Cara Melihat Data EXIF ​​Imej di Windows dan macOS

Sekiranya anda ingin mencari lebih banyak maklumat mengenai foto yang anda ambil, seperti kapan tepatnya gambar itu diambil dan pada kamera apa, ada cara cepat untuk mencari data EXIF ​​di Windows dan macOS.

Apakah Data EXIF?

Semasa anda mengambil gambar dengan kamera anda, gambar itu sendiri bukanlah satu-satunya perkara yang dirakam. Maklumat lain seperti tarikh, waktu, model kamera, dan sejumlah tetapan kamera lain juga ditangkap dan disimpan di dalam fail gambar.

BERKAITAN: Apa itu Data EXIF, dan Bagaimana Saya Boleh Mengeluarkannya dari Foto Saya?

Tetapan seperti kelajuan rana, apertur, kelajuan ISO, keseimbangan putih, panjang fokus, lokasi (jika kamera anda mempunyai GPS), dan juga jenis lensa (jika anda menggunakan DSLR) semuanya dirakam dan disimpan semasa foto diambil, tetapi mereka tersembunyi kecuali anda sengaja ingin melihatnya.

Walaupun anda boleh memasang aplikasi pihak ketiga khas untuk melihat data EXIF, Windows dan macOS dapat memberikan gambaran keseluruhan asas dan memberikan maklumat yang diperlukan yang anda cari. Inilah cara untuk mewujudkannya.

Cara Melihat Data EXIF ​​di Windows

Melihat data EXIF ​​di Windows adalah mudah. Cukup klik kanan pada foto yang dimaksud dan pilih "Properties".

Klik pada tab "Butiran" dan tatal ke bawah - anda akan melihat semua jenis maklumat mengenai kamera yang digunakan, dan tetapan foto itu diambil.

Cara Melihat Data EXIF ​​Menggunakan Pratonton di macOS

Di macOS, dengan membuka foto dalam Pratonton. Setelah dibuka, klik pada "Tools" di bar menu di bahagian atas.

Dari sana, pilih "Show Inspector".

Klik pada tab "Exif" jika belum dipilih.

Anda kemudian akan melihat banyak maklumat lanjutan mengenai foto, termasuk pelbagai tetapan kamera yang digunakan. Ia juga akan memberitahu anda sama ada lampu kilat itu digunakan atau tidak. Anda tidak akan melihat banyak maklumat (atau anda akan melihat maklumat umum) jika foto anda diambil pada telefon pintar, tetapi anda akan melihat banyak di DSLR dan kamera lain. Anda juga dapat melihat nombor siri badan kamera.

Mengalih keluar Data EXIF ​​dari Foto

Memasang data EXIF ​​pada foto bukanlah perkara yang buruk, tetapi ada beberapa keadaan di mana anda mungkin tidak menginginkannya. Contohnya, mungkin anda berkongsi foto dengan orang lain, dan anda tidak mahu mereka mengetahui dengan tepat di mana foto itu diambil dan kapan.

Lihat panduan kami untuk membuang data EXIF, yang merangkumi Windows dan macOS. Anda boleh melakukannya secara semula jadi di Windows, dan macOS dapat membuang maklumat GPS. Sekiranya anda ingin menghapus data EXIF ​​sepenuhnya dari macOS, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga bernama ImageOptim.

Sekiranya anda berencana untuk memuat naik foto anda ke web dan membagikannya melalui internet pula, anda dapat menggunakan perkhidmatan hosting gambar seperti Imgur, yang secara automatik akan menghapus data EXIF ​​dari foto anda ketika anda memuat naiknya. Laman web lain seperti Flickr akan melampirkan data EXIF. Adalah idea yang baik untuk memeriksa sama ada perkhidmatan anda menghapus data EXIF ​​sebelum memuat naik — atau menghapusnya sendiri agar berada di pihak yang selamat.