Cara Melukis dan Memanfaatkan Anak Panah di Microsoft Word

Sama ada anda perlu menunjukkan gambar untuk memberi penekanan atau menunjukkan tempat untuk mengklik interaktiviti, terdapat pelbagai bentuk anak panah yang dapat anda buat dan sesuaikan dalam Microsoft Word. Mari kita lihat bagaimana ia berfungsi.

Melukis Bentuk Anak Panas Asas

Pertama, mari kita tinjau langkah-langkah bagaimana melukis anak panah asas. Pada tab "Masukkan" pada Pita, klik butang "Bentuk". Dalam kumpulan Garis pada menu lungsur turun, klik pilihan "Garis Panah".

Simbol crosshair akan dipaparkan. Tekan dan tahan butang tetikus anda, kemudian seret untuk menarik anak panah. Lepaskan butang tetikus untuk menyelesaikan menggambar anak panah.

Inilah hasilnya:

BERKAITAN: Cara Menempatkan Gambar dan Objek Lain di Microsoft Word

Mengubah saiz, Memutar dan Menukar Warna Anak Panah

Sekarang mari kita melangkah lebih jauh. Sekiranya anda tidak mengubah sesuatu, anak panah anda akan menetapkan tetapan normal, yang berwarna hitam dan titik 3/4 untuk lebar. Tetapi bagaimana jika anak panah hitam nipis tidak sesuai dengan keinginan anda? Mungkin anda memerlukan anak panah biru yang tebal dan pendek. Tiada masalah. Anda boleh membuat perubahan dalam sekelip mata.

Mengubah saiz anak panah

Untuk mengubah panjang anak panah anda, salah satu cara anda dapat melakukannya dengan cepat adalah dengan tetikus anda. Arahkan kursor ke hujung anak panah sehingga anda melihat simbol anak panah dua.

Klik dan kemudian seret tetikus anda untuk menjadikan anak panah menjadi lebih pendek atau lebih panjang atau arahkan ke arah baru. Sekiranya anda hanya ingin memendekkan atau memanjangkan anak panah tanpa mengambil risiko untuk mengubahnya semula, tahan Shift ke bawah semasa anda mengklik dan menyeretnya.

Untuk membuat lebih banyak perubahan pada anak panah anda, anda boleh:

  • Gunakan pilihan di tab Format di Pita
  • Klik "Advanced Tools" (anak panah pepenjuru kecil di kanan bawah kumpulan Shape Styles) di Ribbon
  • Klik kanan pada anak panah untuk membuka kotak dialog Format Autoshape / Gambar untuk melihat lebih banyak pilihan

Menukar Warna Anak Panah

Untuk menukar warna anak panah, klik butang "Bentuk Garis Besar" pada tab "Format" dan kemudian klik warna pilihan anda.

Mengubah Ketebalan Anak Panah

Untuk mengubah ketebalan anak panah, klik butang "Garis Bentuk", arahkan ke menu "Berat", dan kemudian klik pada ketebalan yang anda inginkan.

Memutar Anak Panah

Untuk memutar anak panah, klik butang "Putar" pada tab Format dan pilih pilihan putaran. Dengan menuding ke atas setiap pilihan, anda dapat melihat bagaimana panah anda akan kelihatan.

Untuk lebih banyak pilihan putaran, klik perintah "Pilihan Putaran Lebih Banyak". Pada tab "Ukuran" pada tetingkap Tata Letak yang terbuka, anda dapat menentukan putaran tepat dalam darjah.

Menggunakan Panah Blok, Melengkung, dan Penyambung

Sekiranya anak panah lurus tidak memotongnya, ada jenis panah lain yang tersedia, termasuk anak panah blok, melengkung, dan penyambung. Mari kita lihat.

Cara Membuat Panah Blok

Pada tab "Masukkan" Pita, klik butang "Bentuk". Di bahagian "Blok Panah" pada menu drop-down, klik gaya anak panah yang anda mahukan. Dalam contoh ini, kami menggunakan anak panah blok ke atas.

Penunjuk anda berubah menjadi simbol crosshair. Klik dan seret untuk melukis anak panah. Lepaskan butang tetikus untuk menyelesaikan.

Anda boleh menggunakan alat pemformatan yang sama dengan yang kami bicarakan di bahagian sebelumnya untuk menukar warna, garis besar, dan sebagainya. Anda juga boleh menggunakan lapan pemegang putih untuk mengubah saiz keseluruhan anak panah. Pegang pemegang kuning untuk membentuk semula kepala anak panah dan batang secara berasingan.

Cara Membuat Anak Panah Melengkung

Pada tab "Masukkan" Pita, klik butang "Bentuk". Di bahagian "Garis", klik salah satu bentuk anak panah melengkung. Anda akan menjumpai satu dengan panah tunggal, satu dengan dua kepala, dan garis lengkung sederhana tanpa kepala panah.

Penunjuk anda berubah menjadi simbol crosshair. Klik dan seret untuk melukis anak panah. Lepaskan butang tetikus untuk menyelesaikan.

Setelah melukis anak panah melengkung, anda boleh mengubah lengkung dengan menyeret pemegang kuning di tengah anak panah. Di sini, kami menyeretnya ke kanan untuk membuat lekukan yang lebih luas.

Untuk pilihan anak panah yang lebih melengkung, periksa anak panah melengkung di bahagian Blok Panah.

Dan seperti bentuk lain, anda boleh menggunakan alat pemformatan standard untuk menukar warna, garis besar, dan sebagainya.

Cara Membuat Anak Panah Penyambung Lurus

Akhirnya, ada anak panah penyambung. Ini bagus untuk menghubungkan jenis bentuk yang anda gunakan dalam carta alir atau diagram organisasi.

Pada tab "Masukkan" Pita, klik butang "Bentuk". Di bahagian "Garis" pada menu lungsur turun, pilih salah satu anak panah penyambung. Sama seperti anak panah melengkung, anda hanya memilih berapa banyak anak panah yang anda mahukan.

Penunjuk anda berubah menjadi simbol crosshair. Klik dan seret untuk melukis anak panah. Lepaskan butang tetikus untuk menyelesaikan.

Setelah melukis anak panah penyambung, anda boleh merebut pemegang kuning untuk mengubah bentuk anak panah. Gunakan pemegang putih di kedua hujungnya untuk menukar panjang bahagian anak panah itu.

Dan di sana anda memilikinya. Mungkin lebih banyak daripada yang anda ingin ketahui tentang menggunakan anak panah di Microsoft Word, tetapi selalu baik untuk mengetahui apa yang ada.