Cara Memindahkan Mana-mana eBook ke Kindle Menggunakan Kaliber

Amazon Kindle menawarkan perpustakaan eBook hebat yang boleh anda baca pada peranti Kindle anda. Tetapi kadang-kadang, buku yang anda mahukan tidak terdapat di Kindle Store. Inilah cara anda boleh memindahkan sebarang eBook ke Kindle anda menggunakan Caliber.

Cara Menyiapkan Kaliber pada Komputer Anda

Kami akan menggunakan Caliber aplikasi pengurusan eBook sumber terbuka dan percuma. Ia tersedia di Windows, Mac, dan Linux. Aplikasi ini dipenuhi dengan fitur pro-level tetapi juga mudah digunakan jika anda ingin melakukan sesuatu yang mudah seperti menguruskan perpustakaan eBook anda atau memindahkan eBook antara peranti.

Bahagian terbaik mengenai Caliber ialah menjaga format menukar. Anda tidak perlu risau untuk memuat turun fail dalam format MOBI (yang merupakan format eBook lalai Amazon Kindle). Walaupun anda mempunyai eBook dalam format ePub terbuka, Caliber akan menukar eBook untuk anda sebelum memindahkannya ke Kindle anda (selagi anda menggunakan eBook bebas DRM).

BERKAITAN: Apakah Fail MOBI (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Pergi ke laman web Calibre untuk memuat turun aplikasinya. Setelah anda memasangnya, Calibre Welcome Wizard akan membimbing anda melalui proses penyediaan.

Langkah pertama adalah memilih lokasi untuk Perpustakaan Berkaliber anda. Anda boleh pergi dengan lokasi lalai atau klik butang "Ubah" untuk memilih folder lain. Sekiranya anda merancang menguruskan keseluruhan perpustakaan eBook anda menggunakan Caliber, kami mengesyorkan anda menggunakan folder Dropbox atau iCloud Drive untuk menyimpan Perpustakaan Caliber anda. Setelah memilih lokasi pilihan anda, klik butang "Seterusnya".

Dari skrin seterusnya, pilih model Kindle anda dan kemudian klik butang "Next".

Pada skrin seterusnya, Caliber akan bertanya sama ada anda ingin mengatur penghantaran e-mel tanpa wayar untuk eBook. Sekiranya anda mempunyai alamat e-mel Kindle, masukkan butirannya dan kemudian klik butang "Seterusnya". Ini adalah langkah pilihan kerana kami tidak akan menggunakan kaedah e-mel untuk memindahkan eBook.

Sekarang, anda telah menyelesaikan persediaan Kaliber. Klik butang "Selesai" untuk melancarkan aplikasi Caliber.

Cara Memindahkan Buku ke Kindle Menggunakan Kaliber

Sekarang setelah anda membuka antara muka pengurusan eBook Caliber, sudah tiba masanya untuk menambahkan buku yang anda muat turun. Anda boleh menggunakan kedua-dua eBook format MOBI dan ePub.

Untuk menambah eBook ke Caliber, seret eBook ke tetingkap Caliber.

Dalam satu atau dua detik, Caliber akan mengimport e-book dan mengambil metadata yang berkaitan, perincian buku, dan sampul sampul.

Sambungkan Kindle anda ke komputer anda menggunakan kabel USB. Setelah Kindle anda dikenali oleh Caliber, anda akan melihat lajur "Di Peranti" baru di sebelah lajur tajuk buku.

Sekarang mari kita memindahkan e-buku ke memori Kindle. Pilih buku (atau beberapa buku) dan kemudian klik kanan eBuku yang dipilih. Dari menu, klik butang "Kirim ke Perangkat" dan kemudian pilih pilihan "Kirim ke Memori Utama".

Sekiranya anda memilih eBook MOBI, pemindahan akan selesai hanya dalam satu atau dua saat. Sekiranya anda memilih eBook ePub, Caliber akan bertanya sama ada anda mahu menukar buku sebelum memindahkannya. Di sini, klik butang "Ya".

Caliber akan menukar eBook terlebih dahulu dan kemudian memindahkannya. Ini akan memakan masa lebih lama, bergantung pada ukuran e-book.

Anda boleh mengklik butang "Pekerjaan" di sudut kanan bawah untuk memantau kemajuannya.

Dari sini, anda dapat melihat sejarah semua import, penukaran dan pemindahan di semua peranti anda.

Setelah anda memindahkan semua eBook yang anda mahukan di Kindle anda, sudah tiba masanya untuk mengeluarkan peranti dengan selamat. Anda boleh melakukan ini dengan betul dari Caliber.

Dari bar alat atas, klik ikon tarik-turun di sebelah butang "Peranti" dan pilih pilihan "Keluarkan Peranti Ini".

Anda sekarang boleh mencabut peranti Kindle dari komputer anda dan mula membaca buku yang anda pindahkan.

Anda boleh melakukan lebih banyak perkara dengan Kindle di luar ekosistem Amazon. Sebagai contoh, anda boleh mencari dan menyandarkan semua sorotan dan nota anda dari peranti Kindle anda tanpa menggunakan perisian pihak ketiga.

BERKAITAN: Cara Menyandarkan Sorotan dan Catatan Kindle Anda