Mengapa Pemacu yang Boleh Dilepaskan Masih Menggunakan FAT32 Bukannya NTFS?

Windows XP Microsoft mula menggunakan sistem fail NTFS secara lalai untuk pemacu dalamannya pada tahun 2001. Sekarang 17 tahun kemudian, jadi mengapa pemacu denyar USB, kad SD, dan pemacu boleh alih lain masih menggunakan FAT32?

Ini bukan kesalahan yang dibuat oleh pengeluar. Walaupun anda dapat memformat pemacu ini dengan sistem fail yang berbeza seperti NTFS, anda mungkin ingin membiarkannya diformat dengan FAT32.

Masalah Dengan FAT32 (atau Mengapa Microsoft Membuat NTFS)

Microsoft mencipta NTFS untuk memperbaiki FAT32 dengan pelbagai cara. Untuk memahami mengapa Windows menggunakan NTFS, kita harus melihat masalah dengan FAT32 dan bagaimana NTFS memperbaikinya:

  • FAT32 hanya menyokong fail individu bersaiz hingga 4GB dan ukuran hingga 2 TB. Sebagai contoh, jika anda mempunyai fail video yang berukuran lebih dari 4GB, anda tidak dapat menyimpannya pada sistem fail FAT32. jika anda mempunyai pemacu 3TB, anda tidak dapat memformatnya sebagai partisi FAT32 tunggal. NTFS mempunyai had teori yang jauh lebih tinggi.
  • FAT32 bukan sistem fail jurnal, yang bermaksud bahawa kerosakan sistem fail dapat berlaku dengan lebih mudah. Dengan NTFS, perubahan dicatat ke "jurnal" pada pemacu sebelum ia benar-benar dibuat. Sekiranya komputer kehilangan kuasa di tengah-tengah fail yang sedang ditulis, sistem tidak memerlukan operasi scandisk yang lama untuk pulih.
  • FAT32 tidak menyokong kebenaran fail. Dengan NTFS, kebenaran fail memungkinkan peningkatan keselamatan. Fail sistem boleh dibuat hanya baca sehingga program khas tidak dapat menyentuhnya, pengguna dapat dicegah melihat data pengguna lain, dan sebagainya.

Seperti yang kita lihat, ada sebab yang sangat baik mengapa Windows menggunakan NTFS untuk partition sistem. NTFS lebih selamat, kukuh, dan menyokong saiz dan pemacu fail yang lebih besar.

Tetapi Ini Bukan Masalah Pada Pemacu yang Boleh Dilepaskan

Sudah tentu, tiada satu pun alasan di atas yang menjadi masalah pada stik USB dan kad SD. Inilah sebabnya:

  • Stik USB atau kad SD anda pasti berukuran kurang dari 2 TB, jadi anda tidak perlu risau tentang had atasnya. Anda mungkin sekali-sekala ingin menyalin fail yang berukuran lebih dari 4GB ke pemacu - itulah situasi di mana anda mungkin mahu memformat pemacu sebagai NTFS.
  • Pemacu yang boleh ditanggalkan anda tidak memerlukan penjurnalan seperti pemacu sistem. Sebenarnya, jurnal hanya boleh menghasilkan penulisan tambahan yang dapat mengurangkan jangka hayat memori flash pemacu.
  • Peranti tidak memerlukan kebenaran fail. Sebenarnya, ini boleh menyebabkan masalah ketika memindahkan peranti yang boleh ditanggalkan antara mesin yang berbeza. Sebagai contoh, fail mungkin diset agar hanya dapat diakses oleh nombor ID pengguna tertentu. Ini akan berfungsi dengan baik jika pemacu berada di dalam komputer anda. Namun, jika ini adalah cakera keras yang boleh ditanggalkan yang anda pindahkan ke komputer lain, sesiapa sahaja yang mempunyai ID pengguna di komputer lain boleh mengakses fail tersebut. Dalam kes ini, kebenaran fail tidak benar-benar menambahkan keselamatan - hanya kerumitan tambahan.

BERKAITAN: Cara Menukar Hard Drive atau Flash Drive dari FAT32 ke NTFS Format

Tidak ada alasan untuk menggunakan NTFS pada stik USB dan kad SD - melainkan anda memerlukan sokongan untuk fail berukuran lebih dari 4GB. Sekiranya demikian, anda pasti mahu menukar atau memformat semula pemacu dengan sistem fail NTFS itu.

Sudah tentu, anda kini boleh membeli cakera keras dengan ruang simpanan 3 TB atau lebih. Ini mungkin akan diformat sebagai NTFS sehingga mereka dapat menggunakan jumlah penyimpanan penuh pada satu partisi.

Keserasian

Keserasian mungkin merupakan sebab utama mengapa anda mungkin mahu menggunakan sistem fail FAT32 pada pemacu denyar USB atau kad SD anda. Walaupun versi moden Windows kembali ke Windows XP akan menyokong NTFS, peranti lain yang anda gunakan mungkin tidak begitu menampung.

  • Mac : Mac OS X kini mempunyai sokongan baca penuh untuk pemacu NTFS, tetapi Mac tidak dapat menulis ke pemacu NTFS secara lalai. Ini memerlukan perisian atau tweak tambahan.
  • Linux : Sistem Linux kini merangkumi sokongan membaca / menulis padat untuk pemacu NTFS, walaupun ini tidak berfungsi dengan baik selama bertahun-tahun.
  • Pemain DVD, TV Pintar, Pencetak, Kamera Digital, Pemain Media, Telefon Pintar, Apa sahaja Dengan Port USB atau Slot Kad SD : Di sinilah ia mula menjadi rumit. Banyak, banyak peranti mempunyai port USB atau slot kad SD. Semua peranti ini akan dirancang untuk berfungsi dengan sistem fail FAT32, jadi mereka akan "hanya berfungsi" dan dapat membaca fail anda selama anda menggunakan FAT32. Beberapa peranti akan berfungsi dengan NTFS, tetapi anda tidak boleh bergantung padanya - sebenarnya, anda mungkin menganggap bahawa kebanyakan peranti hanya dapat membaca FAT32, bukan NTFS.

Inilah sebabnya mengapa anda benar-benar mahu menggunakan FAT32 pada pemacu yang boleh ditanggalkan, jadi anda boleh menggunakannya dengan hampir semua peranti. Tidak banyak yang dapat diperoleh daripada menggunakan NTFS pada USB stick, selain sokongan untuk fail berukuran lebih dari 4GB.

Walaupun Windows juga menawarkan sistem fail bernama exFAT, sistem fail ini berbeza dan tidak disokong secara meluas seperti FAT32.

Pada akhirnya, yang mungkin anda mahu lakukan ialah membiarkan pemacu diformat dengan sistem fail yang disertakan. Kad SD atau tongkat USB itu mungkin diformat dengan FAT32 - tidak mengapa, ia adalah sistem fail terbaik untuknya. Sekiranya anda mengambil pemacu luaran 3 TB dan ia diformat dengan NTFS, itu juga baik.

Kredit Imej: Terry Johnston di Flickr