Cara Menggunakan Pengurus Fail Buatan Dalam Android 6.0

Android merangkumi akses penuh ke sistem fail, lengkap dengan sokongan untuk kad SD yang boleh ditanggalkan. Tetapi Android sendiri tidak pernah hadir dengan pengurus fail terbina dalam, memaksa pengeluar untuk membuat aplikasi dan pengguna pengurus fail mereka sendiri untuk memasang aplikasi pihak ketiga. Dengan Android 6.0, Android kini mengandungi pengurus fail tersembunyi.

Pengurus fail tidak mempunyai ikon sendiri di laci aplikasi, kerana Google masih mahu menyembunyikan sistem fail dari kebanyakan orang. Tetapi pengurus fail membolehkan anda melayari, menghapus, mencari, membuka, berkongsi, menyalin, dan melakukan semua perkara lain yang anda mahu lakukan dengan fail anda.

Akses Pengurus Fail Tersembunyi Android 6.0

Untuk mengakses Pengurus Fail ini, buka aplikasi Tetapan Android dari laci aplikasi. Ketik "Storan & USB" di bawah kategori Peranti.

BERKAITAN: Lima Cara Mengosongkan Ruang pada Peranti Android Anda

Ini membawa anda ke pengurus penyimpanan Android, yang membantu anda mengosongkan ruang pada peranti Android anda. Android memberikan gambaran keseluruhan mengenai berapa banyak ruang yang telah anda gunakan pada peranti anda dan membahagikannya kepada beberapa kategori seperti Aplikasi, Imej, Video, Audio dan Lain-lain. Sekiranya anda mempunyai banyak akaun pengguna yang dikonfigurasikan pada peranti anda, Android akan menunjukkan kepada anda berapa banyak data yang digunakan setiap akaun pengguna.

Ketuk kategori untuk melihat apa yang menggunakan ruang dan pilih yang akan dihapus - misalnya, mengetuk "Aplikasi" akan menunjukkan kepada anda senarai aplikasi yang anda pasang dengan aplikasi terbesar terlebih dahulu.

Untuk mengakses pengurus fail, tatal ke bawah ke bawah senarai ini dan ketuk pilihan "Jelajah".

BERKAITAN: Cara Mengurus Fail dan Menggunakan Sistem Fail pada Android

Ini akan membawa anda ke antara muka yang membolehkan anda melihat dan melihat storan dalaman peranti anda atau storan kad SD luaran. Android sebenarnya menyajikan sistem fail di sini - sistem fail yang sama yang akan anda lihat dalam aplikasi pengurusan fail pihak ketiga. Sudah tentu, anda tidak dapat mengakses sistem fail root sepenuhnya tanpa pengurus fail pihak ketiga dan kebenaran root.

Cara Menggunakan Pengurus Fail Buatan Dalam Android

Inilah yang boleh anda lakukan dari sini:

  • Telusuri sistem fail : Ketuk folder untuk memasukkannya dan melihat isinya. Untuk kembali, ketik nama folder di sudut kiri atas skrin dan ketuk salah satu folder induk.
  • Buka fail : Ketuk file untuk membukanya di aplikasi terkait, jika Anda memiliki aplikasi yang dapat membuka file jenis itu pada perangkat Android Anda. Sebagai contoh, anda boleh mengetuk Muat turun untuk melihat muat turun anda dan mengetuk fail PDF untuk membukanya di pemapar PDF lalai anda.
  • Pilih satu atau lebih fail : Tekan lama fail atau folder untuk memilihnya. Ketuk fail atau folder untuk memilih atau membatalkan pilihan setelah melakukannya. Ketuk butang menu setelah memilih file dan ketuk "Pilih semua" untuk memilih semua file dalam tampilan saat ini.

  • Bagikan satu atau lebih fail ke aplikasi : Setelah memilih satu atau lebih fail, ketuk butang Bagikan untuk mengirimnya ke aplikasi. Contohnya, anda boleh membaginya ke Dropbox atau Google Drive untuk memuat naiknya ke perkhidmatan storan awan.
  • Padam satu atau lebih fail : Ketuk ikon tong sampah untuk menghapus satu atau lebih fail yang dipilih.
  • Salin fail ke folder lain : Ketuk butang menu dan pilih "Salin ke" untuk menyalin fail atau folder yang dipilih ke folder lain. Dari sini, anda dapat mengetuk butang menu dan memilih "Tunjukkan storan dalaman" untuk melihat storan dalaman peranti anda dan menyalinnya ke folder yang anda suka. Akan ada butang "Folder baru" di sini, yang membolehkan anda membuat folder baru pada storan dalaman anda. Android sepertinya tidak memiliki cara untuk "memindahkan" fail - anda hanya perlu menyalinnya ke lokasi baru dan memadam asalnya untuk memindahkannya.

  • Mencari fail : Ketuk ikon kaca pembesar di sudut kanan atas skrin untuk mencari fail di simpanan peranti Android anda.
  • Pilih antara senarai dan paparan grid : Ketuk butang menu dan pilih "Grid view" atau "List view" untuk beralih antara keduanya.
  • Pilih cara menyusun fail : Ketuk butang urut di sudut kanan atas layar dan pilih "Berdasarkan nama," "Berdasarkan tanggal diubah," atau "Mengikut ukuran" untuk menyusun fail.

Pengurus fail terbina dalam adalah minimum dan tulang belakang, tetapi ia mempunyai semua ciri asas yang anda perlukan - melainkan jika anda perlu mengakses lokasi penyimpanan rangkaian atau mendapatkan akses ke sistem fail root, yang merupakan ciri yang lebih maju lebih baik ditinggalkan ke ketiga aplikasi parti.

Anda juga dapat mengetuk tombol menu setiap kali anda melihat antarmuka "Simpan Ke" Android dan memilih "Tampilkan penyimpanan dalaman" untuk melihat sistem file perangkat anda, menyimpan fail di mana sahaja anda ingin menyimpannya.