Cara Memasang LineageOS pada Android

Sekiranya anda telah mempertimbangkan untuk memberikan kehidupan baru pada telefon anda dengan ROM tersuai, LineageOS adalah salah satu yang paling popular yang ada sekarang. Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai memancarkan ROM ini ke telefon anda.

Langkah Sifar: Pastikan Peranti Anda (dan Komputer) Sudah Sedia

Sebelum anda terlalu bersemangat dan mula melemparkan barang ke baris arahan, pertama-tama anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk memulakannya - termasuk sama ada telefon anda sudah siap untuk menggunakan ROM.

Jadi, perkara pertama yang pertama: adakah telefon anda serasi? Anda perlu memastikan terdapat susunan Lineage yang direka khas untuk telefon anda. Cukup pergi ke halaman muat turun Lineage, pilih pengeluar telefon anda, dan kemudian cari model anda. Sekiranya ada, anda beruntung: Lineage menyokong telefon anda.

Perlu disebutkan bahawa mungkin memerlukan sedikit kajian sekiranya terdapat banyak varian telefon anda — seperti ada pada kebanyakan model Samsung Galaxy. Sekiranya demikian, anda pasti ingin memastikan nama kod telefon bimbit dan maklumat pemproses sesuai dengan telefon anda. Anda boleh mendapatkan maklumat tersebut di halaman muat turun Lineage untuk telefon anda.

Setelah anda mengesahkan bahawa Lineage benar-benar mempunyai kelebihan untuk telefon anda, anda perlu memastikan komputer anda mempunyai semua yang diperlukan untuk membawa anda ke mana anda mesti pergi: ADB dan Fastboot. Kami mempunyai panduan yang sangat baik untuk memulakan ADB, jadi itu pasti disyorkan membaca sebelum anda memulakan.

BERKAITAN: Cara Memasang dan Menggunakan ADB, Utiliti Jambatan Debug Android

Dengan semua itu, ada satu perkara terakhir yang perlu anda lakukan sebelum anda dapat memuat turun Lineage ke telefon anda: pemuat but yang tidak dikunci atau penyelesaian yang serasi. Ini mungkin merupakan bahagian yang paling sukar dari keseluruhan proses (bergantung pada model telefon anda yang tertentu), kerana sangat sukar untuk mengetahui langkah-langkah keselamatan yang berlaku di banyak telefon.

Sekiranya telefon anda menyokong buka kunci bootloader, itulah cara termudah untuk melakukannya, dan panduan ini beroperasi dengan anggapan bahawa telefon anda menyokong ciri ini. Sekiranya tidak, seperti kebanyakan peranti Samsung, diperlukan lebih banyak kajian mengenai model tertentu anda.

Dengan persediaan anda selesai, anda sudah bersedia untuk berkelip.

Langkah Pertama: Kumpulkan Muat turun anda dan Aktifkan Mod Pembangun

Anda akan memerlukan beberapa alat, dan sebaiknya teruskan dan kumpulkan semuanya sekarang. Inilah senarai:

  • TWRP:  Pemulihan tersuai. Ini adalah pilihan paling popular di luar sana sekarang, dan ia tersedia untuk banyak telefon yang berbeza. Anda memerlukannya untuk memaparkan semuanya.
  • Lineage OS:  Sistem operasi sebenar.
  • GApps (pilihan):  Sekiranya anda menginginkan semua Googleyness yang disertakan dengan Android, anda perlu menyediakan pakej GApps (Google Apps) untuk dilancarkan. Kami akan membincangkan lebih lanjut mengenai perkara di bawah.
  • Fail SU (pilihan):  Sekiranya anda mahukan akses root, anda perlu mem-flash ini.

Sangat berguna untuk memuat turun semua fail ini ke lokasi yang sama — lebih disukai dengan fail ADB dan Fastboot anda sekiranya anda tidak meluangkan masa untuk memasangnya di PATH sistem anda.

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai apa yang dilakukan setiap perkara, mengapa anda memerlukannya, dan cara mengambil yang betul untuk telefon anda.

Muat turun Projek Pemulihan Team Win (TWRP)

TWRP adalah pemulihan tersuai yang pada dasarnya diperlukan sebelum anda dapat melakukan flash Lineage (atau pakej khusus lain).

Untuk mengambilnya, pergi ke laman utama TWRP, dan kemudian klik pautan "Peranti".

Taipkan nama model telefon anda. Pastikan untuk memberi perhatian di sini — mungkin ada peranti dengan nama yang serupa, dan anda ingin memastikan anda berada di sana dengan betul. Contoh kes: Nexus dan Nexus 5x. Dua telefon yang berbeza, dua pemulihan yang berbeza.

