrome ke folder di Penjelajah Fail atau penyemak imbas fail lain yang anda gunakan.

PETUA: Adalah idea yang baik untuk membersihkan senarai fail yang anda muat turun sekali-sekala sehingga mencari fail dalam senarai tidak terlalu sukar.