Cara Menghoskan Pelayan FTP pada Windows dengan FileZilla

Dalam panduan ini kami akan memandu anda melalui langkah-langkah untuk menyediakan folder di komputer Windows anda sebagai repositori FTP, menggunakan program percuma yang disebut FileZilla. FTP boleh digunakan untuk memindahkan banyak fail antara komputer dengan mudah; repositori FTP dapat dipetakan ke beberapa komputer di Internet sehingga orang lain dapat mengakses direktori langsung dari Windows Explorer.

Untuk memulakan, anda perlu memuat turun pelayan FileZilla, tersedia di sini.

Selepas memuat turun program, anda boleh memasangnya dengan semua tetapan lalai. FileZilla akan memasang perkhidmatan yang dijalankan setiap kali Windows melakukan boot, jadi jika anda lebih suka menjalankan pelayan FTP secara manual, pilih pilihan yang sesuai dari menu drop down di layar ketiga:

Selain daripada tetapan itu, segala yang lain boleh ditinggalkan sebagai lalai untuk tujuan tutorial ini. Setelah pemasangan selesai, antara muka FileZilla akan dibuka. Cukup klik OK apabila tetingkap ini muncul tepat selepas pemasangan:

Setelah antara muka pelayan FTP dimuat, kami siap untuk menentukan direktori sebagai repositori FTP. Sekiranya direktori yang ingin anda gunakan belum dibuat, kurangkan antara muka dan buat folder di mana anda mahu bahagian FTP. Dalam tutorial ini, kita akan menggunakan folder 'FTP' di desktop kita. Lokasi tepatnya adalah "C: \ Users \ geek \ Desktop \ FTP".

Klik Edit dan kemudian Pengguna.

Di sebelah kiri tetingkap yang muncul, klik "Folder bersama."

Setelah sampai, klik "Tambah" di bawah "Pengguna." Masukkan nama pengguna untuk akaun yang akan digunakan komputer lain untuk mengakses repositori yang sedang kami siapkan.

Klik OK setelah anda selesai memasukkan nama akaun, dan kemudian klik "Tambah" di bawah bahagian "Folder bersama". Setelah anda melakukannya, tetingkap seperti di bawah akan muncul, gunakannya untuk memilih direktori yang ingin anda kongsi sebagai repositori FTP.

Klik OK. Sekarang kita perlu memberikan kebenaran pengguna untuk repositori ini. Secara lalai, pengguna yang kami buat dapat membaca fail, menyenaraikan direktori, dan menyenaraikan subdirektori. Untuk memberi pengguna kebenaran lebih lanjut, seperti kemampuan menyalin fail ke repositori ini, centang kotak di bawah 'Files' dan 'Direktori.'

Klik OK setelah anda selesai menetapkan kebenaran pengguna.

Melindungi Pelayan FTP Anda

Bersama dengan mengkonfigurasi pengguna dengan kata laluan yang kuat, terdapat beberapa tetapan dalam FileZilla yang dapat anda konfigurasikan untuk mengamankan pelayan FTP baru anda.

Penggodam akan sentiasa mengimbas internet untuk mencari hos di port 21, port FTP lalai. Untuk mengelakkan dikesan oleh ribuan penggodam yang sentiasa mencari orang seperti anda dengan pelayan FTP, kami boleh menukar port yang didengarkan oleh FileZilla. Pergi ke Edit dan kemudian Tetapan. Di bawah "Tetapan umum" anda akan melihat "Dengarkan di port ini." Ia semestinya pada 21, tetapi kami mengesyorkan menukarnya ke nombor lima digit rawak (tidak lebih dari 65535).

Ini tidak semestinya melindungi pelayan anda, tetapi mengaburkannya dan menjadikannya lebih sukar untuk dicari. Ingatlah bahawa sesiapa yang bertekad untuk menggodam anda akhirnya akan menemui port yang didengarkan oleh pelayan FTP anda, jadi langkah selanjutnya harus diambil.

