Apakah Perbezaan Antara Headphone Open-Back dan Closed-Back, dan Mana Yang Perlu Saya Dapatkan?

Fon kepala over-the-ear (atau, untuk fon kepala circumaural yang menyukai terminologi) terdapat dalam dua rasa utama: open-back dan tertutup belakang. Sebelum anda memasukkan sejumlah wang tunai yang banyak ke dalam sepasang fon kepala yang bagus, anda perlu mengetahui perbezaannya.

Fon kepala terbuka terbuka direka sedemikian rupa sehingga kulit luar penutup telinga berlubang dengan cara tertentu, biasanya dengan potongan mendatar. Fon kepala tertutup mempunyai cangkang luar yang padat tanpa berlubang apa-apa sehingga cengkerang dengan berkesan menutup seluruh telinga. Anggaplah model open-back sebagai shell-seperti-shell-shell (banyak bukaan) dan model-model tertutup-belakang sebagai-mixing-bowl-shell (pembinaan kukuh dari tepi ke tepi, tanpa bukaan).

Sekarang, walaupun istilahnya sesuai dengan reka bentuk fon kepala fizikal, ia tidak berfungsi dengan baik yang menunjukkan apa sebenarnya reka bentuk tersebut dari segi pengalaman mendengar. Mari kita lihat kelebihan dan kekurangan kedua-dua jenis reka bentuk, bermula dengan penutup belakang (reka bentuk yang paling biasa).

Fon kepala tertutup belakang

Fon kepala tertutup unggul untuk mengasingkan bunyi. Perhatikan, kami tidak bercakap mengenai teknologi pembatalan bunyi aktif (walaupun terdapat banyak fon kepala tertutup yang mempunyai ciri itu), tetapi hanya struktur fizikal reka bentuk tertutup belakang: ada yang besar pad yang menutup telinga anda dan cangkerang plastik terlindung yang menutup telinga anda. Oleh itu, kebanyakan fon kepala tertutup belakang memberikan sekitar 10dB pengurangan bunyi. Sebaik sahaja anda memasang fon kepala dan menghidupkan muzik, kehadiran muzik yang digabungkan dengan pengasingan bunyi ringan itu berfungsi dengan baik, dalam kebanyakan aplikasi, meredam suara dunia luar dan membawa suara muzik ke barisan hadapan.

BERKAITAN: Bagaimana Fon Kepala Mengurangkan Kebisingan Berfungsi?

Di sana ada faedah utama fon kepala tertutup belakang: mereka berfungsi dengan baik untuk menghilangkan kebisingan persekitaran anda dan membasahi telinga anda dengan suara muzik. Sekiranya anda, misalnya, duduk di beranda anda pada musim panas mendengarkan muzik dengan fon kepala gaya ini pada semua bunyi cahaya di sekitar anda (suara kicauan burung, lalu lintas di kejauhan, suara angin yang menggegarkan daun, dan sebagainya ) akan dibasahi dengan kuat atau dikeluarkan sepenuhnya.

Audiophiles menggambarkan pengalaman ini sebagai muzik yang "di kepala anda" atau, untuk menggambarkannya dengan cara yang berkaitan, seperti anda membayangkan muzik dan mendengarnya seperti pemikiran anda sendiri: semacam mimpi pendengaran.

Bukan hanya banyak orang menyukai keintiman di kepala, tetapi juga hebat apabila pendengar perlu benar-benar menumpukan pada aspek teknikal muzik (jurutera audio yang melakukan kerja studio, misalnya, memakai fon kepala tertutup untuk ini akal) dan sangat bagus apabila anda tidak mahu mengganggu orang lain dengan muzik anda. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan fon kepala anda terutamanya semasa belajar di perpustakaan, berulang-alik di kereta bawah tanah, atau tempat lain di mana orang yang duduk berdekatan dengan anda mungkin tidak menyukai muzik cryo, anda boleh menggunakan sepasang fon kepala dekat. Fon kepala tertutup juga bagus ketika Anda menggunakan mikrofon untuk tujuan apa pun (permainan, persidangan video, dll.) Kerana ia menghalang suara keluar dan membuat maklum balas ketika diambil oleh mikrofon.

Dua contoh fon kepala kami, seperti dalam gambar di atas, adalah Sony MDR7506 dan //www.amazon.com/Audio-Technica-ATH-M50x-Professional-Monitor-Headphone/dp/B00HVLUR86/ref=dp_ob_title_ceAudio-Technica ATH- M50x. Model Sony adalah tenaga kerja industri (setelah anda mengenali bentuk dan gaya, anda akan melihatnya di mana-mana sahaja) dan bernilai hebat pada $ 80; model Audio-Technica juga bernilai hebat dengan penghasilan semula bunyi yang sangat baik dengan hanya sekitar $ 140.

Fon kepala terbuka

Sekiranya titik kuat fon kepala tertutup adalah kedua-duanya mengasingkan bunyi luar dan menangkap (dan mencerminkan) kebisingan yang dihasilkan oleh fon kepala itu sendiri, titik kuat fon kepala terbuka adalah sebaliknya. Perforasi / gril pada fon kepala terbuka membolehkan udara dan suara masuk dengan bebas masuk dan keluar dari cawan fon kepala.

