Cara Menggunakan Pengawal GameCube Sebenar atau Wiimote di Dolphin

Emulasi adalah cara terbaik untuk mengalami permainan kegemaran anda, tetapi tanpa alat kawalan asalnya, rasanya tidak autentik. Inilah cara untuk menyediakan periferal rasmi Nintendo di Dolphin Wii dan emulator GameCube untuk PC.

Apa yang Anda Perlu

Untuk menggunakan pengawal Nintendo GameCube sebenar dengan Dolphin, inilah yang anda perlukan:

  • Pengawal Nintendo GameCube rasmi. Walaupun pilihan tidak rasmi berfungsi, pilihan kualiti jauh lebih buruk. Selain itu, anda mungkin mendapati bahawa beberapa pengawal yang  kelihatan seperti pad GC tetapi sebenarnya adalah Pengawal Beralih Pro.
  • Penyesuai Pengawal GameCube USB . Kami mengesyorkan sama ada penyesuai rasmi Nintendo atau MayFlash Adapter untuk hasil terbaik. Sekiranya penyesuai berwayar dan berfungsi dengan Switch atau Wii U, kemungkinan ia juga berfungsi di sini.
  • Zadig . Ini adalah aplikasi yang anda perlukan untuk mengatur pengawal Gamecube anda dengan betul dengan Dolphin. Muat turun secara percuma.
  • Hab USB Bertenaga (Pilihan) . Ini tidak diperlukan jika komputer riba atau desktop anda mempunyai slot percuma untuk kedua-dua kabel USB, tetapi diperlukan jika tidak. Agar getaran berfungsi dengan betul dan memastikan prestasi terbaik, pastikan kedua-dua kabel penyesuai dipasang dan mempunyai daya yang stabil.

Untuk menggunakan Nintendo Wii Remote rasmi (Wiimote) dengan Dolphin, anda memerlukan yang berikut:

  • Jauh Nintendo Wii rasmi , sesuai dengan MotionPlus terbina dalam. Pilihan pihak ketiga tidak dijamin berfungsi dengan Dolphin, walaupun mereka menggunakan Wii.
  • PC dengan penyesuai Bluetooth yang serasi.  Lebih baru lebih baik.
  • Bar sensor Wii berkuasa. Anda boleh menggunakan bar sensor asli anda yang terpasang ke Wii yang sedang berjalan, bar sensor Tanpa Wayar berkuasa bateri, atau bar sensor USB.

Cara Menyiapkan Pengawal GameCube Sebenar di Dolphin

Pertama, jika anda menggunakan Adaptor bukan rasmi yang menawarkan beralih antara mod "Wii U" dan "PC", alihkan ke "Wii U." Dolphin mempunyai sokongan asli untuk Adaptor Pengawal GameCube setelah anda memasang pemacu yang betul, jadi silakan abaikan mod PC kecuali anda ingin menggunakan pengawal dalam aplikasi lain. Sekiranya anda menggunakan suis rasmi atau penyesuai Wii U, lewati langkah ini.

Pasangkan penyesuai anda dan buka Zadig. Sekiranya anda tidak mempunyai dua port USB percuma atau anda tidak menjaga getaran, anda tidak perlu memasang kabel USB putih. Ini hanya untuk memberikan daya getaran kepada pengawal GameCube.

Di Zadig, klik menu "Pilihan" dan pilih "Senaraikan Semua Peranti."

Klik menu lungsur di bahagian atas tetingkap, cari "WUP-028" dalam senarai, dan pilih. Ini adalah penyesuai anda!

Lihat bidang "ID USB" di bawah kotak Pemandu. Sahkan ID USB yang dipaparkan di sini adalah “0573 0337”.

Amaran: Sekiranya ID USB yang salah dipaparkan di sini, jangan teruskan. Penyesuai anda tidak akan berfungsi dan anda mungkin berisiko merosakkannya dengan meneruskannya.

Sekiranya semuanya kelihatan betul (seperti screencap di bawah), klik kotak di sebelah kanan anak panah oren dan pilih pemacu "WinUSB". Klik butang "Ganti Pemacu" untuk memasang pemacu, dan setelah selesai, anda boleh menutup Zadig!

Sekarang anda telah memasang pemacu pengganti, sudah tiba masanya untuk mencubanya di Dolphin.

Teruskan dan buka Dolphin Emulator, dan klik butang "Controllers" di paling kanan bar alat lumba-lumba Dolphin.

Di bawah kotak dropdown Port 1, klik "GameCube Adapter For Wii U", dan kemudian klik "Configure."

Perhatikan bahawa Port 1 adalah port pertama di sebelah kiri penyesuai pengawal. Tugasan port di Dolphin sesuai dengan yang ada pada penyesuai.

Sekiranya anda mengikuti panduan ini dengan betul, anda akan melihat tetingkap "Adapter Detected". Klik "OK" untuk meneruskan.

Sekiranya tidak muncul, cuba ulangi proses dengan penyesuai atau port USB yang lain.

Cara Menyiapkan Wiimote Sebenar di Dolphin Emulator

Selagi PC anda sudah mempunyai Bluetooth, menyiapkan Wii Remote jauh lebih mudah daripada menggunakan pengawal GameCube. Pastikan bar sensor anda terpasang dan bateri Wii Remote anda dicas. Anda juga harus memastikan Bluetooth PC anda dihidupkan.

Mula-mula, klik butang "Pengawal" di paling kanan bar alat Dolphin.

Sekarang, klik "Emulate the Wii's Bluetooth Adapter", jika belum dipilih. Di bawah Dropdown untuk Wii Remote 1, pilih juga "Real Wii Remote."

Sekarang, serentak tekan butang 1 dan 2 pada alat kawalan jauh Wii anda. Selepas kira-kira 20 saat atau kurang, alat kawalan jauh Wii anda akan bersambung ke Dolphin. Setelah anda melakukan ini, tutup tetingkap "Pengawal Pengawal", dan klik butang "Konfigurasi".

Klik tab "Wii" di dalam jendela Config, kemudian sesuaikan posisi "Sensor Bar" sesuai dengan penempatan Sensor Bar anda. Sensitiviti IR, Volume Speaker, dan Rumble juga dapat disesuaikan di sini, dan berfungsi dengan cara yang sama seperti yang dilakukan pada Wii yang sebenarnya. Anda kini bersedia untuk bermain permainan anda!

Setelah selesai bermain, anda perlu mengeluarkan bateri dari Wii Remote anda secara manual untuk mematikannya. Tidak seperti dengan konsol Wii yang betul, Dolphin tidak dapat mematikan Alat Jauh anda secara automatik, dan jika anda lupa melakukannya sendiri, ia akan terus menggunakan bateri anda sehingga ia kering.

Bagaimana dengan Laluan atau DolphinBar?

Dalam ujian kami, hasil dengan penyelesaian Bluetooth Passthrough Dolphin dan DolphinBar kedua-duanya paling baik dan memerlukan banyak tweak tambahan untuk sedikit tambahan sebagai balasan. Bagi orang yang belum menjadi pengguna kuasa, kami tidak mengesyorkan penyelesaian ini.

Walau bagaimanapun, jika anda berminat untuk meneroka Passthrough sebagai pilihan, halaman Dolphin Wiki memberikan arahan. Ia menawarkan senarai lengkap Adaptor Bluetooth USB yang diuji dan panduan persediaan. Tetapi, kerana kerumitan proses dan kemungkinan lebih tinggi bahawa ia tidak akan berfungsi sama sekali, kami tidak memasukkannya ke dalam panduan ini.