Cara Menggunakan Penjelajahan Peribadi Safari pada iPhone atau iPad

Kadang kala, anda ingin menyemak laman web tanpa meninggalkan catatan di iPhone atau iPad anda. Nasib baik, Safari merangkumi mod Penyemakan Imbas Peribadi hanya untuk tujuan ini. Inilah cara menggunakannya.

Apakah Mod Penyemakan Imbas Peribadi?

Semasa menggunakan mod Penyemakan Imbas Peribadi di iPhone atau iPad anda, Safari tidak akan menyimpan sejarah penyemakan imbas anda, maklumat borang IsiOtomatik, perubahan pada kuki, dan carian terkini semasa anda menutup setiap tetingkap Penyemakan Imbas Peribadi.

Walau bagaimanapun, mod Penjelajahan Peribadi tidak melindungi sejarah penyemakan imbas anda dari host rangkaian anda (seperti perniagaan atau sekolah anda), ISP anda, atau laman web yang mungkin menggunakan alamat IP anda untuk melacak anda di seluruh laman web.

BERKAITAN: Laman Web Banyak Cara Menjejak Anda Dalam Talian

Cara Menggunakan Mod Penyemakan Imbas Peribadi di iPhone

Pertama, buka Safari. Sekiranya anda tidak melihat bar alat di bahagian bawah skrin, ketuk sekali untuk mengungkapkannya. Kemudian ketik butang "New Window". Nampaknya dua kotak saling bertindih.

Anda akan melihat skrin pengurusan tetingkap dengan senarai gambar kecil yang mewakili semua tetingkap penyemak imbas terbuka anda. Pada skrin ini, ketuk butang "Peribadi" di sudut kiri bawah.

Mod Penyemakan Imbas Peribadi kini diaktifkan. Ketuk butang tambah (+) di bahagian bawah skrin untuk membuka tetingkap Peribadi baru.

Dari sana, anda boleh memasukkan alamat yang anda mahukan di bar di bahagian atas atau menavigasi dengan mengetuk kegemaran anda. Dalam mod Peribadi, anda boleh menggunakan Safari seperti biasa, tetapi ia tidak akan menyimpan rekod tempatan tentang apa yang anda lakukan.

Setelah selesai dan ingin keluar dari mod Penjelajahan Peribadi, ketuk butang "Jendela Baru" sekali lagi, kemudian ketuk butang "Peribadi" di sudut kiri bawah. Anda akan beralih kembali ke mod bukan Peribadi.

Perlu diingat bahawa beralih kembali tidak menutup tetingkap Penyemakan Imbas Peribadi anda. Untuk menyingkirkan tetingkap Penyemakan Imbas Peribadi anda, anda perlu mengaktifkan mod Penyemak Imbas Peribadi sekali lagi dan klik "X" di sudut kiri atas setiap lakaran kecil tetingkap sehingga semuanya hilang.

Cara Menggunakan Mod Penjelajahan Peribadi di iPad

Penyemakan imbas peribadi di iPad berfungsi sama seperti pada iPhone, tetapi butang yang membolehkannya berada di lokasi yang berlainan di layar. Untuk mengaktifkan Penyemakan Imbas Peribadi, mulakan Safari terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak melihat bar alat di bahagian atas skrin, ketuk di mana sahaja sekali untuk mendedahkannya. Kemudian ketik butang "New Window" di sudut kanan atas.

Pada skrin pengurusan tetingkap Safari, ketuk butang "Peribadi" di sudut kanan atas.

Setelah Mod Persendirian diaktifkan, ketuk butang tambah (+) di bar alat untuk menambah tetingkap baru. Dari sana, anda boleh mengendalikan Safari seperti biasa.

Sekiranya anda ingin keluar dari Penjelajahan Peribadi di iPad, ketuk tetingkap butang baru sekali lagi (dua segi empat yang bertindih) dan ketuk "Peribadi."

Tetapi ketahuilah: jika anda baru saja keluar dari mod Peribadi, Safari akan membiarkan tetingkap Peribadi anda terbuka di latar belakang sehingga anda melancarkan mod Penyemakan Imbas lagi. Sekiranya anda ingin menyingkirkan semua tetingkap Penyemak Imbas Peribadi anda, beralih kembali ke mod Peribadi, ketuk butang Tetingkap Baru, dan tutup setiap tetingkap dengan “X” kecil di sudut setiap lakaran kecil. Selamat melayari!