Setelah memilih telefon anda, tatal ke bawah halaman ke bahagian "Muat turun Pautan", dan kemudian klik pautan yang sesuai untuk wilayah anda.

Dari sana, klik pautan untuk versi terbaru.

Ini membuka halaman baru, di mana anda akan mengklik butang "Muat turun twrp-xxximg" untuk mula memuat turun fail.

Muat turun Binaan Keturunan Anda

Oleh kerana anda telah menjelajahi laman web Lineage untuk telefon khusus anda, anda sudah menyelesaikan separuh pekerjaan di sini — ambil muat turun terbaru dan anda sudah bersedia untuk melancarkannya.

Perhatikan versi Lineage mana, kerana anda memerlukan maklumat tersebut jika anda berencana untuk mem-flash Google Apps

Muat turun Google Apps (Pilihan)

Sekiranya anda ingin mengatur telefon anda dengan akaun Google anda, memiliki akses ke Play Store, dan menggunakan semua fitur lain yang membuat Android seperti apa dan apa yang biasa anda lakukan, anda akan memerlukan Google Apps.

Pergi ke halaman muat turun GApps dan pilih versi Lineage di mana anda akan memasangnya - kemungkinan 15.1 atau 14.1. Klik pautan OpenGApps untuk versi yang berkenaan.

Dari sana, anda akan mendapat banyak pilihan: Platform, Android, dan Varian. Perkara paling penting untuk dicapai di sini ialah Platform. Versi GApps yang anda flash mesti sepadan dengan pemproses telefon anda! Sekiranya anda tidak pasti versi telefon yang anda jalankan, anda mesti melihat spesifikasinya. GSMArena adalah tempat yang baik untuk bermula.

Setelah anda mengesahkan versi platform, dua yang lain akan mudah. Versi Android harus dipilih dengan tepat, jadi sahkan sahaja. Dan untuk variannya - ini adalah jumlah barang yang disertakan dalam pakej. Nano dipilih secara lalai, tetapi kami mengesyorkan pergi dengan Mikro atau lebih besar — ​​gunakan dengan Penuh jika anda mahukan pengalaman seperti stok.

Setelah semuanya dipilih, ketik butang muat turun dan simpan failnya.

Muat turun SU (Pilihan)

Akhirnya, jika anda mahukan akses root setelah anda menyalin Lineage, anda perlu mengambil fail SU yang sesuai dari sini. Pilih versi yang sesuai dengan seni bina telefon anda (yang mungkin anda fikirkan semasa memuat turun GApps) dan versi Lineage.

Catatan : Belum ada fail SU untuk Lineage 15.1.

Dayakan Mod Pembangun dan Penyahpepijatan USB

Dengan semua muat turun anda disimpan dan siap digunakan, anda perlu mengaktifkan Mod Pembangun dan Debugging USB di telefon anda.

Kami mempunyai panduan lengkap mengenai cara melakukan ini, tetapi inilah yang cepat dan kotor: buka bahagian Perihal telefon anda, cari Nombor Binaan, kemudian ketik nombornya tujuh kali. Ini membolehkan menu Mod Pembangun.

BERKAITAN: Cara Mengakses Pilihan Pembangun dan Aktifkan USB Debugging di Android

Lompat ke menu baru ini, dan kemudian aktifkan pilihan "Android Debugging". Perhatikan bahawa jika anda menggunakan peranti Android yang lebih baru, Anda juga harus mengaktifkan fitur "OEM Unlocking"

Langkah Kedua: Buka kunci Bootloader

Setelah semua yang anda muat turun, aktifkan dan siap sedia, sudah tiba masanya untuk memulakan perniagaan.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuka kunci bootloader telefon anda. Kami sangat mengesyorkan menyandarkan telefon anda sebelum melakukan ini.

Apabila anda sudah siap, sambungkan telefon anda ke komputer anda melalui USB, dan kemudian arahkan ke folder tempat fail ADB dan Fastboot anda disimpan. Anda perlu membuka tetingkap Prompt Perintah atau PowerShell ke folder ini. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan Shift-klik kanan folder dan pilih perintah "Open PowerShell Window here".

Setelah dibuka, anda harus memastikan peranti anda disambungkan dengan betul. Ketik adb devices pada prompt dan kemudian tekan Enter. Ia mesti mengembalikan peranti anda dalam senarai peranti yang dilampirkan.

Sekiranya anda belum pernah menggunakan ADB sebelumnya, perhatikan telefon anda. Ia harus mempunyai kotak dialog yang meminta izin untuk memberikan akses ADB. Tandakan kotak "Sentiasa Benarkan Dari Komputer Ini", dan kemudian ketuk butang "OK".