Manfaat reka bentuk ini adalah bahawa ia mengubah pengalaman mendengar dengan ketara. Daripada pengalaman "di kepala anda" yang disediakan oleh fon kepala tertutup (kerana mereka mengasingkan anda dari kebisingan sekitar), fon kepala terbuka memberikan pengalaman mendengar "di dunia di sekitar saya". Mari kembali ke beranda musim panas untuk mengetengahkan bagaimana pengalaman itu berlaku. Semasa anda duduk di beranda dengan fon kepala tertutup, bunyi di sekeliling anda akan dibasahi atau dikeluarkan sepenuhnya; seolah-olah anda dipetik dari ayunan beranda anda dan terjebak tepat ke ruang pendengaran di studio bersama jurutera audio. Apabila anda duduk di beranda dengan fon kepala terbuka, suara di sekitar anda mengalir ke fon kepala. Kereta di kejauhan, burung berkicau,dan ribut angin bergerak ke telinga anda seperti yang mereka lakukan sekiranya fon kepala berada di luar kepala anda.

BERKAITAN: Adakah Terdapat Perbezaan Antara Port Fon Kepala dan Pembesar Suara?

Sekarang, bagi mereka yang telah menggunakan fon kepala telinga atau tertutup belakang sepanjang hayat mereka (dan telah terbiasa dengan fon kepala yang hilang di telinga saya, kesan seperti yang diberikan oleh fon kepala seperti ini) idea bunyi bocor ke dalam fon kepala mungkin terdengar mengerikan. Manfaat reka bentuk sedemikian, bagaimanapun, adalah peningkatan ruang. Daripada merasa seperti berada di sana di gerai studio, rasanya pemuzik duduk di sekitar anda di beranda, di sana di persekitaran anda bermain. Keterbukaan dan rasa bahawa muzik ada di sekitar anda dan bukan di kepala anda menjadikan fon kepala terbuka sebagai pilihan popular bagi pendengar yang serius yang ingin memaksimumkan kenikmatan mereka mendengar album di rumah.

Kami menetapkan kalimat terakhir dalam istilah "di rumah" kerana sifat fon kepala terbuka yang bocor menjadikannya sangat miskin untuk tempat di luar rumah atau tempat persendirian anda (seperti pejabat di tempat kerja dengan pintu tertutup). Anda dapat  mendengar audio dengan jelas dari fon kepala terbuka di luar fon kepala, terutamanya dalam persekitaran yang tenang. Walaupun pengalaman mendengar dengan fon kepala terbuka cukup hebat, ia juga terlalu terbuka untuk perpustakaan, berulang-alik, atau di mana sahaja, tidak wajar, katakan, menggunakan pembesar suara telefon bimbit anda atau pembesar suara Bluetooth mudah alih untuk meletupkan lagu anda.

Dua contoh fon kepala kami, yang dilihat dalam foto di atas adalah Beyerdynamic DT-990 dan Audio-Technica ATH-AD900x. Model Beyerdynamic adalah kegemaran peribadi kami: fon kepala sangat selesa, terdengar hebat, dan merupakan nilai yang luar biasa kerana biasanya mereka boleh mendapatkan $ 125-150.

Yang mana hendak dibeli?

Setelah mengetahui sedikit tentang perbezaan antara kedua-dua jenis fon kepala, kami kembali kepada masalah asal anda: jenis yang hendak dibeli. Walaupun kenikmatan mendengar harus selalu menjadi perhatian utama dari segi pembelian fon kepala, perdebatan terbuka-tertutup ini sebenarnya mengubah pertimbangan lain ke barisan hadapan. Perhatian utama anda adalah  di mana anda akan menggunakan fon kepala. Fon kepala terbuka, untuk semua suara terbuka mereka yang hebat, adalah pilihan yang sangat baik jika anda sering berada di syarikat campuran (pejabat di tingkat terbuka, bergerak di kereta bawah tanah, dll.); tidak kira betapa hebatnya kedengarannya, tidak ada cara untuk mencari tahu bagaimana kasarnya meletupkan lagu anda seperti anda memakai topi keledar bertopeng pembesar suara.

Setelah anda mempertimbangkan lokasi penggunaan utama, maka ia menjadi pilihan peribadi. Sebilangan orang menyukai pengasingan kesan fon kepala tertutup di kepala anda dan mereka mahu dapat menutup mata dan tersesat dalam muzik di mana sahaja mereka berada. Orang lain lebih suka kesan (kami rasa agak ajaib) memakai fon kepala terbuka dan merasa seolah-olah kumpulan yang mereka dengarkan telah diangkut terus ke bilik tempat mereka duduk.

Sebelum melakukan sepasang fon kepala dengan satu cara atau yang lain, kami sangat mengesyorkan bercabang di luar pengalaman membeli-belah kedai elektronik kotak besar anda dan melihat apakah ada kedai rakaman kecil, kedai muzik, kedai alat, atau lain-lain kedai di kawasan anda yang lebih berpengetahuan mengenai fon kepala dan akan mempunyai pelbagai fon kepala untuk anda mencuba. Semoga berjaya dalam usaha anda untuk mendapatkan tin yang sempurna!

Ada soalan berteknologi mengenai fon kepala, komputer, atau usaha lain yang anda ingin tahu? Hantarkan e-mel kepada kami di [email protected] dan kami akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawabnya.