Cara Menyiapkan Makluman Senarai Craigslist (untuk E-mel atau SMS)

Sama ada anda mencari pangsapuri atau alat terpakai di Craigslist, anda tidak perlu terus memeriksa laman web. Anda boleh terus mengetahui dengan memberi tahu apabila catatan baru meningkat yang sesuai dengan carian anda.

Cara Mendapatkan Pemberitahuan E-mel

Craigslist mempunyai amaran e-mel terbina dalam. Anda boleh mendapatkan amaran e-mel untuk carian Craigslist, dan percuma.

Untuk menyediakan pemberitahuan e-mel, pergi ke laman web Craigslist dan lakukan carian apa sahaja yang anda mahukan. Sebagai contoh, anda mungkin memilih bandar, pilih bahagian pangsapuri untuk disewa, masukkan berapa banyak bilik tidur yang anda mahukan, dan berikan jumlah maksimum sewa yang anda sanggup bayar setiap bulan.

Soalan Lazim amaran Craigslist rasmi mengatakan bahawa semakin spesifik carian anda, semakin kerap dijalankan dan lebih banyak amaran yang anda akan dapat. Dengan kata lain, jika anda mencari semua kereta yang dijual di sebuah bandar, Craigslist akan jarang memeriksa siaran baru daripada jika anda hanya mencari model kereta tertentu.

Setelah melakukan carian, klik "Simpan Carian" di sebelah kanan bar carian di laman web Craigslist. Pilihan yang sama ini muncul tepat di kotak carian di laman web Craigslist juga.

Sekiranya anda belum masuk ke Craigslist, anda akan diminta untuk log masuk atau membuat akaun. Sekiranya anda belum mempunyai akaun, mudah dan cepat untuk membuatnya.

Anda kemudian dibawa ke halaman Carian dalam tetapan akaun Craigslist anda. Untuk mengaktifkan amaran e-mel untuk carian yang baru anda simpan, klik kotak pilihan "Makluman" di sebelah kiri carian.

Mencentang kotak "Makluman" mengaktifkan pemberitahuan e-mel untuk carian itu. Mereka dihantar ke alamat e-mel yang dikaitkan dengan akaun Craigslist anda, jadi perhatikan e-mel tersebut.

Ingat, semakin spesifik carian anda, semakin kerap Craigslist memeriksa entri baru dan menghantar e-mel kepada anda.

Anda dapat melihat semua carian yang anda terima e-mel, serta menyahaktifkan, mengedit, atau menghapus carian tersebut.

Cara Menyiapkan Makluman SMS

Craigslist tidak mempunyai amaran SMS bawaan, tetapi anda boleh mengatur sendiri dengan perkhidmatan IFTTT (Jika Ini, Kemudian Itu) yang popular. Ini berguna jika anda mahukan pemberitahuan segera mengenai pos Craigslist baru di telefon anda tanpa perlu memeriksa e-mel anda.

Kemas kini : IFTTT tidak lagi menawarkan amaran SMS. Walau bagaimanapun, jika anda memasang aplikasi IFTTT di telefon, anda boleh menetapkan amaran pemberitahuan push. Ikuti proses di bawah ini tetapi pilih pemberitahuan dan bukannya SMS sebagai tindakan anda.

Untuk melakukan ini, pergi ke laman web IFTTT dan buat akaun jika anda belum melakukannya. Setelah anda log masuk ke akaun IFTTT anda, klik "My Applet" dan kemudian klik "New Applet." Anda juga boleh melakukan ini di aplikasi IFTTT untuk iPhone atau Android, atau di laman web mudah alih.

Pada halaman Applet Baru, klik pautan "Ini".

Cari "Pengelasan" dan klik pilihan "Pengelasan".

Pilih "Catatan Baru Dari Carian."

Salin-dan tampal alamat hasil carian dari Craigslist ke dalam kotak di sini. Untuk mendapatkan alamat ini, pergi ke Craigslist dan cari apa sahaja yang anda mahukan. Pilih alamat web di bar alamat penyemak imbas anda dan salin.

Setelah selesai, klik "Buat Pencetus."

Seterusnya, klik pautan "Itu" untuk mengatur apa yang berlaku apabila pencetus diaktifkan.

Klik pilihan "SMS" dalam senarai perkhidmatan.

Klik "Kirimkan Saya SMS".

Dengan tetapan lalai, anda akan menerima SMS dengan tajuk setiap pos dan pautan yang boleh diklik. Klik "Buat Tindakan" untuk menerimanya.

Anda kini telah membuat tindakan anda, dan anda boleh mengklik "Selesai."

Pastikan applet diatur ke "Hidup" di halaman terakhir. Sekiranya anda ingin melumpuhkan applet, anda boleh pergi ke halaman My Applets di laman web IFTTT untuk menukar dan mematikan applet.

Untuk memilih nombor telefon yang akan dicari, pergi ke halaman Tetapan SMS dan masukkan nombor telefon anda.

Perkhidmatan IFTTT juga mempunyai resipi premade yang secara automatik mengirimkan pemberitahuan telefon pintar dari carian Craigslist jika anda mempunyai aplikasi IFTTT di telefon anda. Sekiranya anda lebih suka menerima pemberitahuan tolak mengenai catatan baru yang sepadan dengan carian anda daripada mesej SMS, ini juga berfungsi dengan baik.

Ini adalah contoh yang baik dari apa yang boleh anda lakukan dengan IFTTT juga. Anda boleh pergi ke laman web IFTTT dan memilih applet premade atau menyatukan applet yang anda suka dengan menggabungkan pencetus dan tindakan.

BERKAITAN: Cara Mengautomasikan Aplikasi Kegemaran Anda dengan IFTTT