Selagi anda mengetahui IP (atau sekurang-kurangnya julat IP) komputer yang menyambung ke pelayan FTP anda, anda boleh menetapkan FileZilla hanya untuk menjawab permintaan masuk dari alamat IP tersebut. Di bawah Edit> Tetapan, klik pada "Penapis IP."

Pada kotak pertama, letakkan tanda bintang untuk menyekat semua IP daripada menyambung ke pelayan anda. Di kotak kedua, tambahkan pengecualian untuk peraturan ini (IP atau julat rangkaian yang seharusnya dibenarkan untuk disambungkan). Sebagai contoh, tangkapan skrin berikut menunjukkan konfigurasi di mana 10.1.1.120 dan 192.168.1.0/24 (dengan kata lain, 192.168.1.1 - 192.168.1.255) Julat IP dapat disambungkan:

Bersama dengan kata laluan yang selamat, itulah keselamatan yang diperlukan oleh pelayan FTP anda. Terdapat tetapan Autoban lalai yang sudah dikonfigurasikan dalam FileZilla, jadi sesiapa yang terlalu kerap menyambung ke pelayan anda dalam masa yang singkat akan terkunci untuk sementara waktu. Untuk mengubah tetapan ini, klik "Autoban" di bawah Edit> Tetapan, tetapi lalai akan mencukupi bagi kebanyakan orang.

Satu catatan terakhir mengenai keselamatan pelayan FTP ini: penghantaran dibuat dalam teks yang jelas, jadi jangan gunakan FTP biasa untuk memindahkan sesuatu yang rahsia. SFTP atau FTPS dapat digunakan untuk mengenkripsi komunikasi FTP, tetapi berada di luar ruang lingkup panduan ini dan akan dibahas dalam artikel selanjutnya.

Pengecualian Windows Firewall

Sekiranya anda mempunyai program firewall atau anti-virus pihak ketiga, pastikan port yang telah anda pilih untuk menjalankan pelayan FTP anda dibenarkan melaluinya. Sekiranya Windows Firewall diaktifkan, anda perlu menambahkan pengecualian untuk port. Pergi ke menu Mula anda dan ketik Windows Firewall, kemudian klik pada "Windows Firewall dengan Advanced Security."

Klik "Peraturan Masuk" di lajur kiri, dan kemudian "Peraturan Baru ..." di lajur kanan. Kami akan membenarkan port melalui firewall, jadi pilih Port ketika wizard bertanya "Jenis peraturan apa yang ingin anda buat" dan kemudian klik seterusnya.

Ketik port yang telah anda pilih untuk dijalankan oleh pelayan FTP anda (lalai adalah 21, tetapi dalam panduan ini kami memilih 54218).

Klik tiga kali seterusnya setelah memasukkan nombor port anda. Masukkan nama dan keterangan untuk pengecualian ini supaya senang dicari pada masa akan datang, dan kemudian klik Selesai.

Memetakan Saham FTP pada Komputer lain

Sekarang setelah pelayan FTP disiapkan sepenuhnya, kita dapat meminta orang lain menyambung kepadanya dengan maklumat pengguna yang kami berikan kepada mereka (juga pastikan anda telah membenarkan alamat IP mereka). Orang lain selalu dapat menggunakan aplikasi GUI seperti FileZilla untuk menyambung ke bahagian FTP anda, atau mereka dapat memetakannya ke komputer mereka sehingga muncul di Explorer.

Buka 'Komputer' dan klik kanan di tempat kosong, lalu pilih "Tambahkan lokasi rangkaian."

Wizard "Tambah Lokasi Rangkaian" akan muncul, klik dua kali seterusnya. Masukkan alamat IP dan port pelayan FTP anda, dan klik seterusnya.

Nyahtanda "Log masuk tanpa nama" dan masukkan nama pengguna yang telah anda konfigurasikan untuk pelayan FTP anda. Klik seterusnya dua kali dan kemudian klik selesai. Ia harus meminta kata laluan anda, dan kemudian anda akan dapat melihat bahagian FTP seolah-olah ia adalah cakera keras tempatan.