Cara Memasukkan Hak Cipta atau Simbol Tanda Dagangan di Word

Anda boleh memasukkan beratus-ratus simbol ke dalam dokumen Word dengan mudah dengan beberapa ketukan kekunci yang pantas. Dua simbol yang paling sering dimasukkan adalah simbol Hak Cipta dan Tanda Dagangan, jadi mari kita lihat beberapa cara cepat untuk memasukkannya ke dalam dokumen anda.

Cara Memasukkan Simbol Hak Cipta atau Tanda Dagangan Menggunakan Menu Simbol

Tukar ke tab "Masukkan" pada pita Word.

Klik butang "Simbol".

Secara lalai, kedua-dua simbol hak cipta dan tanda dagangan tersedia tepat di menu lungsur. Klik sama ada untuk memasukkannya ke dalam dokumen anda.

Presto! Simbol itu ada di dalam dokumen anda.

Sekiranya anda tidak melihat simbol hak cipta atau tanda dagang pada menu lungsur turun "Simbol", ini mungkin bermaksud bahawa anda telah memasukkan sekumpulan simbol lain. Word mengingat 20 simbol terakhir yang anda gunakan dan meletakkannya di menu itu, mengumpulkan simbol lain yang muncul di sana. Oleh itu, jika anda tidak melihatnya, anda perlu mengklik pilihan "Lebih banyak Simbol" dan melihatnya.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai memasukkan simbol di Word, lihat artikel kami mengenai perkara ini.

Cara Memasukkan Hak Cipta atau Simbol Tanda Dagangan Menggunakan Papan Kekunci Anda

Anda juga boleh memasukkan simbol hak cipta dan tanda dagang ke Word menggunakan papan kekunci anda. Ini berfungsi kerana kedua-dua simbol disertakan secara lalai dalam tetapan AutoCorrect Word.

Untuk memasukkan simbol hak cipta jenis "(c)" dan kemudian tekan bar ruang. Simbol hak cipta akan muncul.

Untuk memasukkan simbol tanda dagangan jenis "(tm)" dan kemudian tekan bar ruang. Simbol tanda dagangan akan muncul.

Mudah, bukan?

Sekiranya anda ingin melihat pilihan Word AutoCorrect yang lain, pergi ke File> Options> Proofing> AutoCorrect Options. Pada tab AutoCorrect pada tetingkap yang terbuka, anda boleh menatal senarai semua perkara yang boleh diganti Word semasa anda menaip, termasuk perkara seperti simbol dan perkataan yang salah eja Anda juga boleh membuat entri anda sendiri jika anda ingin membuat jalan pintas untuk teks yang sering anda ketik.