Sekiranya adb menendang "tidak disetujui" pada kali pertama, cuba lagi sekarang kerana anda telah membenarkan akses di telefon anda. Ia mesti menunjukkan "peranti" - ini bermaksud ia disambungkan.

Sekarang, ketik perintah berikut dan tekan Enter:

adb reboot bootloader

Telefon harus reboot ke bootloader. Setelah selesai reboot, ketik perintah berikut dan tekan Enter untuk membuka kunci bootloader:

fastboot oem unlock

Catatan: Ini akan menetapkan semula telefon anda secara kilang, jadi pastikan anda telah menyandarkannya terlebih dahulu!

Anda perlu mengesahkan di telefon anda dengan menggunakan butang kelantangan dan kuasa. Gunakan butang naikkan volume untuk memilih pilihan "Ya", dan kemudian tekan butang daya untuk mengesahkan.

Dengan bootloader tidak terkunci, anda kini bersedia untuk melakukan flash pemulihan.

Langkah Ketiga: Flash TWRP

Perisian perlu mengambil masa beberapa minit. Apabila ia selesai, anda sudah bersedia untuk men-flash TWRP. Dengan prompt arahan atau tetingkap PowerShell terbuka di folder tempat anda menyimpan TWRP, ketik perintah berikut dan tekan Enter:

fastboot flash recovery 

Sudah tentu, anda akan menukar untuk memadankan fail anda — sebagai contoh, saya adalah twrp-3.2.1-1-hammerhead.img Jadi arahan penuh untuk saya adalah  fastboot flash recovery twrp-3.2.1-1-hammerhead.img.

Langkah ini hanya memerlukan beberapa saat.

Langkah Keempat: Tetapkan semula / Lap partition

Seterusnya, anda perlu melancarkan pemulihan yang baru sahaja anda buat. Dengan menggunakan rocker volume telefon untuk menavigasi menu, cari pilihan "Recovery Mode". Tekan butang kuasa untuk memasuki pemulihan.

TWRP tidak perlu lama untuk dilancarkan buat pertama kalinya. Setelah dilancarkan, anda perlu meluncur untuk memasuki skrin pemulihan. Pada layar itu, ketuk butang "Lap", lalu ketuk butang "Lap Lanjutan".

Tandakan pilihan Sistem, Data, dan Cache, dan kemudian sapu slaid di bahagian bawah untuk memulakan penghapusan.

Beri masa untuk melakukan perkara itu, dan kemudian but semula sistem menggunakan butang di bahagian bawah.

Langkah Lima: Keturunan Flash, GApps, dan SU

Setelah reboot, dan apabila telefon anda pulih, anda perlu kembali ke tetingkap Prompt Perintah atau PowerShell di komputer anda. Taipkan arahan berikut dan tekan Enter:

adb push  /sdcard

Perhatikan bahawa "sdcard" adalah yang dipanggil Android sebagai penyimpanan tempatan. Anda tidak memerlukan kad SD yang sebenarnya di telefon anda untuk ini.

Ini menyalin muat turun Lineage anda ke storan tempatan telefon untuk berkelip. Sekiranya anda mempunyai GApps dan SU, anda juga perlu memindahkannya sekarang, menggunakan perintah yang sama, tetapi ganti fail tersebut.

adb push  /sdcard
adb push  /sdcard

Secara keseluruhan, anda seharusnya memindahkan tiga fail ke simpanan telefon anda (dengan andaian anda memasang GApps dan SU). Setelah selesai, ambil semula telefon anda. Pertama, ketik butang "Pasang", dan kemudian pilih muat turun Keturunan anda. Ini  mesti menjadi perkara pertama dalam barisan!

 

Setelah dipilih, ketuk butang "Tambah lebih banyak zip", dan kemudian pilih GApps. Ulangi proses untuk SU. Apabila anda memilih semuanya, pastikan bahagian teratas berbunyi "3 daripada maksimum 10 Fail dalam barisan."

Catatan: GApps perlu dipasang sebelum boot pertama, jadi jika anda tidak memakainya sekarang, anda harus memulakannya semula.

Dengan ketiga-tiga fail yang dipilih, leret untuk mem-flash semuanya. Ini akan memakan masa sedikit, jadi pantau saja untuk memastikan tidak ada kesalahan.

Langkah Enam: Boot dan Siapkan

Setelah denyar selesai, anda perlu but semula telefon anda sekali lagi.

But pertama mungkin memerlukan sedikit masa, tetapi apabila sudah berjalan, anda akan menyiapkannya seperti telefon Android lain. Tahniah, anda kini menjalankan OS Lineage!